Acasa Top SecretArmata Turcia pregăteşte o operațiune militară terestră în Siria

Turcia pregăteşte o operațiune militară terestră în Siria

scris de D.S.S.
18 afisari

Executivul turc pregătește desfășurarea la jumătatea lunii decembrie a 10.700 de soldați în Siria în cadrul unei vaste operațiuni militare terestre împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), un obiectiv al misiunii fiind și crearea de zone de securitate în nordul Siriei, scrie joi cotidianul proguvernamental turc Yeni Safak, citat de agenția EFE.

Mideast-Turkey-Syria_HoroConform acestei surse, executivul turc a întocmit un document de 51 de pagini ce cuprinde o analiză a situației din Siria și va fi prezentat la summitul G20, care se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni la Antalya.

Întrucât ofensiva trupelor siriene și bombardamentele americane și ruse împing jihadiștii către granița turcă, planul de operațiuni avut în vedere de Ankara menționează pătrunderea trupelor turce pe o distanță de până la 46 de kilometri pe teritoriul Siriei, în șapte provincii ale acestei țări.

Operațiunea terestră ar urma să conducă și la crearea de zone de securitate în nordul Siriei, unde vor putea rămâne refugiații, aceasta fiind și soluția propusă de guvernul de la Ankara pentru a opri exodul migranților către Europa.

Planul include crearea a 6 tabere de refugiați, a 11 baze logistice și 17 ‘puncte de securitate’, iar pentru crearea acestor facilități Turcia ar urma să solicite ajutor economic țărilor din G20, dar și Uniunii Europene.

Această informație apare după ce atât președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cât și premierul Ahmet Davutoglu, au vorbit deschis despre posibilitatea unei intervenții militare terestre în Siria.

Davutoglu a declarat luni postului CNN că Turcia ar putea participa la o astfel de operațiune în cadrul unei coaliții, în timp ce Erdogan a afirmat că s-a avansat în discuțiile cu alți parteneri pentru o intervenție militară terestră în nordul Siriei și pentru crearea acolo a unei zone de securitate și de excludere aeriană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult