Acasa Top SecretArmata Ucraina: Forțele speciale Berkut au fost dizolvate

Ucraina: Forțele speciale Berkut au fost dizolvate

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Ministrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunțat miercuri, 26 februarie, dizolvarea unității de operațiuni speciale Berkut din cadrul poliției ucrainene, deosebit de temute de manifestanți.

Ucraina: Forțele speciale Berkut au fost dizolvate (foto:donga.com)

Trupele Berkut au fost utilizate de cele mai multe ori la dispersarea acțiunilor de protest, care au condus în cele din urmă la căderea regimului președintelui Viktor Ianukovici. „Berkut nu mai există. Am semnat Decretul cu numărul 144 din 25 februarie 2014 cu privire la lichidarea unității speciale de poliție pentru siguranța publică Berkut”, a scris Avakov marți seara pe contul său de pe Facebook, potrivit Agerpres. El a precizat că în cursul zilei de miercuri se va prezenta în fața presei pentru a explica detaliile și domeniul de aplicabilitate ale acestei decizii.

Berkut a fost vârful de lance al represiunii contra opozanților în Ucraina și există înregistrări în care membrii Berkut apar folosind muniție de război asupra mulțimii. Cel puțin 82 de persoane au murit și peste 700 au fost rănite în confruntările dintre poliție și manifestanți săptămâna trecută la Kiev, conform unui bilanț oficial. Partidul naționalist Svoboda a prezentat duminică un proiect de lege pentru dizolvarea trupelor antirevoltă, responsabile pentru cele mai multe victime în violențele de la Kiev.

La sfârșitul anului trecut, detașamentele Berkut, care au o comandă unificată dar sunt subordonate birourilor regionale ale Ministerului de Interne, numărau aproximativ 4.000 de militari. Forțele Berkut, cunoscute și sub numele de „Beretele Roșii”, au fost create în 1992 pe baza forțelor speciale de poliție din Ucraina sovietică.

10 comentarii

Romeo2110 26-02-2014 - 10:45

Mai bine ii ai in legalitate si ii controlezi, ii schimbi…
Daca devin ilegalisti, apar probleme din sfera terorismului….

pathfinder 26-02-2014 - 10:45

Si uite asa te alegi cu o gramada de agenti bine pregatiti someri.
Oare ce le-ar place sa faca acum?

Buna masura, bunaaaaa…..

urbos 26-02-2014 - 10:58

Analfabet imputit, le-ar placea.

UnUL 26-02-2014 - 11:10

Ești obsedat. Ai dreptate, dar „ar place” este un regionalism folosit și pe la noi prin Ardeal. Voi miticii vorbiți mai corect ca noi, dar gândiți mai prost.

UnUL 26-02-2014 - 11:12

Evident, cu excepția acordurilor de tipul „ei merge”, a lui „decât” folosit în propoziții afirmative” și a altor câteva erori tipic „sudiste”.

digital 26-02-2014 - 14:30

”decât tu, mai bine mătta!”

sună bine, mă unu-lașule?!

pathfinder 26-02-2014 - 11:25

@urbos
Scarba, ti-am mai spus ca scriu si folosesc cuvintele asa cum se vorbeste la mine in regiune.
Si am sa continui sa o fac chiar daca tampiti ca tine vor sari in sus.
Asa cum tu nu articulezi intotdeauna atunci cand trebuie, asa scriu si eu folosind regionalismele care-mi sunt pe plac.
Am mai avut discutia asta…

P.S. Iar n-ai spus nimic…

tomi 26-02-2014 - 14:20

Daaa, aici aveti cu totii dreptate. Gest idiot si negindit, lege propusa si aplicata ,daca nu chiar invers, aplicata si apoi propusa de guvernul tanar revolutionar. O grupare de indivizi care in urma cu o saptamana spargeau vitrinele magazinelor si ardeau auturismele pe strazi, acum conducatori ai neamului ucrainean si politicieni de paie. Ce va deveni gloata de cei 4000 de fosti politisti antiteror cu experienta deosebit de mare si cunostinte de luptatori de prima clasa? Nu, nu vor fi someri, vor fi urgent angajati ca bodyguarzi ai oligarhilor, agenti de paza ale bancilor si firmelor particulare, agenti de paza ale fabricilor si ale societatilor de security. Pe scurt, cred ca in noile lor servicii vor fi mai periculosi publicului decit in cadrul ministerului de interne care putea fi reorganizat, redotat cu metode de pastrare a ordinii mai blinde, fara arme de foc si cu utilirea fortei sub control sever.

pathfinder 26-02-2014 - 14:23

Bine, bine … si tu ai dreptate.
Daca tot te-am prins, cum e cu fratia aia pe care o aminteai tu aseara?
Ha?

digital 26-02-2014 - 14:32

hai, lasă muystule, că asta-i adevărata economie de piață, să nu-mi zici că la voi, la pizdraieluți e comunism sângeros, că nu te cred!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult