Acasa Top SecretArmata UPDATE – Un avion MIG-21 LanceR s-a prăbuşit la Mihail kogălniceanu

UPDATE – Un avion MIG-21 LanceR s-a prăbuşit la Mihail kogălniceanu

scris de D.S.S.
20 afisari

UPDATE – Un detașament alcătuit din militari americani și români dotați cu echipamente specifice s-a deplasat pe câmp luni după-amiază pentru a începe operațiunea de recuperare și transport la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu a epavei aeronavei MiG 21 LanceR ce s-a prăbușit de dimineață, în timp ce se pregătea pentru aterizare.

Surse din cadrul bazei aeriene au declarat că în zona accidentului s-a deplasat un convoi cu tehnică militară americană, alcătuit din două automacarale telescopice, o platformă auto pentru transport și un vehicul de teren HAMMER, specialiștii în logistică realizând determinări pentru ridicarea resturilor aeronavei și transportul acesteia în siguranță la bază, unde va fi expertizată pentru a se determina cauza accidentului.

Aeronava MiG 21 LanceR, aparținând Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, decolase în jurul orei 10,00 de pe Baza Aeriană din Mihail Kogălniceanu în cadrul exercițiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare.

Pilotul avionului MiG 21 LanceR, care s-a catapultat luni în apropiere de Aeroportul Mihail Kogălniceanu, a fost adus la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, urmând să fie supus și aici unor evaluări ale stării de sănătate.

Pilotul avionului MiG 21 LanceR, care s-a catapultat luni dimineață în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, după ce a raportat turnului de control o defecțiune majoră la motor în timpul executării manevrelor de aterizare, va fi transferat la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Pilotul aeronavei MIG 21 Lancer, prăbușită în județul Constanța în timpul executării manevrelor de aterizare, a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia, precizează un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale (MApN) transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, avionul, pilotat de locotenent-comandorul Adrian Stancu, s-a prăbușit în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea, județul Constanța, în timpul executării manevrelor de aterizare.

Un accident aviatic a avut loc luni, 12 iunie, în jurul orei 11.30. Un MIG 21 Lancer al Forțelor Aeriene Române s-a prăbușit pe câmp, la 8 kilometri de Aeroportul Kogălniceanu. Avionul de luptă a căzut într-un lan de grâu între localitățile constănțene Culmea și Nazarcea.

MiG-21 Lancer Fortele Aeriene Romane

MiG-21 Lancer Fortele Aeriene Romane

Pilotul a reușit să se catapulteze înainte ca aparatul de zbor să cadă la sol. Medicii care au ajuns la el spun că bărbatul este inconștient.

În zonă au fost detașate mai multe echipaje de la ISU Dobrogea și SMURD: 3 autospeciale de la Pompierii militari, 3 mașini de la Serviciul Privat de Pompieri al Aerportului Mihail Kogălniceanu, elicopterul SMURD și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Constanța.

Forţele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21F-13 în anul 1962, iar ulterior au intrat în serviciu variantele MiG-21 PF (denumire locală MiG-21RFM), MiG-21 PFM (denumire locală MiG-21RFMM), MiG-21M şi MiG-21MF. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982.

În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne.

Programul de modernizare a vizat crearea unor variante ale avionului, având la bază o configuraţie comună, în funcţie de misiunile pe care urmau să le execute: MiG-21 LanceR A (pentru misiuni aer-sol), LanceR B (versiune de instruire) şi LanceR C (optimizate pentru misiuni aer-aer).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult