UPDATE joi, ora 13,30 La Câmpia Turzii a fost adus trupul neînsufleţit al căpitan comandorului Laurenţiu Chiriţă, decedat în cursul zilei de luni, într-un accident aviatic. Sicriul cu trupul său neînsufleţit a fost adus la biserica ortodoxă din centrul oraşului, de sase ofiţeri de la Flotila Aeriană 71.
La funeralii au participat membrii familiei, colegi ai fostului pilot, dar şi cetăţeni din urbe. Înmormântarea va avea loc la ora 14.00, la cimitirul central din localitate. Laurenţiu Chiriţă (40 de ani) era căsătorit şi avea un copil de 7 ani. Soţia sa este controlor de trafic la aroportul militar de la Luna.
Celălalt pilot, Sorin Avram, a fost înmormântat ieri, la Târgu Mureş. Sorin Avram (40 de ani) era căsătorit, avea un copil de 7 ani, iar soţia sa, care este magistrat la Judecătoria Târgu Mureş, este însărcinată în 7 luni.
––––––––––––––––––––––––––––––––––
UPDATE miercuri ora 00,45- Din cauza catastrofei aviatice, tragerile cu munitie reala ce urmau sa aiba loc in seara zilei de 4 noiembrie si in cursul noptii de 4-5 noiembrie in cadrul aplicatiei Golden Lance 2010 au fost anulate. Zborurile de instructie cu aeronavele Mig 21 LanceR au fost sistate pana la noi ordine. Serviciul de Politie Aeriana este executat in continuare cu aeronave MiG-21 apartinand bazelor de la Borcea si Luna. Ziua Distinsilor Vizitatori la Baza 71 Aeriana Campia Turzii era planificata pentru data de 5 noiembrie. La manifestare era asteptat sa vina, alaturi de ambasadorul SUA, si presedintele Traian Basescu. In momentul de fata nu se stie cu exactitate daca aceasta activitate se va mai tine.
–––––––––––––––––––––––––––-
UPDATE ora 18,30–Cei doi piloţi care au murit în urma prăbuşirii avionului MIG 21 Lancer lângă Câmpia Turzii, Laurenţiu Chiriţă, respectiv Sorin Avram, participau la o aplicaţie aeriană mixtă româno-americană.
Potrivit informaţiilor oficiale obţinute de Ziua Veche, „în perioada 25 octombrie-4 noiembrie, la Flotila 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, se desfăşoară exerciţiul româno-american de zbor în comun Golden Lance 2010.
La exerciţiu participă 4 aeronave MiG 21 LanceR (avionul prăbuşit luni la Luna făcea parte din cele patru aeronave participante la aplicaţie-n.r.) de la Flotila 71 Aeriană şi 10 aeronave F–15C din Escadrila 493 USAFE (Forţele Aeriene Americane staţionate în Europa), cu personalul şi tehnica de deservire aferente.
Obiectivele exerciţiului de zbor sunt executarea în comun a misiunilor specifice forţelor aeriene şi perfecţionarea nivelului de pregătire a echipajelor aeronavelor.„
Aeronavele americane au venit de la Bază aeriană Lakenheath din Marea Britanie.
UPDATE, marţi, ora: 11.30: Echipele de militari şi jandarmi care cercetează zona unde s-a prăbuşit, luni, avionul militar MiG 21 LancerR au descoperit cutia neagră a aeronavei, aceasta urmând să fie analizată de comisia tehnică a Ministerului Apărării Naţionale, au declarat, marţi, surse militare.
Cutia neagră a fost găsită intactă şi a fost trimisă la Bucureşti, pentru expertiză. „Durata zborului a fost de la 13.06 până la 13.14. Cu siguranţă, conform planificării, acesta urma să fie mai mare. Ieri, prioritară a fost recuperarea rămăşiţelor pământeşti, urmând ca astăzi să continuăm cercetările la punctul de comandă şi la componenţa aeronavei“, a declarat lt.col. Liviu Lascu, procurorul militar care efectuează cercetări în acest caz.
Potrivit martorilor, cei doi piloţi au evitat o catastrofă, ocolind în ultimul moment două case, în care se aflau 5 persoane la acea oră.
Potrivit surselor, pe lângă cutia neagră au fost descoperite şi fragmente umane ale celor doi piloţi decedaţi în urma accidentului aviatic. „S-a descoperit cutia neagră a MiG-ului şi fragmente umane carbonizate ale celor doi piloţi”, au spus sursele citate.
Echipele de militari şi jandarmi au cercetat şi periat zona unde s-a prăbuşit avionul în cursul după-amiezii de luni, dar şi în noaptea de luni spre marţi, la lumina reflectoarelor, fragmentele aeronavei fiind împrăştiate, după impactul cu solul, pe sute de metri.
În cursul dimineţii de marţi, un elicopter militar a survolat zona în care s-a prăbuşit avionul şi a filmat resturile şi locul impactului.
Cauzele producerii accidentului aviatic sunt investigate atât de o comisie tehnică a Ministerului Apărării Naţionale, cât şi de Parchetul Militar Cluj.
Laurentiu Chirita
Era pilot de vanatoare pe avionul supersonic MiG-21 Lancer, cu o experienta de peste 1250 ore de zbor. A zburat in numeroase misiuni interne si internationale. A fost instructor sef coordonare zbor la Flotila 71 Aeriana Campia-Turzii. In perioada august-noiembrie 2007 a fost comandantul misiunii „BALTICA 07” a Fortelor Aeriene Romane in tarile Baltice, prima misiune de lupta a aviatiei romane in afara granitelor tarii dupa cel de-al doilea razboi mondial.
A executat zboruri de testare si evaluare pe avioanele Saab 39 Gripen in Suedia, EF-200 Eurofighter in Italia si F-16 Falcon in Statele Unite. Pentru activitatea sa profesionala a fost decorat cu ordine si medalii, din tara si strainatate (Medalia de apreciere din partea Fortelor Aeriene Lituaniene, Emblema de Onoare a Statului Major General, Ordinul „Virtutea Aeronautica” in grad de Cavaler).
A absolvit cursurile Universitatii Aeriene USAF, Colegiul de Comanda si Stat Major in 2006 (Master in stiinte si Arta Militara Operativa) si Colegiul de Razboi al aceleasi universitati in 2010 (Master in stiinte Strategice) si era doctorand in stiinte si Informatii Militare la Universitatea Nationala de Aparare Bucuresti.
{youtube}PZ9g3MaCwV4#!{/youtube}
––––––––––––––––––––––––––––
UPDATE ora16.00: Căpitan-comandorului Laurenţiu-Nicolae Chiriţă şi căpitan-comandorului Sorin-Traian Avram şi-au pierdut viaţa într-un accident aviatic care a avut loc luni, 1 noiembrie, la Câmpia Turzii.
Din ordinul ministrului apărării naţionale, a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice, comisie condusă de generalul de flotilă aeriană Ştefan Dănilă. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate.
-Căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.300 ore de zbor, din care 940 pe MiG-21. Era căsătorit şi avea un copil.
-Căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.000 ore de zbor, din care 830 pe MiG-21. Era căsătorit, avea un copil.
Ambii piloţi au absolvit mai multe cursuri de specialitate în ţară şi în străinătate şi au participat la numeroase exerciţii internaţionale.
Prin ordin al ministrului apărării naţionale, marţi, 2 noiembrie, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii, se vor desfăşura ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru căpitan-comandorul Laurenţiu Chiriţă şi căpitan-comandorul Sorin Avram, care şi-au pierdut viaţa în timpul executării unei misiuni în judeţul Cluj.
UPDATE ora 14.20: Comunicatul MApN
Luni, 1 noiembrie, în jurul orei 13.10, o aeronavă militară MiG-21 LanceR cu dublă comandă, aparţinând Flotilei 71 Aeriene din Câmpia Turzii s-a prăbuşit în apropierea aerodromului. În urma impactului cu solul, cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa.
Aeronava militară executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucţie. Vom reveni cu informaţii după anunţarea familiilor celor doi piloţi, potrivit procedurilor militare.
Un avion MiG-21, din cadrul Flotilei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” s-a prăbuşit luni, in apropiere de Câmpia Turzii, în zona localităţii Călăraşi, judeţul Cluj. Din informaţiile obţinute până acum, cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa. În această perioadă, la baza aeriană de la Luna se află şi militari americani de la NATO. Oficialii bazei au refuzat săptămâna trecută să dea informaţii privind vizita acestora, spunând că „nu a fost emis un comunicat oficial în acest sens”.
In ultimii 20 de ani în România s-au înregistrat 27 de accidente aviatice, în care au fost implicate aeronave ale Forţelor Aeriene Române. În cele 27 de accidente, au fost implicate 28 de aeronave, într-unul din evenimente fiind implicate două MIG-uri, care s-au ciocnit în zbor, în anul 1993. În urma catastrofelor, 61 de militari au pierit, doar doi supravieţuind, respectiv în accidentul de la Tuzla. In cele mai multe catastrofe au fost implicate MIG-uri, 17 astfel de aparate prăbuşindu-se.