Acasa Top SecretArmata UPDATE: Un militar român a murit la datorie în Afganistan. Sergentul-major Valerică Leu, înaintat la gradul de sublocotenent post-mortem

UPDATE: Un militar român a murit la datorie în Afganistan. Sergentul-major Valerică Leu, înaintat la gradul de sublocotenent post-mortem

scris de Ziua Veche
10 afisari

 

 

.Sergentul-major Valerică Leu, din cadrul Batalionului 33 Manevră, dislocat în Afganistan, a căzut la datorie miercuri, la ora 8.30 (ora României), în timpul unei misiuni, anunta MApN. Sergentul-major făcea parte dintr-o subunitate de intervenţie solicitată pentru securizarea unei căi de acces. În timpul operaţiunii de securizare, subofiţerul a declanşat explozia unei mine antipersonal, fiind grav rănit.


Militarului i s-a acordat primul ajutor şi a fost evacuat de urgenţă pe calea aerului la Spitalul militar din Baza Lagman. Cu toate eforturile medicale depuse, în urma rănilor suferite, sergentul-major Valerică Leu a decedat. Subofiţerul, promoţie 2003, avea 31 de ani, era căsătorit şi avea un copil.Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, îşi exprimă profundul regret pentru această pierdere şi sunt alături de familia greu încercată.

UPDATE: „Am fost întristat să aflu despre moartea sergentului-major Valerică Leu, căzut la datorie în această dimineaţă în timp ce securiza o cale de acces în cadrul unei misiuni în Afganistan. Atât personal, cât şi în numele Guvernului SUA, vreau să transmit cele mai sincere condoleanţe familiei, prietenilor şi camarazilor săi de arme”, a transmis ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. „Sergentul-major Leu şi-a dat viaţa pentru o cauză nobilă, lupta împotriva extremismului din Afganistan şi asigurarea unui viitor mai bun pentru toţi cetăţenii acelui stat. Curajul dovedit de soldaţii români care participă la misiunile desfăşurate de NATO în Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mândre că România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi”, a continuat oficialul american.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiei îndoliate a militarului român căzut la datorie şi îşi exprimă adânca sa compasiune pentru această grea pierdere.

UPDATE:  Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a semnat ordinul prin care sergentului major Valerică Leu, care şi-a sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional, în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan, i se acordă gradul de sublocotenent post-mortem, anunţă MApN.
Ministrul a înaintat, de asemenea, Preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Valerică Leu cu Ordinul Naţional Steaua României,  în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS