Acasa Top SecretArmata Unde ar putea avea loc următoarele exerciții militare NATO de anvergură

Unde ar putea avea loc următoarele exerciții militare NATO de anvergură

scris de Z.V.
1 afisari

NATO ia în considerare manevre militare de anvergură cu participarea mai multor mii de militari în țări din Europa de Est și Țările baltice.

Unde ar putea avea loc următoarele exerciții militare NATO de anvergură (foto:cepa.org)

Unde ar putea avea loc următoarele exerciții militare NATO de anvergură (foto:cepa.org)

Generalul Hans-Lothar Domrose, comandant al misiunii NATO din Brunssum (Olanda), a declarat vineri, 7 noiembrie, că pe viitor ar putea fi organizate exerciții militare majore în Europa de Est și Țările baltice. „Până acum am desfășurat manevre cu participarea a 25.000-40.000 de persoane numai în țările occidentale din NATO și îmi pot imagina că în viitor vom putea organiza astfel de acțiuni și în Europa de Est și Țările baltice”, a menționat generalul. Potrivit acestuia, NATO „creează în prezent o forță de reacție rapidă (Readiness action plan — RAP ), cu efective între 5.000 și 7.000 de militari, care să poată să se deplaseze în zona de acțiuni militare în două-trei zile”. „Unele din aceste unități, pe care le-am numit ‘Vârf de lance’, vor intra în acțiune în două zile, iar restul de la trei la cinci zile”, a explicat generalul NATO, care a adăugat că acesta, „va fi un proces în mai multe etape”.

Conform Agerpres, decizia creării acestei forțe de reacție rapidă a fost luată la recentul summit al NATO de la Newport, în contextul crizei ucrainene. Alianța a dorit astfel să trimită un mesaj puternic Rusiei că nu va tolera nicio acțiune agresivă împotriva vreunuia dintre membrii săi. Inițial, oficialii NATO au anunțat că noua forță de reacție rapidă va avea în componența sa între 3.000 și 5.000 de militari.

Pentru a nu încălca actul fondator NATORusia, pe care Alianța a decis să nu-l revoce cu toate că Moscova l-a încălcat prin intervenția în Ucraina, această forță de reacție rapidă nu va fi amplasată în baze permanente, ci va fi constituită pe o bază rotativă, urmând ca în statele flancului estic să fie pre-poziționate echipamente care vor putea fi folosite de această forță. Generalul Philip Breedlove, șeful Comandamentului european al armatei SUA și comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, a solicitat la 4 noiembrie Pentagonului suplimentarea efectivelor Alianței în Europa de Est pentru garantarea securității regionale, pe fondul intensificării presiunilor Rusiei și a amenințării islamiste.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult