Acasa Top SecretArmata UPDATE: Curtea de Casatie a respins arestarea generalilor Ion Marian si Mihai Chirita din MApN. Vezi aici cât cereau şpagă

UPDATE: Curtea de Casatie a respins arestarea generalilor Ion Marian si Mihai Chirita din MApN. Vezi aici cât cereau şpagă

scris de M.A.
304 Afisari

UPDATE ora 13,38- Direcţia pentru Prevenirea şi Investigarea Corupţiei şi Fraudelor şi alte structuri specializate din Ministerul Apărării Naţionale au colaborat cu Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, în vederea cercetării unor fapte de corupţie sau în legătură cu corupţia, săvârşite de cadre militare aparţinând MApN. Ministerul Apărării a anunţat printr-un comunicat de presă că, „potrivit prevederilor art. 89 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, ministrul apărării naţionale a ordonat punerea la dispoziţie, începând cu data de 9 decembrie a.c., a cadrelor militare împotriva cărora a fost pusă în mişcare acţiunea penală.”

––––––––––

UPDATE ora 07.55Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a reieşit că, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar). Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice. De asemenea, în anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, au avut loc în luna august două concursuri, denumite „pe filieră directă”, respectiv „pe filieră indirectă”, pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.
Procurorii anticorupţie au stabilit că ofiţerii cu funcţii de conducere s-au folosit de puterea funcţiilor şi gradelor militare importante pe care le deţineau, în scopul promovării în mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidaţi în structurile MApN, în detrimentul candidaţilor care trebuiau, în mod legal, declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii.

Asttfel, potrivit DNA, în perioada iulie-august 2010, generalul de brigadă Marian Ion a exercitat presiuni asupra comandanţilor celor două unităţi militare de învăţământ, prin persoane interpuse, pentru ca 38 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos aceste concursuri. În acest sens, o persoană apropiată generalului de brigadă, la rândul său învinuit în cauză, a primit suma de peste 46.000 de euro de la mai mulţi candidaţi, atât pentru sine, pentru Ion şi pentru membrii comisiilor de examinare. 
În legătură cu aceste concursuri, au stabilit anchetatorii, în aceeaşi perioadă, lt. col. Dan – Costel Crăciuneanu a pretins şi/sau primit, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 10.200 de euro şi 1.000 de lei pentru a sprijini cel puţin 20 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos concursul de admitere în structurile Ministerului Apărării Naţionale.
La rândul său, în acelaşi scop, maiorul Onel, ofiţer în cadrul unei alte şcoli militare din Piteşti, a pretins şi/sau primit de la mai mulţi candidaţi, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 17.800 de euro. În acelaşi context, şeful său, Vasile Belciug, prin intermediari, a primit de la un candidat suma de 5.500 de lei.
În vara anului 2010, generalul-maior doctor Mihai Chiriţă ocupa funcţia de şef al Direcţiei de instrucţie şi doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, având în subordine directă şi şcoala din Piteşti unde, în luna august 2010, s-au organizat cele două concursuri pentru admitere ca subofiţeri şi maiştri militari. În această funcţie,Chiriţă a solicitat, direct sau indirect, comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, să favorizeze peste 20 de candidaţi la aceste concursuri.
Celor cinci ofiţeri li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar luni procurorii au dispus reţinerea lor pentru 24 de ore, fiind prezentaţi marţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, faţă de toţi cei cinci inculpaţi, măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea, decizie faţă de care procurorii vor declara recurs, se mai arată în comunicat.
DNA precizează că în acelaşi dosar procurorii fac cercetări şi faţă de alte persoane implicate, şapte cadre militare din cele două unităţi militare de învăţământ menţionate. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, desemnaţi în acest sens de conducerea ministerului, precum şi cu ofiţeri din cadrul MAI – Direcţia Generală Anticorupţie.

––––––––––––-

UPDATE, miercuri ora 01.15Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins, marţi seară, propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă a doi generali şi a altor trei persoane acuzate de fapte de corupţie şi au impus faţă de aceştia măsura interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu.

Magistraţii ÎCCJ au judecat, marţi, cererea de arestare preventivă formulată de DNA faţă de general de brigadă Ion Marian, locţiitorul şefului Direcţiei Management Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale, dar şi în cazul generalului maior Mihai Chiriţă, şeful Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din cadrul MApN, a locotenentului colonel Dan Costel Crăciuneanu, a maiorului Ionuţ Onel Crinu şi a colonelului Vasile Belciug.
Aceştia sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie de luare şi dare de mită, abuz în serviciu, trafic de influenţă şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Cererea procurorilor DNA a fost judecată în şedinţă secretă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

––––––––––––––-

UPDATE 14.57: Procurorii anticorupţie au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a generalului de brigadă Ion Marian, locţiitorul şefului Direcţiei Management Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale, acuzat de fapte de corupţie în legătură cu facilitarea angajării în minister. În acest dosar, procurorii DNA au mai cerut arestarea preventivă a generalului-maior Mihai Chiriţă, şeful Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din MApN, precum şi a lui Vasile Belciug, Ionuţ Crinu Onean şi Dan Costel Crăciunean. Cei doi generali sunt acuzaţi că au luat mită pentru a facilita angajarea unor persoane în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În acelaşi dosar sunt anchetate alte şase persoane, transmite Mediafax. Prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, din data de 12 noiembrie, în funcţia de comandant al Garnizoanei Piteşti a fost numit colonelul Marin Tudorică. Acesta ocupă în acelaşi timp şi funcţia de comandant al Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă “Mihai Viteazul” Piteşti. Marin Tudorică l-a înlocuie în funcţie pe colonelul Vasile Belciug, scrie ziarulargesul.ro.
Suspectat că vrea să-şi aranjeze o cunoştinţă într-un post călduţ şi bine plătit contracost, colonelul Vasile Belciug a fost scos pe făraş din conducerea Garnizoanei Piteşti şi a Şcolii de Aplicaţii „Mihai Viteazu”, scria pe 8 decembrie ziarulancheta.ro, din Arges. Potrivit unor surse judiciare, după ce a fost filat de ofiţerii serviciului de Protecţie Internă, fostul comandant a intrat sub ancheta  procurorilor anticorupţie din cadrul Parchetului Militar.

După ce în urmă cu un an Garni­zoana Piteşti a fost zguduită de o serie de scandaluri pornite de la suspiciunea că licitaţiile organizate de unitate erau trucate pentru a favoriza anumite firme preferate de şefi, noi controverse lovesc instituţia militară condusă până nu demult de  colonelul inginer doctor Vasile Belciug. În urmă cu două săptămâni însă acesta a fost înlăturat din funcţie, iar anumite surse susţin că Belciug nu a părăsit funcţia de bunăvoie, ci ca urmare a implicării sale într-un scandal privind angajările pe pile. Concret, potrivit aceloraşi surse, ofiţerilor serviciului de Protecţie Internă al armatei le-ar fi ajuns la urechi informaţia potrivit căreia comandantul Garnizoanei ar pregăti instalarea într-o funcţie de conducere a unei relaţii de-a domniei sale în schimbul unei sume de bani. În urma interceptărilor telefonice şi în mediul ambiental făcute timp de câteva săptămâni concluziile anchetatorilor se pare că nu i-au picat prea bine colonelului Belciug,  de vreme ce, în urma raportului preliminar întocmit de SIPI şi înaintat superiorilor de la Bucureşti, acesta a fost lăsat fără postul de conducere, scrie publicatia amintita..

DNA a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea generalului de brigada Ion Marian, pentru fapte de corupţie, transmite Antena3. Generalul de brigadă este locţiitorul şefului Direcţiei Management Resurse Umane din MAp N. În dosar este cercetat şi generalul – maior Mihai Chiriţă, şeful Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din MApN.

De asemeena, Realitatea TV transmite ca ambii generali sunt acuzaţi că au luat mită pentru a facilita angajări în MApN. În acelaşi dosar sunt anchetate alte şase persoane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS