Acasa Top SecretArmata Vasile Dîncu: Decizia SUA, o măsură defensivă în sprijinul securității și apărării României

Vasile Dîncu: Decizia SUA, o măsură defensivă în sprijinul securității și apărării României

scris de Misu Andrei
100 Afisari

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, spune că trimiterea unui batalion de vehicule blindate Stryker, cu aproximativ 1000 de militari americani, în România reprezintă „o măsură defensivă în sprijinul securității și apărării României”.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu

Ministrul Apărării naționale, Vasile Dîncu, spune că despre această măsură a discutat cu omologul său american, Lloyd J. Austin III, în cadrul convorbirii telefonice de la sfârșitul săptămânii trecute.

„Am subliniat, atunci, necesitatea consolidării posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, ca formulă defensivă de asigurare a securității aliaților și de descurajare a acțiunilor agresive în regiunea Mării Negre. Am reafirmat, totodată, necesitatea, mai mult ca oricând, a unei abordări coerente, unitare și echilibrate în cadrul Prezenței Înaintate pe întregul flanc estic al Alianței și la Marea Neagră”, a declarat Vasile Dîncu.

Conform acestuia, decizia SUA, anunțată miercuri, prin care un batalion de vehicule blindate Stryker, cu aproximativ 1000 de militari americani, se vor alătura efectivelor SUA deja prezente în România, reprezintă o măsură defensivă în sprijinul securității și apărării României, care va contribui, în același timp la întărirea posturii aliate de apărare și descurajare a oricăror agresiuni pe întreg flancul estic.

„Redislocarea acestui batalion american reprezintă o dovadă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității si apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și un mesaj puternic de solidaritate între aliați. Rămânem în strânsă coordonare la nivel NATO, pentru găsirea celor mai potrivite opțiuni de întărire a capacității noastre colective de apărare”, a adăugat ministrul.

Acesta și-a reafirmat aprecierea pentru contribuția Franței, care, prin președintele Emmanuel Macron, și-a exprimat interesul pentru dislocarea unor efective în România, sub comandă aliată.

Statele Unite au anunțat că trimit 1.000 de soldați în România

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat, miercuri, oficial, decizia Statelor Unite de a trimite trupe suplimentare în Europa. Este vorba de 2.000 de soldați americani care vor ajunge în Germania și Polonia. De asemenea, din Germania vor fi dislocați aproximativ 1.000 de soldați americani în România.

„Vom muta alte forțe, aproximativ 2.000 de forțe din SUA în Europa în zilele următoare. Acestea vor ajunge în Polonia și Germania. Lucrăm foarte îndeaproape cu aliații polonezi și germani. Acestea nu sunt mutări permanente, noi răspundem situației actuale. Cele 8.000 de trupe din SUA nu sunt mobilizate, acestea rămân în alertă și vom face ajustări în funcție de cum evoluează situația”, a declarat Kirby.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult