Acasa Top SecretArmata Velayat 91: Iranul a început exerciţiile navale militare în Strâmtoarea Ormuz

Velayat 91: Iranul a început exerciţiile navale militare în Strâmtoarea Ormuz

scris de Laurentiu Banches
19 afisari

Începând de vineri 28 decembrie, pentru 6 zile, Iranul va face exerciţii navale în Strâmtoarea Ormuz, manevrele fiind menite să pună în evidenţă capacităţile militare în această zonă.

Velayat 91: Iranul a început exerciţiile navale militare în Strâmtoarea Ormuz (foto:ruvr.ru)

Zona în care au loc manevrele intitulate „Velayat 91” este vitală pentru Teheran pentru transportul  mondial de ţiţei şi gaz. Comandantul Habibollah Sayyari a declarat că „obiectivul lor este de a evidenţia capacitatea forţelor armate de a apăra graniţele Iranului, şi de a trimite un mesaj de pace şi prietenie statelor vecine”. Conform Agerpres, noile manevre vor testa sisteme de rachete navale, nave de luptă, submarine, metode de patrulare şi de recunoaştere.

Iranul a desfăşurat în decembrie 2011 zece zile de exerciţii similare, iar în urmă cu patru luni a trimis un submarin şi un distrugător în Golf în timp ce nave americane şi aliate efectuau manevre în aceleaşi ape. Teheranul a ameninţat în repetate rânduri că ar putea bloca Strâmtoarea Ormuz, prin care trec 40% din exporturile navale mondiale de ţiţei, dacă va fi atacat din cauza controversatului său program nuclear. Occidentalii menţin o puternică prezenţă navală în Golf pentru a descuraja orice tentativă de blocare a strâmtorii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult