Acasa Top SecretArmata Vezi care va fi noul transportor blindat al Armatei României

Vezi care va fi noul transportor blindat al Armatei României

scris de D.S.S.
55 afisari

Joi, 17 martie, la Uzina Automecanica Moreni s-a lansat programului naţional „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Cu acest prilej a fost prezentat proiectul de cercetare-dezvoltare a noului produs, potrivit cerinţelor operaţionale formulate de Armata României pentru realizarea transportorului blindat.

TAB romanesc produs la Moreni

TAB romanesc produs la Moreni

 Referindu-se la importanţa demarării acestui program, Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, a declarat: „Militarii români au nevoie de tehnică de luptă la nivelul secolului XXI şi vă asigur că, atâta vreme cât mă voi afla în fruntea acestui minister, prima soluţie va fi căutată în industria naţională. Avem specialişti de excepţie, avem resurse de cercetare-dezvoltare în domeniul blindatelor de luptă în Ministerul Apărării Naţionale, avem şi dorinţa şi voinţa politică. Programul „Transportor blindat pentru trupe 8×8” este primul dintre proiectele concepute pentru revigorarea industriei naţionale de apărare, asigurând, în acelaşi timp, dotarea Armatei României cu un produs performant, cu grad de protecţie, mobilitate şi capacitate de luptă ridicate, competitiv pe plan mondial, un produs pe care dorim să-l şi putem exporta, în beneficiul statului român”.

Prezentarea prototipului noului TAB al Armatei Romaniei
Prezentarea prototipului noului TAB al Armatei Romaniei

Siguranţa militarilor români şi asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a misiunilor atât pentru militarii din teatrele de operaţii, cât şi pentru cei care desfăşoară misiuni în ţară constituie direcţii prioritare de acţiune ale conducerii ministerului. „15 militari au căzut la datorie în teatrele de operaţii şi mulţi au fost răniţi ca urmare a atacurilor cu dispozitive explozive improvizate asupra transportoarelor sau vehiculelor blindate în care îşi îndeplineau misiunile. Avem datoria sfântă şi obligaţia, din respect pentru memoria lor, să facem tot ceea ce ţine de noi pentru a asigura protecţia tuturor militarilor noştri. Acesta este motivul pentru care ne aflăm astăzi aici”, a declarat ministrul apărării naţionale.

În ceea ce priveşte colaborarea dintre Ministerul Apărării Naţionale şi unităţile economice din industria naţională de apărare, ministrul Gabriel Oprea a subliniat că, în anul 2010, o iniţiativă concretă în sprijinul industriei naţionale de apărare, în premieră în ultimii 20 de ani, a fost adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 38: „Această decizie a reprezentat o gură de oxigen pentru mai multe unităţi economice, inclusiv pentru Uzina Automecanica Moreni, aici fiind repartizate aproximativ 5.000 de tone de tehnică uzată în vederea dezmembrării şi valorificării. Transferul gratuit în vederea delaborării, dezmembrării şi valorificării al celor peste 50.000 de tone de muniţii atipice, excedentare sau periculoase, precum şi al celor peste 30.000 de tone de piese de armament şi tehnică neutilizabile a asigurat păstrarea locurilor de muncă ale specialiştilor înalt calificaţi şi menţinerea capacităţilor de producţie pentru următorii ani”.

La evenimentul organizat la Uzina Automecanica Moreni, au participat preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, senatori şi deputaţi, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, şeful Statului Major General, generalul-maior Ştefan Dănilă, reprezentanţi ai unor structuri centrale din M.Ap.N.

La finalul activităţii, a avut loc o demonstraţie de manevrabilitate şi flotabilitate a două prototipuri de transportoare amfibii blindate produse în ultimii ani de Uzina Automecanica Moreni.

Transportorul blindat pentru trupe (TBT 8×8) va fi un vehicul blindat de transport şi luptă, proiectat să asigure protecţia (la nivel minim 3) a grupei de infanterie împotriva schijelor, gloanţelor, armamentului uşor de infanterie, precum şi împotriva efectelor CBRN (chimice, bacteriologice, radiaţii nucleare), pe timpul executării misiunilor specifice.

Platforma produsului de bază TBT 8×8 este proiectată pentru:

  • Posibilitatea configurării în diferite variante: transport trupe, punct comandă, vehicul de recuperare, ambulanţă, cercetare NBC, sau maşină de luptă echipată cu diferite sisteme de arme (mitralieră calibru 12,7 mm, tun calibru 25 mm şi mitralieră calibru 7,62 mm, aruncător calibru 120 mm, rachete sol-aer sau anti-tanc).
  • Integrarea echipamentelor compatibile NATO şi Comunitatea Europeană, fabricate de industria românească, implicarea în programele NATO, crearea de parteneriate strategice, suport logistic pentru Armata României pe termen îndelungat.

În vederea îndeplinirii misiunilor ce îi revin, TBT 8×8 asigură şi satisface o serie de cerinţe grupate în următoarele categorii: mobilitate, capacitate de supravieţuire, putere de foc proprie, comandă, control şi comunicaţii. 

5 comentarii

ioan 17-03-2011 - 15:41

Mai bine mai traziu de cat niciodata. Alte unitati ale industriei de aparare pot trece la productie de bunuri de larg consum, Esential este ca nici o capacitate de acest tip sa nu moara datorita unor conjuncturi economice nefavorabile, uneori autoinduse.

denali 21-03-2011 - 20:34

ei…pai vedeti ?…ce v-am spus eu…

cand se vorbeste despre :companiile imperialiste americane care produc arme , ele se numesc : ” Complexul Industrrial Militar (imperialist) „…pe de alta parte, cand companii miortiice care produc arme de acum 50 de ani ,astazi, ele sunt aplaudate ,felicitate si numite : ” unitati ale industriei de aprare „…hi,hi,hi…

O intrebare : Atunci de ce ati mai cheltuit sute de milioane de $ ptr. sute de vehicole de acelasi tip din elvetia ?

O alta intrebare : De ce unitatile combatante mioritice din afganistan nu au in dotare nici TAB uri de produstie autohtona si nici Piranha , pe care aiti cheltuit sute de milioane de $ ,ci acele unitati au TAB uri numite : BIZONUL , constriue de …Co,plexul Industrial Militar im perialist american ?…

O alta intrebare : Cate pensii ar fi putut fi platite , sau marite , catre APV isti , in schimbul acestor TAB uri deja depasite ?…

O alta intrebare : Care este …offsetul…pe care aceasta companie de insemnatate nationala l-a ptrodus ?…intreb aceasta ptr. ca atunci cand va FACETI ca ati vrea sa cumparati avione din exterior , cel mai important lucru pe care il aveti in minte este : off setul…si cate mii de locuri de munca civile , acea tranzactie ar porduce ??…

Deci : cate locuri de munca civile , a produs aceasta minunatat companie de producere a armelor depasite a facut ?…

ma opresc aici cu intrebarile , pe care Media de indobitocire in masa avea datoria sa le puna…

asa lideri…asa presa… asa gloate…asa tara…

succes…

zeitgeist 21-03-2011 - 14:16

Mai bine deschideti porti de scoli si spitale si mai mariti ajutorul social la muritorii de foame decat sa va inarmati ca sa va spalati datoriile la USA si sa mai vanda baselu’ arme prin firma lui… Tara de 2 lei cu popor tembel…

digital 21-03-2011 - 14:51

aceeasi marie cu alti bani aruncati in canal!!!sunteti ridicoli bai cretinilor cu prototipurile voastre de kkt!!!!
numai de gargara sunteti buni!!

digital 21-03-2011 - 15:09

ui unde fac astia testte cu protoapele,pe asfalt,iar la iesirea din *vad* au rampele armate cu fier beton?!
da ma boilor ca asa e si pe campul de lupta!in loc de mine si DEI sunt savarine si torturi!!
daca a participat canacheu e ok!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult