Acasa Top SecretArmata Vezi ce se spune în telegramele Wikileaks despre Gabriel Oprea

Vezi ce se spune în telegramele Wikileaks despre Gabriel Oprea

scris de M.I.
1 afisari

Diplomaţii americani notau, potrivit wikileaks, într-un document din ianuarie 2010 intitulat „Noul ministru al Apărării – vechii soldaţi nu mor”, că Gabriel Oprea aduce know-how politic şi militar la MApN, fiind un militar respectat dar care şi-a arătat adevăratele talente în politică.

Gabriel Oprea

Vezi ce se spune în telegramele Wikileaks despre Gabriel Oprea

 Documentul ambasadei americane, clasificat „confidential” si datat 19 ianuarie 2010, este semnat de ministrul consilier Jeri Guthrie-Corn. „Generalul în retragere cu patru stele, Gabriel Oprea, aduce know-how politic dar si militar Ministerului Apararii Nationale„, noteaza diplomatii americani, care fac o trecere în revista a experientei lui Oprea în Armata.

 Diplomatii mai noteaza ca Oprea a fost respectat ca soldat, dar si în mediul academic militar, însa „adevaratele sale talente au devenit evidente odata cu intrarea sa în politica„. „În pofida faptului ca s-a retras cu gradul de capitan, Oprea a fost promovat la gradul de general cu patru stele, iar acum ca ministru al Apararii Nationale si sef al unui grup puternic si în crestere de parlamentari, datorita abilitatilor politice si a flerului de a alege partea câstigatoare în luptele politice din România„, noteaza Jeri Guthrie Corn, ministru consilier la ambasada SUA si cea care a redactat nota, adaugând ca „este neclar cum si când a avansat Oprea de la capitan, în 1993, la maior, locotenent colonel, colonel„.

 „A fost promovat general de brigada cu o stea în noiembrie 2001, a primit a doua stea în 2003, pe cea de-a treia în 2008 si pe cea de-a patra în 2009„, noteaza americanii, spunând ca, în timp ce primele doua stele i-au fost date de Ion Iliescu, celelalte doua i-au fost acordate de Traian Basescu, „dupa ce Oprea a început sa se distanteze de PSD„.

Jerri Guthrie Corn trece în revista si cariera politica a generalului Oprea în PSD, notând ca, „atunci când PSD a facut a facut o coalitie cu PDL-ul presedintelui Traian Basescu, în decembrie 2008, Oprea, cu sprijinul lui Nastase, a fost ales ministru de Interne„. „În pofida faptului ca a primit aceasta functie, Oprea nu se mai simtea bine în PSD. Era strâns aliat al lui Nastase, a carui izolare era în crestere, si în opozitie cu presedintele PSD, Mircea Geoana„, au mai notat diplomatii americani.

 În ceea ce priveste functia de ministru de Interne ocupata pentru scurt timp în coalitia PSD-PDL, diplomatii americani noteaza ca Oprea a pierdut încrederea PSD prin numirea lui Virgil Ardelean, „un favorit al lui Basescu„, la conducerea DGIPI si prin refuzul de a numi membri PSD în functii cheie din MAI. „Presedintele Geoana l-a chemat pe Oprea pentru a-i reprosa numirile, dar Oprea i-a spus fara ocolisuri ca el nu da socoteala partidului pentru munca sa ca ministru„, noteaza diplomatii americani.

De asemenea, ambasada SUA noteaza „apatia” predecesorilor lui Oprea la conducerea MApN.  „Ministerul Apararii Nationale al României a fost afectat de o serie de ministri care au fost incapabili sau care nu au dorit sa lupte pentru resursele necesare modernizarii fortelor armate si pentru sprijinirea desfasurarii acestora în plan international. În pofida apatiei fostilor ministri, armata României s-a dovedit a fi un puternic aliat al NATO în Afganistan, în Irak si în Balcanii de Vest„, mai comenteaza diplomatii americani.

Ei au mai scris ca seful SMG de la acel moment, amiralul Gheorghe Marin, i-a spus atasatului american pe probleme de aparare ca se simte încurajat de experienta militara dar si ca parlamentar a noului ministru Oprea.

13 comentarii

TOM Cc 02-09-2011 - 18:36

Oprea are o experienta foarte mare ca militar !! Ofiter de intendenta ,experienta nu gluma !! Nu s-au pomenit faptele de arme pt care din capitan a ajuns general cu 4 stele incalcand flagrant statutul cadrelor militare .Domnilor americani la dvs in ministerul apararii se avanseaza politic ??? Asa cum a avansat Oprea ?? Intrebati-va de ce a demisionat capitanul Oprea din armata romana !!

intendantul oprea 06-09-2011 - 09:10

Pacat de „cultura generala” a unora care habar nu au ce insemna – „ofiter”. Intendenta e o specialitate nobila si indispensabila in armata din toate timpurile, asa ca lasati-o mai moale cu ofiterul de intendenta ca nu stiti ce inseamna cu adevarat.

Pribeagul 02-09-2011 - 18:37

Ce mizerie: “este neclar cum si când a avansat Oprea de la capitan, în 1993, la maior, locotenent colonel, colonel“. Floarea armatei romane poate fi mindra de aceasta realizare.

Mai neclar este cum a ajuns de la capitan la general cu patru stele.
Avind in vedrere si luind in considerare ca avem mai multi profesionisti din domeniul armelor ca scriu in aceasta publicatie, sunt sigur ca misterul ne va fi deslusit. Sper ca acesti profesionisti nu vor ramine muti de admiratie. 🙂

🙂 , hai ca-s simpatici vikilicii astia: „ministri… care nu au dorit sa lupte pentru resursele necesare modernizarii fortelor armate”

andrei 06-09-2011 - 07:32

Ce te mai freaca pe tine cum a fost avansat Oprea in rezerva… La fel ca toti ceilalti de astazi. Grad cu grad, in etape, cu diferite ocazii nationale sau militare. Nu cred ca Oprea isi vedea viitorul pe cand era simplu capitan sau maior, asa ca restul au venit de la sine odata cu trecerea timpului.

vanesa 02-09-2011 - 23:11

pribegitule miel
din carul intel
daca judeci nitel
intelegi fara a fi chel
cine il va schimba pe el

heheileanu 03-09-2011 - 09:33

tare inteligent mai este/a fost/ consilierul american ! ce minunata caracterizare pentru tovul general al izmenelor, ce experienta [la ciordit] avea „seful mafiei personale a lui …”, halal know-how americanesc ! Rusine maxima celor de la Pentagon/Departamentul de Stat care trimit astfel de papagali-consilieri la ambasada USA din Ro. !!! probabil ca acest consilier NU stie cum si in ce conditii a capatat Dwight D.Eisenhower gradul de general cu 4 stele in timpul celui de al doilea razboi mondial …jenant !

Parpangh(El) ... rekht whikiksul si dregatoriile 03-09-2011 - 12:18

Daca puterea de sinteza receptionata si emisa este cea de fata , nu ne mai miram de saltul in abis al amherlocilor. Un fost ospatar ajuns la intendenta ,debarcat (a se vedea cum) cu gradul de capitan(ofiter superior incepe de la maior si presupune o scoala militara in plus) ajunge general cu n’spehe stele doar pe criterii politice spun totul despre el si clasa politica actuala. Dasa in sinteza ajunsa pe wikiks se perie uniforma de prim o Spatar,situatia este nasole si la licuricii!

dumitru 05-09-2011 - 16:50

Diplomatii americani au surprins cu realism aspectele legate de ministrul Oprea a carui ascensiune este apreciata. Un ministru al apararii demn de toata lauda. Felicitari!

Ciu Huhu 05-09-2011 - 17:24

Ha ha ha ha ha, bai dar mare pupincurist al lui Oprea si Basescu esti!

Pedelix 05-09-2011 - 19:01

Telegrama nu este reala.
A fost fabricata in laboratoarele pedeliste.

marina 05-09-2011 - 20:15

Oprea a avut taria de a-si mentine principiile politice si de a renunta la functia de ministru al internelor deoarece nu a fost de acord sa primeasca comenzi politice din partea partidului. Eu cred ca este o atitudine care merita apreciata.

urbos 05-09-2011 - 23:08

Acuma esti femeie ma schizofrenicule?

Fara Nume 06-09-2011 - 07:32

Sunt doua jeguri pe aici (urbos si ciu huhu), care da replici la orice comentariu, de parca ar fi numai a lor rubrica de comentarii. Se vede de la o posta ca meseria lor e alta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult