Acasa Top SecretArmata Yemen: Atacurile dronelor americane au fost interzise

Yemen: Atacurile dronelor americane au fost interzise

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Parlamentul yemenit a votat ȋn seara de duminicǎ, 15 decembrie, o lege care interzice atacurile dronelor după un raid controversat care a făcut victime civile joi.

Yemen: Atacurile dronelor americane au fost interzise (foto:misguidedchildren.com)

Deputații au subliniat, potrivit agenției oficiale Saba, cǎ „importanța punerii cetățenilor la adăpost de orice agresiune” și a „menținerii suveranității spațiului aerian yemenit”. Un raid efectuat joi de o dronă a făcut 17 morți, majoritatea civili, în centrul Yemenului și a declanșat vaste proteste. Înalta comisie a securității Yemenului, condusă de președintele Abd Rabbo Mansour Hadi, a afirmat ulterior că raidul viza „o mașină aparținând unuia dintre conducătorii Al-Qaida”.

„La bordul vehiculului se aflau înalți conducători ai acesteia, care au organizat numeroase atacuri teroriste împotriva forțelor armate, poliției, civililor și infrastructurilor guvernamentale vitale”, a afirmat Comisia într-un comunicat publicat de agenția Saba. Documentul nu citează numărul victimelor și nici nu recunoaște că atacul a fost efectuat de o dronă americană. Potrivit martorilor și unor surse din cadrul serviciilor de securitate, cele două rachete trase de o dronă au lovit un cortegiu nupțial, ucigând în special civili.

SUA sunt singura țară care dispune de drone în regiune, care au fost utilizate intensiv în acest an pentru a susține lupta autorităților de la Sanaa împotriva Al-Qaida, ucigând zeci de insurgenți. Conform Agerpres, apropiați ai celor uciși de acest atac au cerut sâmbătă sistarea raidurilor dronelor americane. „Chiar dacă se dovedește că, în acest caz, civilii au fost uciși din eroare de identificare sau din cauza unor informații nefiabile, cei care sunt responsabili de acest act trebuie să-și recunoască eroarea și să spună onest de s-a petrecut”, a insistat și Amnesty International.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult