Acasa Top SecretArmata Ziua Marinei. Programul evenimentelor pe litoral

Ziua Marinei. Programul evenimentelor pe litoral

scris de D.S.S.
39 afisari

Seria evenimentelor care vor marca sărbătorirea Zilei Marinei Române 2015 a fost deschisă încă din 4 august.

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită vineri, 15 august,

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită sambata, 15 august,

Până sâmbătă, acţiunile se ţin lanţ la Constanţa, punctul culminant urmând să fie atins pe 15 august:
– orele 10.00-12.30: ceremonial militar şi religios; sosirea Zeului Neptun; Exerciţiul Naval FNR 2015; parada navală;
– orele 13.00-15.00, în Portul Tomis, jocuri marinăreşti;
– orele 21.00-22.00, retragerea cu torţe pe itinerariul Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa.
Sâmbătă, 15 august, între orele 9.00-17.00, intrarea la Muzeul Marinei Române va fi gratuită.
În aceeaşi zi, Primăria şi Garnizoana Mangalia organizează începând cu orele 10,00, în Portul Turistic, o serie de manifestări publice, prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române.

Conform programului de activităţi, evenimentul va debuta cu salutul Gărzii de Onoare, arborarea drapelului şi a marelui pavoaz, precum şi un ceremonial religios, oficiat de un sobor de preoţi din cadrul Protoieriei Mangalia, informează conducerea administraţia locală. Ulterior, va avea loc sfinţirea ancorei de flori, care va fi depusă în mare. După alocuţiunile oficialităţilor şi retragerea Gărzii de Onoare, „Zeul Neptun” va debarcă pe cheu de la bordul ambarcaţiunii Harbour şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, pe mare şi pe uscat.

Totodată, se vor desfăşura exerciţii de inserţie şi extracţie cu salturi din elicopter şi scafandri, inspecţie la bordul unei nave suspecte, stingere de incendiu şi salvare pe mare. Pe tot parcursul zilei, în Portul Turistic vor avea loc parade de ambarcaţiuni şi spectacole artistice, iar seara se va încheia cu muzică militară, retragerea cu torţe pe itinerariul Farul Genovez- faleză portul turistic- Cercul Militar Mangalia- Bulverdul 1 Decembrie 1918 şi focuri de artificii.
Cu prilejul acestei zile, evenimente tematice, dar nu de aceeaşi amploare, vor fi organizate şi la Brăila, Galaţi, Sulina, Tulcea, dar şi în Bucureşti.
Patronul Marinei a fost sărbătorit pentru prima dată la 15 august 1902, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Primăriei Constanţa. Serbarea oficială a avut loc la Crucişătorul „Elisabeta” unde au fost prezenţi toţi ofiţerii Diviziei de Mare. Seara au avut loc „luminaţii feerice, tablouri alegorice, coruri şi altele”.
An de an, amploarea sărbătoririi Zilei Marinei a crescut, festivităţile constând în mod obişnuit în salve de tun, ridicarea marelui pavoaz, cuvântul Comandantului Marinei sau a reprezentantului acestuia, intonarea Imnului de Stat, aruncarea unei ancore de flori în apă, în amintirea eroilor marinari, jocuri sportive marinăreşti, concursuri cu ambarcaţiuni, focuri de artificii.

De fiecare dată, programul pregătit de autorităţi atrage, pe litoralul româneşti, zeci de mii de turişti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult