Acasa Top SecretArmata Ziua Națională a României. Parada militară. Aviaţia rămâne la sol (VIDEO)

Ziua Națională a României. Parada militară. Aviaţia rămâne la sol (VIDEO)

scris de Z.V.
153 afisari

Paradă militară de Ziua Națională, la București.  Peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Protecție și Pază vor participa luni, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Constituției din București. Din cauza conditiilor meteo aviatia nu va evolua.

Ziua Națională a României. Parada militară

Ziua Națională a României. Parada militară

Militarilor români li se vor adăuga și detașamente de militari din Franța, Polonia, Republica Moldova, Turcia și Statele Unite ale Americii.

Începând cu ora 18.00, militari din Regimentul 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’ se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național — B-dul Regina Elisabeta — B-dul Eroilor Sanitari — Șoseaua Cotroceni — B-dul Iuliu Maniu — B-dul Vasile Milea — B-dul Timișoara.

Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ale Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază. De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Şi la parada din acest an, comunicaţiile sunt asigurate de structurile de comunicaţii şi informatică ale Ministerului Apărării Naţionale şi de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
În deschiderea paradei dedicată Zilei Naţionale a României evoluează, cu drapelul naţional, un elicopter MI-17, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, pilotat de echipajul format din comandor Eugen Dumitru (pilot comandant), comandor Sorin Mălăncioiu şi maistru militar Florin Bădiţoiu.

Comandantul paradei este generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu, comandantul Diviziei 1 Infanterie “Dacica”.
Generalul Tomescu are o carieră de excepţie, de-a lungul căreia a îndeplinit funcţii importante atât pe linie de comandă, cât şi pe linie de reprezentare diplomatică.
Şi-a început cariera militară în 1985, la Şcoala Militară pentru Ofiţeri de Tancuri şi Auto de la Piteşti şi a ocupat funcţii de comandă şi de stat major la diferite eşaloane.Generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu a cunoscut afirmarea profesională o dată cu preluarea funcţiei de comandant al Batalionului 341 Infanterie SEEBRIG şi, mai ales, o dată cu preluarea comenzii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, prima mare unitate a armatei române certificată şi afirmată pentru operaţii NATO.
În 2008, a schimbat mediul de conducere naţional cu cel multinaţional, activând în cadrul Comandamentului Forţelor Coaliţiei din Irak şi fiind, totodată, Reprezentantul Naţional Român în Irak.
Între 2009 şi 2012, generalul Tomescu a activat la Cartierul General al NATO din Bruxelles, ca locţiitor al Reprezentantului Militar al României la NATO şi Uniunea Europeana.
În august 2012, a fost numit locţiitor al şefului Direcţiei instrucţie şi doctrină din Statul Major General, funcţie pe care a îndeplinit-o până în decembrie 2013, când a preluat comanda Diviziei 1 Infanterie „DACICA”.

Generalului Tomescu îi urmează purtătorul Drapelului de Luptă al Statului Major General şi purtătorii steagurilor de identificare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale şi al Comandamentului Logistic Întrunit.

Intră în Piaţa Constituţiei steagurile de identificare ale unităţilor participante la misiunile din teatrele de operaţii.
Aparţinând în majoritate Forţelor Terestre, dar şi Forţelor Navale, unităţile ale căror steaguri de identificare defilează astăzi şi-au câştigat renumele în cadrul misiunilor IFOR, SFOR, ALTHEEA şi KFOR din Balcanii de Vest, ACTIVE ENDEAVOUR din Marea Mediterană, Atalanta din Golful Aden şi Oceanul Indian, IRAQI FREEDOM din Irak şi ENDURING FREEDOM, respectiv, ISAF, din Afganistan.

parada 1 decembrie 2014Primul bloc de defilare al Armatei României este reprezentat de detaşamentul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Brigada 2 Infanterie “ROVINE”, comandat de maiorul Daniel CIULICĂ.

Structură emblematică a Armatei României, Batalionul 26 a împlinit anul acesta 20 de ani de la înfiinţare, fiind unitatea care a deschis seria participarii româneşti în teatrul de operaţii Afganistan.
“Scorpionii Roşii”, cum au fost supranumiţi militarii Batalionului 26 Infanterie, au executat până în prezent 13 misiuni în teatrele de operaţii din Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan.
Unitatea a fost înfiinţată la 15 Septembrie 1994, prin reorganizarea Regimentului 26 Mecanizat ”ROVINE”. Deviza batalionului este ,,SEMPER GLORIOSI”. Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu Medalia Naţiunilor Unite, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler cu însemn de război pentru militari, Emblema de onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Armatei României cu însemn de război şi Emblema de Onoare a Statului Major General.

Şi în aceast an participă la marea paradă organizată de Ziua Naţională, militari ai armatelor Franţei, Moldovei, Poloniei, Turciei şi ai Statelor Unite ale Americii.

FRANŢA
Defilează acum prin faţa dumneavoastră detaşamentul francez, aflat sub comanda locotenent-colonelului Pierre BOYER, locțiitorul comandantului Regimentului 40 Artilerie din Brigada 2 Blindate.
Detaşamentul este format din 30 de militari francezi, Regimentul 40 Artilerie având, un efectiv de 900 de persoane. Dotat cu materiale moderne și diverse, precum radarul de supraveghere RASIT, autotunul CAESAR, autotunul blindat AUF1 și aruncătoarele de grenade de 120 de milimetri, regimentul participă la misiuni ale forţelor terestre franceze, atât în operaţiuni externe, cât şi pe teritoriul francez.
În prezent, o parte a regimentului este dislocat în Mali (operaţiunea Barkhane) şi în Gabon, în cadrul dispozitivului francez prepoziționat în Africa. Un alt detaşament a revenit în urmă cu două săptămâni din Republica Centrafricana, unde a sprijinit trupele la sol și a ghidat acțiunile aeriene în cadrul operaţiunii Sangaris.

MOLDOVA
În premieră şi cu o mândrie deosebită, defilează Garda de Onoare a Armatei Republicii Moldova, condusă de comandantul acesteia, căpitanul Vasile OJOGA.
Garda de Onoare a fost constituită la 22 iunie 1992 prin ordinul ministrului apărării, după desfăşurarea unui stagiu de 3 luni în cadrul Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul” al Armatei României. Pentru executarea ireproşabilă a misiunilor ce-i revin Gărzii de Onoare, 9 militari din cadrul acesteia au fost decoraţi de către Preşedintele Republicii Moldova.
Efectivul Gărzii de Onoare a luat parte la paradele militare şi ceremoniile militar-protocolare desfăşurate în Republica Franceză, Republica Bulgară, Republica Federală Germană şi în Federaţia Rusă.
Misiunile executate de către efectivul Gărzii de Onoare sunt asigurarea ceremoniilor de întâmpinare şi petrecere a şefilor de state şi a delegaţiilor străine, înmânarea distincţiilor de stat de către Preşedintele Republicii Moldova şi înmânarea scrisorilor de acreditare preşedintelui Republicii Moldova de către ambasadorii ţărilor străine şi dezvelirea şi depunerea coroanelor de flori la monumentele istorice.

POLONIA
Forţele armate poloneze sunt reprezentate de un detaşament din Batalionul Gărzii de Onoare, o unitate specială din Varşovia, destinată acordării asistenţei de specialitate pe timpul desfăşurării ceremoniilor militare pe teritoriul naţional şi, de asemenea, pe timpul executării de misiuni, în conformitate cu protocolul diplomatic.
Militarii Batalionului gărzii de onoare poartă uniforma de gală a forţelor terestre poloneze, precum şi tradiţionala caschetă în patru colţuri, un simbol al identităţii poloneze şi al tradiţiei naţionale.
Militarii defilează cu carabine semi-automate Simonov (SKS) în timp ce comandantul detaşamentului, locotenentul Jacek GORYSZEWSK, poartă o sabie WP model 1976.
Reintroducerea acestui model de caschetă, la 17 ianuarie 1982, a reprezentat un moment de întoarcere a armatei la rădăcinile sale dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.

SUA
În acest moment defilează detaşamentul Statelor Unite ale Americii, compus din puşcaşi marini dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forţei de Rotaţie a Mării Negre. Aceştia sunt supranumiţi „Lorzii războiului” şi fac parte din Batalionul 2 al Regimentului 2 Puşcaşi Marini din Baza Lejeune.
Detaşamentul militarilor americani este condus de locotenent-colonelul Joel F. SCHMIDT, comandantul batalionului.
Puşcaşii marini sunt mândri să lucreze împreună cu militarii români pentru a asigura securitatea în regiune.
. Din Forţa de Rotaţie a Mării Negre fac parte câteva sute de puşcaşi marini şi marinari, care asigură forţa de reacţie rapidă în regiunea Mării Negre şi instruirea partenerilor NATO, promovand securitatea colectivă în zona europei de sud-est.
În cele 3 luni de când se află dislocaţi în ţara noastră, puşcaşii marini au participat la 7 exerciţii de nivel întrunit, 2 operaţii şi 24 de activităţi militare cu diverse naţiuni europene Exerciţiile au inclus cursuri de instruire pe linie de armament, cursuri de salvare şi instruire în lupta cu arme non-letale. Acestea s-au desfăşurat cu militari din diverse ţări care includ România, Bulgaria, Serbia, Macedonia şi Croaţia.

TURCIA
În acest moment defilează detaşamentul Republicii Turce aparţinând Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată, care, din 2005, este parte integrantă a Forţei de Reacţie Imediată a Alianţei Nord- Atlantice.
Detaşamentul este comandat de către locotenent-major Ali KARAKUŞ.
Brigada a fost înfiinţată în anul 1880 pentru executarea de misiuni în Yemen, Anatolia, Chanakkale, Caucaz, Siria, Sakarya şi Balcani. Pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, subunităţile brigăzii au avut misiunea de a apăra provincia Tracia.
În anul 1993, brigăzii i s-a acordat Drapelul de Luptă din partea Preşedintelui Republicii.
Locotenent-majorul Ali KARAKUŞ, comandantul detaşamentului, este absolvent al Universităţii din Istanbul şi al Academiei Forţelor Terestre din Turcia. A ocupat succesiv funcţia de comandant pluton în cadrul Brigăzii 49 Infanterie Mecanizată şi Brigăzii 15 Infanterie şi Instrucţie, iar, începând cu anul 2011, a fost numit în funcţia de comandant de companie în cadrul Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată.

Al doilea bloc de paradă al Armatei României este reprezentat de detaşamentul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, condus de maiorul Eduard DANILOF, şeful de stat major al batalionului.

Structură de prestigiu a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie a fost prima unitate din armată încadrată exclusiv cu militari profesionişti şi, totodată, unitatea care, în premieră după cel de Al Doilea Război Mondial, a participat la operaţii în afara teritoriului naţional.
Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” a executat, până în prezent misiuni în 6 teatre de operaţii, pe 3 continente, şi a dislocat, în total, un număr de peste 2000 de militari.
Pentru rezultatele excepţionale obţinute în misiunile din străinătate, Drapelul de Luptă al unităţii a fost decorat cu Medalia ONU, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler cu însemne de război, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemne de război, Emblema de Onoare a Statului Major General şi Emblema de Onoare a Armatei României.
În septembrie 1994, militari din cadrul unităţii au participat la exerciţiul NATO-PfP „Cooperative Bridge” din Polonia, fiind astfel primii militari români implicaţi într-un exerciţiu condus de NATO. Un an mai târziu, batalionul a deschis misiunea de menţinere a păcii din Angola, pentru ca în 1999 să şi încheie, practic, participarea României la operaţiile ONU din Angola. Batalionul 2 Infanterie a fost, de asemenea, şi prima structură militară românească implicată într-o misiune sub egida OSCE – Albania (1997).
În anul 2005, batalionul a participat la misiunea „Antica Babilonia” din Irak, iar în anul 2006 a fost prima unitate din Armata României care a preluat responsabilitatea unei provincii, provincia Zabul din Afganistan. În 2011, sub egida ISAF, batalionul a executat o nouă misiune în teatrul de operaţii Afganistan.

 

Al treilea bloc de paradă este reprezentat de detaşamentul Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”, comandat de maiorul George MIRON.
Ca entitate, batalionul a executat cu succes misiuni de luptă în Irak şi Afganistan şi a participat la numeroase exerciţii militare naţionale şi internaţionale.
Majoritatea militarilor sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu.
Unitatea a fost înfiinţată la 30 noiembrie 1990, iar, în 1996, a primit, prin decret prezidenţial, Drapelul de Luptă şi denumirea onorifică „Căpitan Ştefan Şoverth”, după numele celui care a înfiinţat prima şcoală de paraşutişti militari.
Drapelul de Luptă al unităţii a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în gradul de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, şi cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemn de război, pentru militari. În anul 2014, în semn de recunoştinţă şi apreciere a înaltului profesionalism demonstrat pe timpul participării la îndeplinirea misiunilor asumate, Drapelul de Luptă al unităţii a fost decorat cu Emblema de onoare a Forţelor Terestre şi cu Emblema de onoare a Armatei României.

Parada continuă cu defilarea militarilor Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” din Brigada 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA”. Apărătorii crestelor carpatine sunt comandaţi de colonelul Mihai CĂPRARU, comandantul batalionului.
Vânătorii de munte argeşeni au îndeplinit misiuni în sprijinul păcii, în teatrul de operaţii Kosovo şi Afganistan.
Anul acesta, unitatea a sărbătorit 45 de ani de la înfiinţare, ocazie cu care, Drapelul de luptă a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General şi cu „Ordinul VIRTUTEA MILITARĂ în grad de CAVALER, pentru militari, cu însemn de război.
Cu ocazia ceremoniei de încheiere a participării Armatei României la misiunile din provincia Zabul a Afganistanului, desfăşurată la Craiova, la 18 iulie 2014, ministrul Apărării Naţionale a răsplătit meritele Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, pentru rezultate deosebite în îndeplinirea misiunilor specifice din Teatrul de Operaţii Afganistan şi a a conferit unităţii Emblema de onoare a Armatei României cu însemn de război.

Vânătorii de munte sunt urmaţi de un detaşament al Brigăzii de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru AVERESCU”, condus de locotenent-colonelul Bogdan IORGA.
Militarii brigăzii au fost printre primii militari români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan.
Marea unitate a luat fiinţă în anul 2010, prin integrarea sub aceeaşi comandă, a Batalioanelor HUMINT, IMINT şi EW şi SIGINT.

Profesionalismul acestor militari, demonstrat prin modul în care şi-au îndeplinit misiunile, a fost apreciat în mod constant de partenerii de coaliţie şi a contribuit într-un mod remarcabil la creşterea prestigiului şi credibilităţii Armatei României ca partener loial.

FORŢELE PENTRU OPERAŢII SPECIALE, componenta specializată de intervenţie rapidă a armatei, destinată să execute cu mare precizie operaţii speciale independente sau în sprijinul forţelor convenţionale.
Comandantul blocului de paradă, constituit din militari ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, este locotenent-colonelul Dănuţ VOINEAGU.
Brigada şi structurile subordonate au participat, din 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrul de operaţii din Afganistan. Subunităţi de valoare companie au executat misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Kosovo.
Componentele brigăzii sunt încadrate cu luptători selectaţi şi antrenaţi, astfel încât să facă faţă efortului fizic prelungit, în medii solicitante din punct de vedere psihic, folosind echipamente specifice şi tactici adecvate.Structurile de operaţii speciale îşi bazează puterea pe surpriză, viteză de acţiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, înţelegerea mediului de acţiune din punct de vedere cultural şi lingvistic. Militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale sunt luptători puternici, curajoşi, inteligenţi, perseverenţi, rezistenţi la eforturi extreme, fizice şi psihice.

Detaşamentul de poliţie militară, din cadrul Batalionului 265 Poliţie Militară, este comandat de către maiorul Dorin VĂDUVA.
Din 1992, Poliţia Militară a participat la toate misiunile externe în care a fost angrenată Armata României, în teatrele de operaţii din Somalia, Kuweit, Angola, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan.
După integrarea euroatlantică a României, structuri de poliţie militară au fost puse la dispoziţie, prin rotaţie, pentru a participa în cadrul Forţei de Răspuns NATO.
Poliţia Militară a revenit în primăvara anului 1990 în compunerea Armatei României, ca specialitate militară a armei Infanterie. Devenind armă distinctă, în urmă cu 4 (patru) ani, Poliţia Militară este o structură multifuncţională, capabilă să execute o gamă largă de misiuni, atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii.
Structurile de Poliţie Militară sprijină manevra şi mobilitatea unităţilor şi marilor unităţi, asigură securitatea unor zone importante, menţin şi restabilesc ordinea şi disciplina, culeg şi procesează date şi informaţii şi efectuează investigaţii specifice, concomitent cu instruirea continuă pentru menţinerea şi dezvoltarea nivelului operaţional.

Forţele Aeriene
Poliţiştilor militari le urmează Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Aeriene.

Detaşamentul Forţelor Aeriene Române este reprezentat de militari aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”, a cărei misiune este apărarea aeriană a municipiului Bucureşti.
Comandantul detaşamentului este locotenent-colonelul Mircea NECULAU, comandant al Batalionului Comandă Automatizare.
În prezent, Brigada 1 Rachete Sol-Aer parcurge un program de transformare şi pregătire ce are ca scop menţinerea capacităţii operaţionale a marii unităţi şi creşterea acesteia prin operaţionalizarea structurilor de rachete sol-aer HAWK.

Marea unitate a luat fiinţă la 1 august 1973 în cadrul fostului Comandament al Apărării Antiaeriene a Teritoriului, sub denumirea Brigada 1 Rachete Antiaeriene, prima mare unitate de rachete antiaeriene din Armata României.. La 1 septembrie 2001, a primit denumirea onorifică de Brigada 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”, în semn de omagiu pentru cel care a fost comandantul primului regiment de apărare contra aeronavelor şi în timpul celui de al doilea război mondial a urcat în ierarhia militară până la funcţia de comandant al Armatei a 4-a.
În prezent, brigada parcurge un program de transformare şi pregătire în vederea dotării cu tehnică compatibilă cu cea a celorlalte state membre NATO.

Forţele Navale
Detaşamentului forţelor aeriene le urmează Drapelul de Luptă al Forţelor Navale.
Cele două detaşamente ale Forţelor Navale Române sunt comandate de comandorul Bogdan VOCHIŢU, comandantul fregatei „REGINA MARIA”.
De-a lungul carierei, a participat la mai multe misiuni internaţionale, ultima fiind în 2013, în cadrul operaţiei Active Endeavour de combatere a activităţilor ilegale în Marea Mediterană. Pentru activitatea naţională şi internaţională desfăşurată a fost recompensat cu distincţia Omul Anului 2010 în Forţele Navale Române, secţiunea Ştiinţă şi artă militară şi navală.
Primul detaşament este alcătuit din militari aparţinând unităţilor subordonate Flotei şi este comandat de căpitan-comandorul Ciprian MANDACHI.
Militarii din acest detaşament au participat la misiuni în Marea Neagră, în teatrele de operaţii din Marea Mediterană, Golful Aden şi Oceanul Indian, îndeplinind în bune condiţii sarcinile primite în timpul Operaţiei BLACKSEAFOR, Operaţiei Active Endeavour sau Operaţiei Atalanta, împotriva pirateriei navale. Ei au dovedit, încă o dată, că Forţele Navale Române dispun de capabilităţile necesare pentru a-şi îndeplini misiunile stabilite şi angajamentele asumate de către ţara noastră în cadrul sistemului de securitate naţională şi internaţională.
Forţele Navale Române promovează şi apără interesele maritime şi fluviale naţionale, planifică şi conduc apărarea litoralului, a apelor teritoriale şi a celorlalte obiective economice şi militare din zona de responsabilitate, monitorizează spaţiul maritim şi fluvial, asigură libertatea de navigaţie şi drepturile României asupra resurselor naturale şi obiectivelor din zona economică exclusivă, planifică şi conduc acţiunile militare independent şi/sau în cooperare cu alte unităţi din forţele navale, categorii de forţe armate, poliţia de frontieră şi forţe aliate/partenere.

Al doilea detaşament este constituit din subofiţeri, soldaţi şi gradaţi profesionişti de la Batalionul 307 Infanterie Marină, fiind comandat de maiorul Virgil POPESCU.
Organizarea Batalionului 307 Infanterie Marină, mediul de acţiune şi specificul amfibiu al misiunilor infanteriştilor marini conferă acestei structuri un caracter de unicitate în Armata României.
Prima menţionare istorică a infanteriştilor marini apare în 1886, an în care crucişătorul „Elisabeta” intra în dotarea Marinei Regale Române, având un echipaj de peste 180 de marinari, din care 20 de infanterişti marini.
Astăzi, Batalionul 307 Infanterie Marină are în compunere subunităţi de puşcaşi marini, lunetişti, cercetare, aruncătoare, anti-blindate, geniu, comunicaţii, logistice şi subunităţi de nave de sprijin.

Parada continuă cu defilarea instituţiilor de învăţământ militar

Academia Tehnică Militară

Primul detaşament este cel al Academiei Tehnice Militare. Acesta este condus de căpitanul Mădălin Iordache.
Academia Tehnică Militară are gravate, pe steagul de identificare, cartea şi compasul, ca simbol de onoare al acestei academii, unde activitatea universitară a început în urmă cu 65 de ani. Steagul este purtat de către plutonierul Costin Vieru, student în anul IV.
Detaşamentul Academiei Tehnice Militare este format din studente şi studenţi militari, care se pregătesc pentru a deveni ingineri specializaţi în sisteme tehnice moderne pentru apărare şi securitate.

Detaşamentul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu este condus de maiorul Răzvan BARBU, comandant companie studenţi.
Continuatoare a tradiţiilor primei şcoli de ofiţeri înfiinţată la Bucureşti, Academia Forţelor Terestre are o vechime de 167 de ani în domeniul educaţiei militare. Obiectivul principal al Academiei este formarea iniţială a ofiţerilor de comandă prin studii universitare de licenţă, pentru toate armele şi specialităţile militare aparţinând Forţelor Terestre, precum şi pentru alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă militară.
Absolvenţii Academiei sunt capabili să-şi asume răspunderea îndeplinirii misiunilor specifice şi să poată exercita, în strânsa lor conexiune, rolurile de lider militar, luptător, specialist militar, educator şi cetăţean în slujba naţiunii, devotat valorilor supreme: Patrie, Onoare, Datorie.

Detaşamentul de defilare al Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, aflat sub comanda maiorul Dan GHIMBĂŞANU, este format din 50 de studenţi din toţi cei trei ani de studiu.
În compunerea blocului de paradă sunt viitori ofiţeri ai Forţelor Aeriene Române, piloţi din Ministerul Apărării Naţionale şi din Ministerul Afacerilor Interne, controlori de trafic, meteorologi, artilerişti, rachetişti antiaerieni, radiolocatorişti ce se pregătesc în Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” de la Braşov.
Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” are o tradiţie de peste un secol de învăţământ militar, fiind la ora actuală o instituţie de renume pe plan naţional şi internaţional.
Este continuatoarea tradiţiilor de învăţământ ale Şcolilor şi Institutelor Militare de Ofiţeri de Aviaţie, Rachete, Artilerie Antiaeriană şi Radiolocaţie ce au funcţionat sub diferite denumiri şi în diverse locuri între anii 1912 (când s-a înfiinţat prima şcoală militară de aviaţie la Bucureşti) şi 1995 (când a luat naştere instituţia ce poartă astăzi denumirea de Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă”).

Detaşamentul studenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” este comandat de locotenent-comandorul George TUDOR.
Academia Navală continuă tradiţia Şcolii Speciale pentru Subofiţeri şi Ofiţeri din Corpul Flotilei, instituţie înfiinţată la data de 17 noiembrie 1872, acesta fiind prima structură de învăţământ românească destinată formării cadrelor de marină.
De-a lungul celor peste 140 de ani de existenţă, academia şi-a demonstrat valoarea în domeniul formării de ofiţeri de marină, specialişti şi oameni de valoare în acelaşi timp.
Astăzi, Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” este o instituţie emblematică de învăţământ superior de marină, care face parte din sistemul de pregătire profesională al Forţelor Navale Române, în concordanţă cu standardele de competitivitate şi performanţă specifice NATO şi UE.
Detaşamentul de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I” este comandat de maiorul Gheorghe BOBIŢOIU.
Şcoala de la Piteşti este singura instituţie de învăţământ postliceal acreditată din Forţele Terestre care asigură formarea şi pregătirea profesională a maiştrilor militari şi subofiţerilor pentru Forţele Terestre Române, precum şi pentru alte structuri din sistemul naţional de apărare.
În cei 50 de ani de activitate, în şcoală s-au instruit numeroase generaţii de maiştri militari şi subofiţeri care au încadrat o gamă largă de funcţii în marile unităţi şi unităţi, de la cele de instructori şi comandanţi de subunităţi până la cele de specialişti în structurile de mentenanţă.
Profesionalismul acestora a fost apreciat, nu numai pe plan naţional, cât şi internaţional, în teatrele de operaţii militare din Somalia, Angola, Albania, Irak şi Afganistan.
Subofiţerii sunt liderii militari responsabili de conducerea şi instruirea subordonaţilor prin puterea exemplului personal, de impunerea şi menţinerea standardelor de pregătire şi comportare, adaptabili permanent la schimbările specifice mediului militar şi ale societăţii, în general.

Trece acum detaşamentul elevilor Colegiului Militar Liceal ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza, comandat de căpitanul Claudiu Dumitru ŢONOIU.
Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” este o instituţie de prestigiu a Armatei României cu o vechime de peste 100 de ani de existenţă. Colegiul de la Breaza se prezintă, astăzi, ca o şcoală performantă, competitivă, ce ocupă, în urma evaluării externe a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, locul I pe ţară, din peste o mie de unităţi şcolare evaluate.
: La sărbătorirea a 100 de ani de nobilă şi demnă existenţă, Drapelul de luptă al colegiului a fost decorat, prin Decret Prezidenţial, cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, care reprezintă forma cea mai înaltă de apreciere a activităţii acestei şcoli.
COLEGIUL este o instituţie modernă, capabilă să îndeplinească rapid şi eficient obiectivele noii reforme a învăţământului şi cerinţele Ministerului Apărării Naţionale în vederea realizării compatibilităţii instructiv-educative cu instituţiile similare din N.A.T.O.

MAI
Urmează Blocul de paradă al Ministerului Afacerilor Interne, care este deschis de un detaşament de studenţi ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”.
Instituţie de învăţământ superior, singura cu acest profil din ţară, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, investită cu titlul „Grad de Încredere Ridicat” din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, pregăteşte viitorii ofiţeri de poliţie, poliţie de frontieră, jandarmi şi pompieri ai Ministerului Afacerilor Interne, la nivelul de performanţă specific instituţiilor europene de învăţământ superior.
Academia de Poliţie este prima instituţie de învăţământ superior din România decorată cu Ordinul Naţional „PENTRU MERIT” în grad de CAVALER, prin care îi sunt recunoscute meritele deosebite pe care le are în formarea cadrelor Ministerului Afacerilor Interne, ataşate valorilor statului de drept, devotate comunităţii, apărării ordinii şi liniştii publice, vieţii şi proprietăţii cetăţenilor.

Jandarmeria Română, pilon de bază al sistemului de ordine, siguranţă publică şi securitate din România, prezintă onorul cu un Detaşament de luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş”.
Luptătorii acestei unităţi de elită sunt responsabili de restabilirea ordinii publice când aceasta este grav tulburată, dar şi de intervenţia antiteroristă pe întreg teritoriul naţional, la obiectivele din competenţa Jandarmeriei.
Din anul 2011, Brigada Specială este membră a Grupului Atlas, reţea din Uniunea Europeană ce reuneşte structuri de elită cu atribuţii în domeniul intervenţiei antiteroriste şi contrateroriste.
Aflaţi sub jurământ faţă de Patrie şi popor, jandarmii au participat la toate campaniile militare desfăşurate de Armata Română, începând cu Războiul de Independenţă, asigurând ordinea în liniile din spatele frontului, dar, la nevoie, s-au aflat şi în prima linie, ca forţă combatantă, contribuind la împlinirea năzuinţelor de veacuri – unirea tuturor românilor într-un stat independent.

IGSU
Urmează blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, condus de locotenent-colonel Cristian CONSTANTIN.
Defilează Drapelul de luptă al Inspectoratului General şi garda formată din pompieri echipaţi în uniforma care reprezintă tradiţia îndelungată a luptătorilor cu focul.
Va intra în Piaţa Constituţiei detaşamentul constituit din pompieri care încadrează echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, salvatori de la înălţime şi din medii ostile vieţii, echipaje pirotehnice şi echipaje de intervenţie la urgenţe chimice.
Printre salvatori se află şi membri ai echipei de căutare-salvare urbană RO-USAR, echipă recunoscută la nivel internaţional, acreditată INSARAG, pentru a executa misiuni în afara graniţelor tării, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Cele peste 295.000 de intervenţii ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din primele 10 luni ale acestui an, s-au concretizat în salvarea a peste 4.400 persoane şi asistarea medicală a altor 260.000.
Totodată, au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 1.96 miliarde de lei.

ŞCOALA DE AGENTI DE POLITIE ”VASILE LASCĂR” CÂMPINA
Pentru prima dată în istoria recentă defileză cu ocazia Zilei Naţionale a României un detaşament de elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” din Câmpina, viitorii poliţişti care vor fi, 24 de ore din 24, în serviciul comunităţii.
Ei sunt cei care îi vor proteja pe oameni şi vor veghea la respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

SRI
Intră în Piaţa Constituţiei detaşamentul Serviciului Român de Informaţii, condus de locotenent-colonelul Liviu NEGRU.
Ca în fiecare an cu ocazia Zilei Naţionale, port-stindardul instituţiei este încredinţat Brigăzii Antiteroriste – unitatea prin care SRI îşi exercită prerogativele de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului.
Puteţi admira, în premieră, noile uniforme militare, redefinite în acord cu standardele de utilitate, confort şi design respectate în comunitatea internaţională a serviciilor speciale. Observaţi pe braţul drept al luptătorilor emblema Brigăzii Antiteroriste – vulturul carpatin.

Primul bloc de defilare este constituit din luptători ale căror misiuni sunt executarea intervenţiei contrateroriste la nivel naţional şi asigurarea securităţii diplomatice. Protecţia şi gardarea antiteroristă a unor obiective şi personalităţi, securitatea zborurilor companiilor româneşti de aviaţie (Air Marshal), precum şi executarea intervenţiei pirotehnice anti şi contrateroriste la nivel naţional sunt misiuni aflate, de asemenea, în responsabilitatea luptătorilor SRI.

Al doilea bloc de defilare este format din profesionişti care realizează controlul de securitate pe toate cele 16 aeroporturi civile din ţară, activitate extrem de importantă în asigurarea siguranţei aviaţiei civile naţionale şi internaţionale.
Astăzi, la aproape 25 de ani de existenţă a SRI şi 40 de ani de tradiţie a antiterorismului românesc, efectivele Brigăzii Antiteroriste poartă cu mândrie Drapelul de luptă al unităţii înnobilat cu o nouă decoraţie, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în gradul de Cavaler, cu însemne pentru militari.

JANDARMERIA / Garda de onoare
Urmează Drapelul de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, unitatea de comandă a acestei prestigioase structuri de aplicare a legii din Ministerul Afacerilor Interne.
Blocul de defilare terestru este încheiat de Detaşamentul de gardă şi ceremonii militare din cadrul JANDARMERIEI ROMÂNE, condus de locotenent-colonelul Costel Mocanu. Detaşamentul este constituit din subofiţeri de elită, care vă prezintă onorul într-o ţinută care aminteşte de glorioasa tradiţie a acestei Arme.
Pe plan internaţional, jandarmii români au acţionat în misiuni sub egida NATO, ONU şi a Uniunii Europene, prestaţia lor fiind deosebit de apreciată.
Componenţi ai unei Arme de elită a statului de drept, jandarmii sunt cei pe care ne bazăm pentru asigurarea şi restabilirea ordinii publice, prevenirea şi combaterea criminalităţii sau când vieţile şi bunurile cetăţenilor sunt în pericol.

Defilarea detaşamentelor de militari se încheie cu 2 detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului nostru.

I. DRAPELELE DE EPOCĂ
Primul detaşament este cel al drapelelor de epocă, purtate de tinerii militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
„Steagul e România. El este familia, e ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este încă simbolul devotamentului, credinţei, ordinii şi al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul este, totodată, trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României.” Aceste cuvinte ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza ilustrează cum nu se poate mai potrivit semnificaţiile profunde şi importanţa drapelului naţional şi ale celui de luptă pentru militarii români.
Flamurile drapelelor de epocă sunt încărcate de glorie, jertfă şi istorie, iar în mătasea lor tricoloră sunt ţesute sufletele ostaşilor care pe câmpurile de luptă, dar şi în zilele de sărbătoare, ca şi în această zi binecuvântată pentru noi toţi, au purtat la rândul lor sub deviza “Onoarea şi patrie” (Honor et Patria), cu mândrie şi onoare aceste Drapele de epocă.

II. Defilează acum Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare. Anul acesta, Asociaţia Tradiţia Militară a dat onorul Preşedintelui Franţei la Paris.
Detaşamentul poartă uniformele şi echipamentul de ceremonie, de grăniceri, model 1914, precum şi de campanie, de Infanterie şi Vânători de Munte, model 1916, specifice Armatei Regale Române. Decoraţiile militare de epocă sunt originale.
Comandantul, Mircea Stoica, decorat de către Preşedintele Italiei cu Ordinul Steaua Italiei în grad de cavaler, poartă uniformă de căpitan de vânători de munte şi sabia de paradă, tip Solingen, model 1895.
Drapelul asociaţiei, inspirat din cele de epocă ale regimentelor  române, este tricolor şi are în centru o cruce românească, pe care se află dragonul dacic  înfăşurat pe fascia română, iar, în colţuri, emblemele unităţilor  militare  istorice ale căror tradiţii le cultivă.

DRILL-TEAM
În încheierea defilării terestre, o echipă formată din militarii Regimentului 30 va prezinta un exerciţiu special de drill-team.
Cu un efect maxim asupra publicului larg în momentele festive, prezentările acestui exerciţiu, constituie modalităţi prin care o armată, prin intermediul unor detaşamente reprezentative, de regulă din cadrul unităţilor de gardă, aduce în lumina reflectoarelor rigurozitatea, precizia mişcărilor, altfel spus spiritul cazon, „esenţa milităriei”. Prezentarea acestor drill-uri, ce preiau mişcările prevăzute în regulamentele de instrucţie, le combină şi le execută într-un ritm mult mai alert, reprezintă un bun prilej de promovare a armatei.
Regimentul 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” a instituit deja o tradiţie în executarea unor exerciţii demonstrative de mânuire a armamentului, denumite generic DRILL-TEAM.
Militarii sunt dotaţi cu carabine SKS model 1956, cu o greutate de 3,85 kg şi o lungime de 1021mm, produse în ţară (sub licenţă) la fabrica din Cugir. Acest tip de carabină este folosit de Gărzile de Onoare ale diferitelor ţări datorită manevrabilităţii, rezistenţei la exerciţiile specifice ale acestor unităţi de gardă, dar şi aspectului său, sobru şi elegant. Patul de lemn lăcuit îi conferă o notă deosebită, îmbinându-se armonios cu uniforma militară de protocol.
Exerciţiul are menirea de a demonstra capacitatea de concentrare, coordonarea mişcărilor, rezistenţa fizică şi psihică a militarilor, toate acestea într-o manieră spectaculoasă.
În anul 1997 a avut loc prima prezentare în străinătate a acestui exerciţiu, la sediul SHAPE (Statul Major General al Forţelor Aliate din Europa) din Belgia, iar în semn de apreciere militarilor români li s-a înmânat o diplomă pentru „profesionalism şi aptitudini excepţionale”. De atunci şi până în acest moment, generaţii de militari ai unităţii de gardă au încântat publicul din ţară şi pe cel din străinătate, cu prilejul manifestărilor dedicate unor sărbători naţionale şi militare.
Virtuozitatea lor şi frumuseţea exerciţiului, dar şi a gardiştilor, în mod deosebit a fetelor ce aduc o notă specială, au inspirat pe militarii din alte structuri ale armatei să încerce să urmeze exemplul militarilor din Regimentul de Gardă.
În spatele acestor mişcări, perfect coordonate şi spectaculoase, se află multe ore de antrenament şi eforturi susţinute, însă rezultatul este elegant şi impresionant, iar publicul este de fiecare dată „cucerit”de armonia exerciţiului.

AVIAŢIA MILITARĂ
Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Apărării Naţionale este precedat de formaţii de aeronave militare.
Primul zbor este efectuat de o aeronavă C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni), comandată de căpitan-comandor Bogdan DOGARU şi locotenent-comador Băjinariu Emil.
C-130 HERCULES este un avion destinat susţinerii tactice a trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian (paraşutări de trupe şi materiale) şi evacuare medicală.
Aeronava are capabilitatea de transport pe distanţe medii şi lungi şi a constituit în ultimii 15 ani principalul mijloc de susţinere a tupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, de intervenţie şi de ajutor în situaţii de calamităţi naturale, pe plan intern şi internaţional.
Este cel mai răspândit avion militar de transport din lume, cu o remarcabilă anduranţă, poate transporta o sarcină utilă maximă de 20 tone, în condiţii meteorologice dificile şi cu aterizare inclusiv pe piste sumar amenajate.De-a lungul timpului, a participat la numeroase exerciţii şi aplicaţii desfăşurate în Europa (Marea Britanie, Portugalia, Germania, Grecia, Cehia, Polonia, Franţa, Bulgaria, Norvegia, Lituania) şi misiuni umanitare interne şi internaţionale (Indonezia, China, Turcia, Libia, Muntenegru).
Aviaţia militară a fost printre primii operatori aerieni care au început transporturile pe aeroportul din Kabul, în ianuarie 2002, ulterior pavilionul românesc fiind prezent aproape zilnic în teatrul de operaţii, prin dislocarea unei aeronave în Pakistan, începând cu luna martie 2002 , pentru o perioadă de aproximativ un an, în vederea susţinerii logistice a trupelor.
Prin caracteristicile lui tehnico-tactice remarcabile, avionul C130 Hercules poate îndeplini misiuni de evacuare aeromedicală pentru situaţii cu victime multiple, cu pacienţi numeroşi în stare critică, aflaţi sub observaţie medicală. Pe cele 74 de tărgi pot fi transportaţi în condiţii de securitate, sub control şi supraveghere de specialitate pacienţi critici sau pacienţi cu leziuni minime. Dotarea medicală poate fi adecvată condiţiilor şi situaţiei specifice a pacienţilor.
C-130 HERCULES este un avion sigur, fiabil, care şi-a dovedit calităţile în luptă şi care poate opera încă vreme îndelungată în codiţiile unui suport tehnic corespunzător.

A două formaţie de zbor este alcătuită din trei aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni), comandată de comandor Viorel PANĂ, comandantul bazei, şi locotenent-comandor Florin IANCULESCU.

C-27J Spartan este un avion proiectat să reprezinte o întreagă generaţie de avioane militare, de dimensiuni medii, şi este rezultatul colaborării dintre Alenia Aeronautica şi Lockheed Martin, companii producătoare şi furnizoare de nivel mondial în domeniul transportului militar aerian.
Avionul C-27J este un aparat remarcabil în clasa din care face parte, cu capacitate manevrieră şi tactică superioară. Este destinat să execute misiuni tactice, în operaţii de menţinere a păcii şi umanitare asigurând transportul aerian direct în teatru, ziua şi noaptea, în condiţii meteorologice grele.
Îndeplineşte cele mai stricte criterii de flexibilitate fiind capabil să transporte forţe, echipamente, vehicule (precum gama militară de produse Range Rover – inclusiv versiunile „lungi”, şi HMMWV – vehicul rutier polivalent de mare mobilitate), artilerie uşoară, elicoptere uşoare, diferite echipamente şi materiale şi să asigure desantarea/debarcarea forţelor pentru operaţii speciale, materialelor şi echipamentelor. Poate opera perioade lungi de timp fără sprijin direct de la baza de dislocare, în condiţii de relief şi climatice severe.
Dispune de o capabilitate încorporată de mânuire a încărcăturilor, tren de aterizare cu poziţie variabilă, propulsor auxiliar intern şi capabilitate de tracţiune de rezervă chiar şi pentru piste moi, ceea ce îi permite zborul la distanţă şi aterizarea pe piste neamenajate şi fără facilităţi de sprijin.
Viteza de croazieră pe care o poate atinge şi distanţa mare la care poate transporta încărcături considerabile (poate transporta încărcături de 10 tone la peste 1000 de mile marine) garantează un randament remarcabil în raportul cantitate/timp/cost operaţional.
C-27J are caracteristici de supravieţuire proprii, datorită propulsiei puternice şi designului aerodinamic care oferă calităţi de pilotare excelente, precum şi datorită unei foarte bune manevrabilităţi. Mai mult, toleranţa prin construcţie la avarii, redundanţa sistemului, separaţia fizică din construcţie, izolarea şi blindarea componentelor importante fac din Spartan un avion robust.
De la intrarea în serviciul Forţele Aeriene Române, echipajele calificate pe aeronavele C-27J Spartan au efectuat
misiunile de evacuare medicală cu victime multiple executate în sprijinul Ministerului
misiuni de evacuare a civililor din zonele de conflict (Libia, Algeria);
misiuni de transport personal şi materiale în/din teatrele de operaţii (Afganistan, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Mali);
exerciţii naţionale /multinaţionale;
zboruri demonstrative;
zboruri de antrenament pentru pregătirea/calificarea personalului navigant propriu;
capabilitate aeriană de stingere a incendiilor necesare atât României cât şi în sprijinul altor state.
Prin performanţele excepţionale în exploatare, aeronava C-27 Spartan poate fi configurată pentru misiuni de evacuare aeromedicală în cazul intervenţiilor la accidente cu victime multiple. Poate evacua astfel 15 pacienţi de gravitate medie, sub supraveghere medicală şi 4 pacienţi în stare critică sub observaţie medicală de specialitate.
Misiunile interne şi internaţionale au demonstrat cu prisosinţă utilitatea aeronavei în evacuarea aeromedicală cu victime numeroase.

A treia formaţie de zbor este alcătuită din 3 avioane IAR-99 Şoim din dotarea Bazei 95 Aeriene (Bacău). Formaţia este comandată de comandorul Virgil IFTODE şi locotenent-comandorul Emanuel CUCU
Avionul IAR-99 ŞOIM are o foarte bună manevrabilitate şi este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa. Avionul este în producţie pentru Forţele Aeriene Române fiind echipat cu un sistem de avionică similar cu cel de pe avioanele moderne de lupta. Dotările includ computer de bord, Head-up Display, sistem de navigaţie inerţial/GPS, HOTAS, si sistem de transfer date care procesează informatiile primite via datalink de la un alt avion sau staţie de sol. Pentru protecţie avionul este prevăzut cu o staţie de avertizare radar, dispersor de capcane termice si dipoli, precum şi container de razboi electronic. Avionul poate executa misiuni de lupta complexe :interdictie aeriana, sprijin aerian apropiat si interceptare a aeronavelor de viteza mica si medie. Participa la misiuni specifice fortelor aeriene cit si la misiuni de tip joint in colaborare cu celelalte categorii de forte.

A patra formaţie de zbor este alcătuită din 3 aeronave de luptă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, Borcea şi este comandată de căpitanul-comandor Viorel BURNICHI.
MiG-21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiţii meteorologice normale şi a zburat pentru prima dată în anul 1957. Avionul a intrat în producţie de serie în anul 1958, fiind echipat cu un motor cu reacţie Tumanski R-11, atingând forma finală un an mai târziu sub denumirea MiG-21F. Astfel s-a deschis drumul versiunilor ulterioare, următoarea versiune fiind MiG-21PF, lansat în producţie în anul 1960, cu un motor îmbunătăţit R-11F şi un dispozitiv de admisie a aerului în motor mărit, pentru a permite instalarea radarului de interceptare R-1L. Au urmat MiG-21PFS şi MiG-21PFM, care includea toate îmbunătăţirile versiunilor precedente. Variantele ulterioare au vizat mărirea tracţiunii motorului, îmbunătăţirea armamentului şi extinderea razei de acţiune, cele mai cunoscute variante fiind MiG-21 MF şi MiG-21 bis. Acestea au beneficiat de numeroase îmbunătăţiri ale armamentului, radarelor de bord şi sistemelor de bord, motoare mai puternice şi scaune de catapultare KM-1M, ce asigură salvarea echipajului la înălţime 0 şi o viteză minimă de 130 km/h.

A cincea formaţie de zbor este alcătuită din 3 aeronave de luptă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, Borcea, şi este comandată de comandorul Gheorghe STANCU.
Forţele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21F-13 în anul 1962, iar ulterior au intrat în serviciu variantele MiG-21 PF (denumire locală MiG-21RFM), MiG-21 PFM (denumire locală MiG-21RFMM), MiG-21M şi MiG-21MF. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982.În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne.Programul de modernizare a vizat crearea unor variante ale avionului, având la bază o configuraţie comună, în funcţie de misiunile pe care urmau să le execute: MiG-21 LanceR A (pentru misiuni aer-sol), LanceR B (versiune de instruire) şi LanceR C (optimizate pentru misiuni aer-aer).

 Blocul de paradă al tehnicii militare.

Blocul de Paradă este comandat de colonelul Gheorghiţă Vlad, comandantul Brigăzii 1 Mecanizată „ARGEDAVA”.
Colonelul Gheorghiţă Vlad este absolvent al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” şi al Colegiul de Război al Forţelor Terestre al SUA. A urmat toate treptele carierei militare de la funcţia de comandant pluton până la cea de comandant de brigadă. A îndeplinit funcţia de comandant al unui batalion de tancuri şi în 2007, a activat în teatrul de operaţii Irak, în Comandamentul Multinaţional al Forţei Întrunite al operaţiei „Iraqi Freedom”. La revenirea în ţară, a primit responsabilităţi în cadrul Componentei Operaţionale Terestre din Statul Major al Forţelor Terestre. În martie 2014, a preluat comanda Brigăzii 1 Mecanizată „ARGEDAVA”.
Defilează tehnica din dotarea Forţelor Terestre

URO VAMTAC
Primul modul este format din 5 vehicule URO VAMTAC. Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă mobil, intrat în înzestrarea Forţelor Terestre în anul 2007.
Face parte din familia de autovehicule militare de clasă medie care, în variantă blindată, este o opţiune foarte potrivită pentru îndeplinirea misiunilor, atât în teatrele de operaţii, cât şi în ţară pentru executarea de misiuni independente în condiţii de izolare şi în medii ostile şi pentru a asigura transportul trupelor în condiţii optime.
Fiabil, robust, uşor şi rapid, special conceput şi foarte eficient în zone microclimatice foarte calde, este uşor de folosit în teren accidentat.
URO VAMTAC are o putere de foc sporită: pe el se pot monta mitralieră, instalaţie de lansare de rachete antitanc şi aruncător de grenade antitanc.
În acest autovehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi de luptă. Are montat echipament modern de comunicaţii, format din staţii radio Panther.

PIRANHA
Al doilea bloc de paradă este reprezentat de 5 transportoare de trupe PIRANHA. Transportorul blindat de trupe Piranha III C este un autovehicul de luptă blindat pe roţi, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre.
Produs în Elveţia, Piranha III C are un design deosebit, o protecţie balistică variabilă crescută, blindaj performant, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare.
Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor puternic tip Caterpilar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire.
Transportorul este dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o staţie armată telecomandată, care perimite executarea şi conducerea focului din interiorul transportorului. Mitraliera are o bătaie maximă de aproximativ 6800 m.
Totodată, autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termală, tip DTVL, modernă, fară răcire, care asigură imagini de înaltă calitate şi o vizibilitate foarte bună.

MLI 84 M
Defilează acum maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, care asigură transportul protejat al grupei de infanterie şi ducerea luptei de către aceasta. Nimiceşte forţa vie a inamicului şi angajează lupta cu vehiculele blindate. De asemenea, contribuie la combaterea ţintelor aeriene şi executarea de lovituri în dispozitivul inamic. Uneori execută misiuni specifice vânătorilor de munte.
Maşina de luptă are mare putere de foc având în înzestrare un tun de calibru 25 mm., un sistem Rachete Antitanc Dirijate, o mitralieră cal. 7,62 mm şi o mitralieră antiaeriană cal.12,7 mm. Este echipată cu aparatură performantă de vedere şi conducere pe timp de noapte permiţând executarea de misiuni în condiţii de timp nefavorabil. Maşina este prevăzută cu echipament de stingere automată a incendiului din camera energetică şi acţionare manuală în camera de luptă şi a desantului. De asemenea, este dotată cu instalaţie de fumizare termică pentru obţinerea de perdele de fum pentru mascare.

ZIMBRU
Următoarea coloană care trece prin faţa tribunei oficiale este formată din 5 transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru.
T.A.B. B 33 Zimbru este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, cu un echipaj format din 11 militari cărora le asigură transportul protejat. Caracteristicile tehnico-tactice îl recomandă ca o maşină de luptă fiabilă fapt dovedit în teatrele de operaţii unde a fost şi este folosit de către batalioanele de infanterie din Forţele Terestre.
Este înzestrat cu o mitralieră cal. 14,5 mm şi o mitralieră cal. 7,62 mm (bătaie maximă 3 800 m). Are de asemenea un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. Posedă şi un sistem de protecţie contra armelor de distrugere în masă. Poate fi transportat aerian cu avioane de tip AN –22, IL – 76 şi C – 130.

TR 85 M 1
TAB-urile Zimbru sunt urmate de tancurile TR 85 M 1 „Bizonul”. Acest tip de tanc este un tanc de categorie mijlocie, având în compunerea echipajului 4 militari. În urma modernizărilor, tancul “Bizonul” oferă un grad ridicat de putere de foc, protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea pe timp de zi, cât şi capabilităţile de deplasare pe timp de noapte.
Dotat cu un motor pe motorină foarte puternic, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h, iar pe un teren uscat, fără denivelări, de 40 km/h. Panta maximă de urcare este de 32°, putând traversa şanţuri cu o lăţime de 2,8 m şi ziduri de 1 m. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lăţime maximă de 700 m şi o adâncime de 5 m.
Ca armament, Tancul TR 85 M1 „Bizonul” este dotat cu un tun calibru 100 mm, semiautomat, mecanic, cu ţeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de aproximativ 17 km.
De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, calibru 12,7 mm, cu o bătaie maximă de 7000 m, şi calibru 7,62 mm cu o bătaie maximă de 3800 m.

LAROM
Intră în Piaţa Constituţiei, sistemul de artilerie LAROM, sistem interoperabil şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea celorlate armate din ţările membre ale NATO.
Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ţinte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea teritoriului inamic.
Are mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului, poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat CBRN şi dispune de un sistem logistic integrat care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia.
Sistemul LAROM conţine un sistem de comandă, control, comunicaţii şi informaţii tip ACCS.
Un avantaj considerabil al sistemului LAROM îl reprezintă, pe lângă capacitatea de reacţie şi răspuns în timp scurt, şi posibilitatea folosirii a două tipuri de muniţie: explozivă şi rachete tip LAR MK4. Muniţia, dispusă compact, în containere poate fi transportată şi încărcată rapid.

GEPARD
Defilează acum GEPARD-ul, un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea.
Misiunea sa tactică este angajarea luptei împotriva avioanelor şi elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cât şi împotriva blindatelor. Datorită mobilităţii ridicate şi timpului foarte scurt de reacţie, acest sistem poate asigura protecţia în câmpul de luptă, în special a unităţilor blindate.
Sistemul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performanţelor mobilităţii, puterii de foc şi precizie, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial.
Sistemul logistic al produsului este organizat conform cerinţelor şi standardelor NATO, permiţând compatibilitatea deplină şi un nou mod de abordare a proceselor de asigurare tehnică.
Instalaţia are în dotare un radar de cercetare care descoperă ţintele aeriene la distanţe de până la 15 Km, şi un radar de însoţire care determină coordonatele precise ale ţintei.

Complexul antiaerian „OERLIKON”
Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON” este un sistem de artilerie antiaeriană care poate combate elicoptere de atac ce zboară la înălţimi mici şi foarte mici, rachete aer-sol, avioane cu sau fără pilot, precum şi ţinte terestre uşor blindate.
Fiecare complex acţionează şi autonom, putând să-şi detecteze propriile ţinte şi să decidă atacarea lor cu ajutorul Sistemului Optic Digital.
Complexul poate lucra în 3 moduri:
în mod normal, automat, controlat de un sistem de conducere a focului;
în mod auxiliar, prin executarea tragerilor autonom controlat de operator cu ajutorul unui joystick şi al sistemului de vedere;
şi în mod de urgenţă, cu tun controlat manual de operator, în lipsa sursei de curent.
Complexul are timp scurt de reacţie în cazul unui atac prin surprindere, precizie ridicată, mare putere de foc (bătaia maximă 4 000 m), dispunând de un sistem modern de comandă şi control şi de conducere a focului.
Complexul poate fi conectat la Sistemul de conducere a focului „Gun Star Night”, un sistem  bazat pe un dispozitiv optoelectronic de urmărire şi echipat cu un computer balistic pentru calculul traiectoriei şi al corecţiei tragerii.
Punctul de comandă tactic “SHORAR TCP”, al Complexului antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON”, realizează funcţiile de comandă tactică ale sistemului de aparare antiaeriana de 35 mm. El este conectat cu până la 4 unităţi de foc Gun Star prin legături radio sau cu fir.
Punctul de comandă tactic “SHORAR TCP” detectează ţinta, o urmăreşte în timp ce o scanează (TWS), clasifică şi identifică ţinta, evaluează ameninţarea, distribuie ţinta unei unităţi GUN STAR, afişează scenariul tactic, afişează situaţia aeriană şi comandă bateriile de tragere.

HUMVEE
Prin faţa tribunei oficiale defilează vehiculele de luptă tip HUMVEE, în măsură să execute misiuni de luptă într-o mare varietate de forme de teren şi relief, de la deşert la zone muntoase, pentru perioade lungi de timp, cu un minim de întreţinere.
Vehiculul pe roţi multirol, de mare mobilitate, Humvee este un autovehicul cu un design revoluţionar intrat în dotarea subunităţilor mecanizate, de forţe pentru operaţii speciale, poliţie militară şi vânători de munte.
Acest vehicul de luptă, în diferite variante, a fost întrebuinţat de militarii Forţelor Terestre în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, începând cu anul 2005, oferind un nivel de protecţie balistică adecvat. Vehiculele de luptă Humwee au fost utilizate şi în acest an de Forţele Terestre în cadrul exerciţiilor de instruire naţionale cât şi multinaţionale din poligoanele Hohenfels şi Grafenwoehr din Germania. Poate fi utilizat, prin demontarea/montarea unor subansamble, pentru transportul şi întrebuinţarea unor sisteme de artilerie uşoară, lansatoare de rachete şi evacuare medicală. Poate rula cu o viteză de 32 km/h, pe o distanţă de 50 km cu toate patru roţile dezumflate, fără a întrebuinţa sistemul automat de umflare al acestora.
Uşor blindate, cu o combinaţie de oţel şi kevlar, geamurile au o grosime de aproximativ 10 cm sunt capabile să reziste la exploziile dispozitivelor electronice improvizate şi la armamentul de calibru mic. Lungimea autovehiculului este de 4,84m, înălţimea de 1,93m şi lăţimea de 1,82m. Greutatea totală a autovehiculului este de 4447 kg, având o sarcină utilă de 1043 kg.

CHEVROLET TAHOE
Intra în Piaţa Constituţiei, autoturismele de teren CHEVROLET TAHOE care, pentru a veni în sprijinul acţiunilor militare, pot fi echipate cu kituri de protecţie balistică care să corespundă unor niveluri de protecţie ridicată pentru personal.
Pe acest tip de autoturisme pot fi montate sisteme de comunicaţii complexe, satelitare sau video, sisteme de armament uşor de infanterie sau sisteme de bruiaj împotriva dispozitivelor explozive improvizate.
În funcţie de specificul misiunilor primite şi zona de operaţii în care acţionează, echipele de informaţii militare din Brigada de Informaţii Militare sunt înzestrate cu tipuri de tehnică diversă, adaptate cerinţelor mediului operaţional în care acestea acţionează.
Aceste autoturisme au fost utilizate de către operatorii de informaţii militare în teatrul de operaţii din Irak şi îşi dovedesc în continuare eficacitatea în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de vest, zone în care operatorii noştri, pregătiţi în domeniul informaţiilor militare, au o prezenţă activă începând cu anul 2001.

HARRIS/CHEVROLET
Defilează în acest moment, autostaţiile radio HARRIS/CHEVROLET, autostaţii radio cu salt de frecvenţă, ce asigură comunicaţii radio la nivel tactic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date, lucru în reţele, cu dimensiuni şi mase reduse şi cu autonomie crescută.
Comunicaţiile se pot realiza cu staţiile radio în configuraţii portabile, mobile sau fixe. Echipamentele de comunicaţii sunt instalate pe şasiu Chevrolet Tahoe 4×4, un autovehicul cu mare capacitate de trecere, prevăzut cu kit-uri de instalare pentru echipamentele de comunicaţii şi cu sistem de electroalimentare.

MRAP şi autospeciale EOD
Defilează acum vehiculul blindat MRAP, tip COUGAR, echipament nou intrat în înzestrarea Armatei României. Acesta a asigurat cu succes protecţia militarilor în îndeplinirea misiunilor specifice teatrului de operaţii Afganistan.
Vehiculul blindat MRAP este urmat de autospecialele de intervenţie EOD, vehicule blindate, specializate în executarea misiunilor specifice privind detecţia, neutralizarea şi distrugerea muniţiilor convenţionale neexplodate şi a dispozitivelor explozive improvizate.

Forţele Aeriene – RADARUL MOBIL
Forţele Aeriene intră în Piaţa Constituţiei cu detaşamentul de radare TPS-79 R, condus de sublocotenent Monica PASCU.
Sistemul radar „Gap Filler” asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor către sistemele de rachete sol-aer.
Radarul este protejat împotriva contramăsurilor electronice şi transmite în mod automat datele radar în reţeaua de comandă şi control a Forţelor Aeriene, având posibilitatea de telecomandă şi telecontrol. Sistemul radar „Gap Filler” este destinat pentru cercetarea spaţiului aerian, descoperirea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene care evoluează la înălţimi mici şi medii, asigurarea de date tridimensionale despre poziţia acestora şi transmiterea datelor radar la utilizatori.
Primele prototipuri ale radarului digital tridimensional de înălţimi mici au intrat în dotarea Forţelor Aeriene în anul 2004.

HAWK
Detaşamentul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK este condus de locotenent Ilie Ionuţ CRIVĂŢU din Brigada 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”.
Structurile de rachete sol-aer din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”, dotate cu sisteme HAWK se află în plin proces de operaţionalizare, iar, începând cu anul 2015, vor fi perfect interoperabile cu armatele aparţinând ţărilor NATO.
Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă control de ultimă generaţie şi are o mobilitate deosebită în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă.
Convoiul de tehnică HAWK este format din trei autospeciale de transport rachete, având ataşat câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu.
Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă.
În anul 2012, mai exact pe 8 noiembrie, batalionul 7 HAWK a executat primele trageri de luptă reale cu acest tip de rachete, evenimentul fiind o premieră pentru Forţele Armate ale României. Această activitate a fost executată şi în cursul acestui an, rezultatele obţinute în Poligonul Capu Midia fiind foarte bune. În prezent, batalionul 7 HAWK se află într-un proces intens de instruire şi certificare în vederea operaţionalizării primei baterii de rachete HAWK PIP 3R, ce urmează a fi pusă la dispoziţia NATO.

Forţele Navale sunt reprezentate la parada tehnicii din acest an de două ambarcaţiuni tip RIB, o ambarcaţiune rapidă FULGERUL şi o Instalaţie Mobilă de Lansare a Rachetelor, cu echipaje formate din militari ai Centrului de Scafandri, din infanterişti marini ai Batalionului de Infanterie Marină şi din marinari ai Divizionului 150 Rachete Navale.
Comandantul detaşamentului de tehnică militară al Forţelor Navale este căpitan-comandorul Florin RODEANU.
Aceste ambarcaţiuni sunt folosite pentru transportul, inserţia şi extracţia rapidă a echipelor de nivel tactic de luptători. Se definesc prin viteza mare pe care o pot dezvolta pe apă – până la 30 de noduri, echivalentul a aproximativ 55 km/h, şi printr-o manevrabilitate deosebită.
Au posibilitatea de a transporta 10-12 militari complet echipaţi până la o distanţă de 40 mile marine, adică aproape 75 de kilometri. Propulsia ambarcaţiunilor RHIB este asigurată de un motor Johnson în 4 timpi de 70 CP, în timp ce propulsia FULGERULUI este asigurată de două motoare Yanmar de 315 CP.

Instalaţiile Mobile de Lansare a Rachetelor sunt maşini de luptă ce fac parte din Secţia Rachete Navale a Divizionului 150 Rachete Navale din compunerea Flotei. Servesc la lansarea rachetelor cu aripi asupra navelor de suprafaţă inamice, asupra mijloacelor de desant şi a navelor de transport.
Instalaţia Mobilă de Lansare a Rachetelor are o greutate de aproximativ 40 de tone, lungimea de 14 de metri şi înălţime de 7 metri. Este propulsată de 1 motor cu 12 cilindri de 500 de cai putere şi poate atinge o viteză de maxim 100 de km/h. Instalaţia Mobilă de Lansare poate acţiona până la o distanţă de 650 de kilometri, putând lansa în timp scurt, o salvă de 2 rachete capabile să scufunde nave militare şi de transport mari, de la o distanţă de peste 80 de kilometri. Are un echipaj format din 1 ofiţer, 3 maiştri militari şi 1 subofiţer.
Racheta navă-navă este cea mai eficientă şi, totodată, cea mai puternică armă de care dispun Forţele Navale Române, fiind în dotarea Instalaţiilor Mobile de Lansare, a navelor purtătoare de rachete şi a fregatei „Mărăşeşti”. Raza de acţiune a acesteia asigură lovirea şi nimicirea navelor de suprafaţă inamice la distanţe mari. Intrate în compunerea Forţelor Navale în anul 1987, Instalaţiile Mobile de Lansare au executat lansări reale de rachete atât independent, cât şi în cooperare cu navele purtătoare de rachete şi fregata „Mărăşeşti”.

CLI – Autostaţiile radio blindate cu salt de frecvenţă – URO VAMTAC
Blocul de defilare al Comandamentului Logistic Întrunit este condus de colonelul Ioan Iacob, participant la numeroase misiuni în teatrul de operaţii Afganistan.
Primul detaşament este compus din 4 autostaţii radio blindate, cu salt de frecvenţă – URO VAMTAC.
Cutia blindată a acestor autospeciale asigură protecţia necesară echipajului şi tehnicii, împotriva minelor şi a muniţiei de infanterie. Echipamentele de comunicaţii, operate de specialiştii Comandamentului Logistic Întrunit, şi-au dovedit fiabilitatea, prin asigurarea legăturilor radio necesare coloanelor de transport pe timpul misiunilor de sprijin logistic, şi interoperabilitatea, cu mijloacele similare aparţinând partenerilor de coaliţie.

PANHARD
Al doilea detaşament de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit este alcătuit din 10 autovehicule de teren blindate tip uşor PANHARD.
Autospecialele PANHARD sunt cele mai noi mijloace blindate intrate în dotarea Armatei României şi sunt destinate unităţilor operaţionalizate din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit.
Acestea se utilizează în zonele de conflict, fiind uşor de manevrat în mediul urban, cu străzi înguste. Beneficiază de mobilitate ridicată pe teren accidentat şi, totodată, de o capacitate sporită de trecere a obstacolelor. Sunt echipate cu mijloace de comunicaţii militare din generaţia a III–a, ce permit asigurarea legăturilor de comunicaţii şi a serviciilor informatice integrate, utilizând tehnologia „Voice over IP”.
Din punct de vedere tehnic, autospecialele pot fi integrate cu orice sistem de comunicaţii sau informatic bazat pe tehnologie IP, ceea ce le face interoperabile şi compatibile cu cele mai noi mijloace de luptă din dotarea NATO.
Pe turela autovehiculului este montată o mitralieră PKMS calibru 7,62 mm. Turela se poate roti 360º, cu posibilitatea blocării la fiecare 12º.
Carcasa autovehiculului este compusă din elemente de tablă din oţel cu inserţie metalică suplimentară de 6 mm la interior, asamblate prin sudură, la exterior prezentând panouri de ceramică cu o grosime de 13 mm

DACIA DUSTER
Blocul de paradă al Comandamentului Logistic Întrunit se încheie cu 5 autoturisme de teren DACIA DUSTER, achiziţionate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, fiind destinate transportului personalului la diferite misiuni.
Autoturismele au tracţiune integrală, beneficiază de motorizare EURO 5, mobilitate mare, confort sporit şi reprezintă începutul unui proiect al Ministerului Apărării Naţionale de înlocuire a autoturismelor din dotarea armatei.

Tehnica din dotarea Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii.
Primul modul este format din AUTOSTAŢIA SATELITARĂ (ANCHOR STATION), configurată pe şasiu HMMWV. Autostaţia Anchor realizează într-un timp foarte scurt legături de voce şi date, prin fluxurile satelitare comerciale şi militare, din orice locaţii, de pe teritoriul naţional sau din teatrele de operaţii.
Al doilea modul este reprezentat de autostaţiile radio Falcon, care sunt dotate cu staţii radio cu salt de frecvenţă şi asigură comunicaţii radio în direcţiile şi reţelele organizate la nivel tactic, operativ şi strategic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date.
Echipamentele radio sunt instalate pe şasiu CHEVROLET TAHOE 4X4, prevăzute cu kit-uri auto care conferă o mare capacitate de trecere şi asigurate cu sisteme de electroalimentare.
Defilează şi autostaţia de videoteleconferinţă (VTC) care este configurată pe şasiu URO VAMTAC şi este destinată pentru realizarea serviciilor video, de voce şi de date, secretizate, atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii.
Toate autostaţiile sunt prevăzute cu sisteme de electroalimentare proprii.
Urmează containerele de comunicaţii transportabile, destinate pentru realizarea legăturilor multicanal prin radioreleu, fibră optică şi cablu şi pentru asigurarea serviciilor de voce şi date necesare sistemului de comandă control. Acestea pot fi transportate pe locurile de instalare cu mijloace auto, pe calea ferată sau pe calea aerului.

Blocul de paradă al Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii este încheiat de defilarea autostaţiilor de comunicaţii din dotarea Modulului de comunicaţii dislocabil NATO (DCM E NATO).
Modulul NATO de comunicaţii şi informatică dislocabil (DCM „E” NATO) se află în organica Batalionului 2 Transmisiuni NATO, fiind constituit şi găzduit pe teritoriul ţării noastre din anul 2010. Are ca principală misiune asigurarea sprijinului de comunicaţii necesar Forţei de Răspuns a NATO (NRF). Această structură este încadrată integral cu personal român şi este dotată cu tehnică de înaltă performanţă, a căror cheltuieli de achiziţie, operare şi mentenanţă sunt asigurate în totalitate de către NATO. Dislocarea modulului DCM „E” NATO în misiuni în afara teritoriului României se execută la ordinul autorităţilor NATO abilitate.
Principalele echipamente de comunicaţii sunt instalate pe MICROBUZE MERCEDES SPRINDER CU REMORCĂ, care defilează în acest moment prin faţa dumneavoastră.

Autospecialele CBRN
Blocul de defilare a tehnicii MApN este încheiat de autospecialele de intervenţie CBRN, pe platformă auto DACIA DUSTER 4×4, un mijloc tehnic dislocabil, independent, integrabil în Sistemul de Supraveghere şi Avertizare CBRN al Armatei României. Dotate cu cele mai performante echipamente pentru detecţia şi identificarea agenţilor CBRN, acestea acţionează în scopul obţinerii şi raportării cu exactitate a informaţiilor privind atacurile şi pericolele CBRN.
Autospecialele pot acţiona şi în cazul unor dezastre ecologice prin identificarea substanţelor toxice industriale.
Platforma auto este cea a autoturismului de teren neblindat (tip uşor) DACIA DUSTER 4×4, care provine din gama vehiculelor civile comerciale, amenajată şi dotată în conformitate cu cerinţele Armatei României.
Autospecialele de intervenţie CBRN, pe platformă auto DACIA DUSTER 4×4, sunt un produs cercetat şi realizat de Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie.

Autospecialele CBRN sunt urmate de Duster Army si Pick-up Army, două vehicule ale constructorului autohton Dacia, mașini proiectate în acord cu standardele NATO și adaptate nevoilor Armatei României. Sunt realizate de ingineria Renault din România, în colaborare furnizori români, Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Academia Tehnică Militară, structuri aflate în subordinea şi coordonarea Departamentului pentru armamente.
Duster Army este dotat cu o platforma telecomandată RCWS-RO-M ANUBIS.

Parada tehnicii MAI
Defilarea tehnicii Ministerului Afacerilor Interne este deschisă de o formaţie de elicoptere Eurocopter – 135, aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie.
Elicopterul EC-135 destinat SMURD este pilotat de comandorul Cătălin Dache (pilot comandant cu o experienţă de 2500 de ore zbor) şi generalul de brigadă Dorel Grădinaru.
Elicopterul EC-135 este pilotat de comandorul Bucurescu Emil (pilot comandant cu o experienţă de 4800 de ore zbor) şi locotenentul Asofie Ciprian.
Acestea execută misiuni de a acordarea sprijinului aerian structurilor MAI, intervenţii aeromedicale şi în situaţii de urgenţă.

Elicopterele sunt urmate de avionul medicalizat de tip Piper PA-42 Cheyenne III dotat cu echipamente medicale conforme cu standardele europene, destinat efectuării misiunilor interne şi externe de salvare pentru pacienţii aflaţi în stare gravă. Avionul PIPER este pilotat de căpitan comandor Negulescu Cristian (pilot comandant) şi căpitan comandor Timofte Theodor-Ciprian.

POLIŢIA ROMÂNĂ
Blocul de defilare al tehnicii terestre a structurilor Ministerului Afacerilor Interne este deschis de mijloacele cele mai reprezentative ale Poliţiei Române.
Urmăriţi defilarea celor 10 motociclete BMW ale Poliţiei Rutiere, structură specializată în îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice. Profesionişti, stăpânind sute de cai putere, poliţiştii motociclişti sunt primii care intervin pentru îndrumarea şi supravegherea participanţilor la trafic.
Acestea sunt urmate de un autoturism marca Volvo V 60, folosit la intervenţia în cazul accidentelor de circulaţie şi la supravegherea şi controlul traficului rutier.
Poliţia Română vă prezintă autoturismul Porsche care are o capacitate de 3.600 cm cubi şi un motor de 420 CP. Este folosit de poliţiştii rutieri la supravegherea şi controlul traficului rutier, fiind capabil să atingă o viteză maximă de 320 km/h.
Cele 3 autoturisme BMW – 330 – XD care urmează autoturismului Porsche sunt folosite, în special, la însoţirea coloanelor oficiale ale demnitarilor români şi străini, precum şi la misiuni de patrulare, supraveghere şi control al traficului rutier.
Defilează acum 2 autovehicule Dacia Duster şi o autospecială Dacia Dokker, folosite de Poliţia Rutieră la misiuni de supraveghere a traficului rutier şi intervenţie în condiţii meteorologice nefavorabile pe autostrăzi şi drumul naţional DN1.
Urmăriţi trecerea celor 6 autospeciale Dacia Logan, folosite de poliţişti în activitatea de menţinerea ordinii şi siguranţei publice, în oraşe, şi în zonele rurale.
Defilează efective din cadrul Serviciului Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, principala formaţiune de intervenţie a Poliţiei Române, parte a grupului de elită „ATLAS” .
Autospecialele de intervenţie Mercedes Vito şi Sprinter, folosite de luptătorii SIIAS, sunt dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale de executare a misiunilor specifice: rezolvarea situaţiilor de criză, intervenţia pentru capturarea sau neutralizarea infractorilor foarte periculoşi sau înarmaţi cu arme de foc, eliberarea ostaticilor, a persoanelor răpite sau sechestrate.
Blocul de paradă al Poliţiei Române este închis de 3 autolaboratoare criminalistice destinate cercetării la faţa locului, dotate cu tehnică foto-video digitală, truse şi echipamente criminalistice.
Dotările permit desfăşurarea activităţilor criminalistice atât în mediu rural, cât şi în mediul urban, în condiţii climaterice diverse, pe timp de zi sau pe timp de noapte.Activitatea pe linie de criminalistică desfăşurată de către Poliţia Română se realizează conform standardelor internaţionale fiind apreciată şi recunoscută contribuţia pe plan european pentru rezultatele obţinute în combaterea criminalităţii transfrontaliere şi identificarea autorilor de infracţiuni, precum şi pentru implementarea instrumentelor Prum şi Schengen.

POLIŢIA DE FRONTIERĂ
Poliţia de Frontieră Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne şi este instituţia specializată a statului care exercită atribuţii cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea si combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere săvârşite în zona de competentă şi la respectarea regimului juridic al frontierei de stat.
Defilarea Poliţiei de Frontieră Române debutează cu cinci ATV-uri care au rolul de a facilita accesul in zonele înguste, greu accesibile de pe frontieră, fiind dotate cu tracţiune integrală, troliu şi echipamente de telecomunicaţii;
Urmează trei Autospeciale Volkswagen Passat Variant destinate patrulării şi intervenţiei cu operativitate a poliţiştilor de frontieră în zonele de competenţă şi pe comunicaţiile adiacente;
Parada continuă cu trei Autospeciale de patrulare Dacia Duster destinate intervenţiei şi patrulării în zonele rurale cât şi în zonele cu relief deluros şi utilizate de Poliţia de Frontieră Română în lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere;
Prin faţa dumneavoastră trec trei Autospeciale de patrulare “Iveco Massif” destinate misiunilor operative de supraveghere şi intervenţie ce se desfăşoară în locurile greu accesibile, zone cu relief montan, drumuri neamenajate, forestiere sau zăpadă.
Urmează trei Autospeciale de supraveghere cu termoviziune care oferă informaţii video în timp real, atât ziua, cât şi noaptea, inclusiv coordonatele GPS ale elementelor infracţionale.

Parada continuă cu o Ambarcaţiune Harpoon, tractată de autospeciala Dacia Duster. Ambarcaţiunea este utilizată în misiunile de intervenţie în zone greu accesibile, mlaştini, gheaţă spartă, poduri de gheaţă, ape mici din Delta Dunării, Fluviul Dunărea, Râul Prut.
Urmează două Ambarcaţiuni de tip RR, tractate de autospecialele Dacia Duster. Destinate misiunilor de patrulare, acestea sunt dotate cu echipamente de vedere pe timp de noapte, de interceptare si abordaj, precum şi cu mijloace de avertizare acustice şi luminoase.
Ambarcaţiunile sunt urmate de trei Autospeciale pentru transportul câinilor de serviciu marca Mitsubishi L200. Acestea au rolul de a transporta câinii de serviciu si echipaje de intervenţie si patrulare la locul de misiune.
Poliţia de Frontieră Română îşi încheie defilarea cu trei autospeciale Volkswagen Transporter, care au rolul de a transporta poliţişti de frontieră atât către locurile unde îşi desfăşoară misiunile de patrulare, cât şi pentru intervenţie în zonele de frontieră.
Organizată dupa modelul instituţiilor similare din statele Uniunii Europene, Poliţia de Frontieră Română depune eforturi susţinute pe linia prevenirii şi combaterii fenomenelor infracţionale transfrontaliere şi pentru aplicarea şi respectarea legislaţiei interne şi internaţionale în vigoare, astfel încât, la frontierele României, activitătile specifice să se alinieze standardelor internaţionale.

JANDARMERIA ROMANĂ
Parada tehnicii auto a Jandarmeriei Române este deschisă de motociclete, mijloace de transport rapide şi fiabile, necesare îndeplinirii misiunilor în timp operativ.
Urmează autoturismul Volkswagen Passat Variant, destinat misiunilor de însoţire a coloanelor oficiale şi Sistemul mobil de comunicaţii montat pe autovehiculul Chevrolet Tahoe. Dotat cu sistem de conversie pentru echipamentele de comunicaţii şi acesta este destinat asigurării comunicaţiilor între structurile Jandarmeriei şi alte structuri ale Sistemul Naţional de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
Autoturismele DACIA DUSTER sunt folosite pe timpul misiunilor de patrulare, desfăşurate independent sau în cooperare cu alte structuri ale M.A.I.
Autospecialele Volkswagen Transporter, dotate cu mijloce de filmare şi înregistrare, sunt folosite în misiunile de asigurare şi restabilire a ordinii publice, pentru furnizarea de informaţii şi imagini operative, dar şi pentru constituirea mijloacelor de probă judiciare.
Autospecialele Volkswagen Transporter de culoare neagră sunt ideale pentru îndeplinirea misiunilor de intervenţie antiteroristă, având deschidere pe ambele părţi, ce permit luptătorilor să aibă o mobilitate foarte bună, indiferent de situaţie.
Aceste autospeciale sunt prevăzute cu sisteme speciale de suport pentru armament şi pentru alte mijloace de protecţie folosite în acest gen de misiuni.
Barca pneumatică este folosită pe timpul îndeplinirii misiunilor de către scafandrii şi luptătorii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.
Aceştia participă la misiunile executate pe mari întinderi de apă sau în apropierea acestora, acţionând pentru securizarea unor zone, căutarea persoanelor dispărute, a unor obiecte de valoare, precum şi pe timpul acţiunilor de supraveghere şi intervenţie antiteroristă.
Autospecialele ISUZU 4X4, precum şi cele de tip UTV, care au în dotare şi kit separat de şenile, sunt folosite de Jandarmeria Montană în misiunile de salvare şi evacuare a persoanelor aflate în situaţii de risc, dar şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă în zonele montane.
Defilează acum autospecialele de transport efective OPEL MOVANO cu 12 locuri, care asigură transportul rapid în condiţii de siguranţă a forţelor Grupărilor de Jandarmi Mobile în zonele de competenţă.
Autospecialele blindate pentru intervenţie SANDCAT şi AM7 sunt folosite atât în executarea misiunilor antiteroriste, cât şi în cele internaţionale, deoarece asigură un nivel ridicat de protecţie balistică antiglonţ, împotriva minelor sau dispozitivelor explozive improvizate.
Autospeciala cu apă ACDP 7000 este destinată misiunilor de restabilire a ordinii publice, folosind jeturi de apă pentru dispersarea turbulenţilor.
Mijloacele auto sunt folosite de jandarmi pe timpul executării misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice, pe timpul misiunilor de pază şi protecţie, precum şi pentru intervenţia rapidă în urma solicitărilor primite de la cetăţeni la numărul unic de urgenţă 112.

IGSU
Defilarea continuă cu tehnica de intervenţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Formaţia de defilare a pompierilor români este deschisă de autospecialele pentru munca operativă, mijloace de transport destinate acţiunilor grupei operative, care asigură coordonarea forţelor de intervenţie.
Defilarea continuă cu autospeciala cu capacitate de trecere mărită, în care, alături de cei doi salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă, se află „LUCKY”, câinele special antrenat pentru misiunile de căutare-salvare urbană a persoanelor din mediile ostile vieţii.
Urmează cele 2 motociclete de intervenţie S.M.U.R.D, care deservesc zonele aglomerate şi greu accesibile, încadrate cu paramedici capabili să acorde primul ajutor medical specializat.
Defilează maşina medicului de urgenţă, urmată de ambulanţele S.M.U.R.D., destinate acordării primului ajutor medical calificat, terapie intensivă mobilă şi terapie intensivă NEONATOLOGIE.
Autospecialele sunt încadrate cu personal specializat, medici şi pompieri paramedici, precum şi cu echipamente medicale performante, care permit gestionarea intervenţiilor specifice, cu un grad ridicat de complexitate.
Trec prin faţa dumnevoastră autospecialele pentru cercetare şi primă evaluare în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare şi autospecialele pentru decontaminare a persoanelor afectate, dar şi a tehnicii şi terenului în care s-a petrecut evenimentul.
Acestea dispun de aparatură performantă, în măsură să asigure identificarea produselor de natură radiologică, precum şi gradul de contaminare radioactivă a mediului.
În continuare, puteţi urmări Autospeciala de intervenţie la dezastre şi accidente colective, destinată intervenţiei la calamităţi şi catastrofe naturale şi cele două centre mobile de comandă şi control.
Aceste autospeciale sunt destinate identificării şi monitorizării zonelor de risc, asigurării managementului situaţiilor de criză în cazul producerii evenimentelor de urgenţă, precum şi efectuării unor activităţi de analiză, evaluare şi sinteză referitoare la situaţiilor de urgenţă.
Urmează grupul de Autospeciale pentru descarcerare, utilizate pentru extragerea victimelor accidentelor rutiere şi salvări urbane, ce permit realizarea în scurt timp a accesului salvatorului către persoanele surprinse în medii ostile vieţii. Acestea tractează bărcile pneumatice, încadrate cu scafandri, care intervin pentru salvarea victimelor din mediul acvatic şi evacuarea persoanelor şi a bunurilor surprinse de inundaţii.
Parada tehnicii pompierilor militari continuă cu autospecialelor de stingere cu apă şi spumă cu capacitate medie şi mărită destinate intervenţiei la stingerea incendiilor izbucnite în locuri greu accesibile sau în zonele urbane aglomerate şi cu trafic intens, dar şi a celor din zonele unde este dificilă alimentarea la sursa de apă.
Blocul de defilare al tehnicii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este încheiat de autospeciala de intervenţie şi salvare de la înălţimi de tip Bronto Skylift, destinată intervenţiei la clădiri înalte şi foarte înalte, care poate interveni până la înălţimea de 70 metri.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este integrator şi coordonator la nivel naţional, al acţiunilor de răspuns din domeniul managementului situaţiilor de urgenţă. Acesta asigură coordonarea acţiunilor de intervenţie, specifice tipurilor de risc aflate în responsabilitatea Ministerului Afacerilor Interne, dintre care cele mai importante sunt: incendiile şi acordarea primului ajutor medical de urgenţă.

Tehnica din dotarea Serviciului Român de Informaţii.
Primul este dispozitivul de intervenţie contrateroristă format din 3 autospeciale de intervenţie contrateroristă cu câte 4 luptători şi o autospecială pentru intervenţie a scafandrilor cu ambarcaţiunea dispusă pe peridoc. În autospeciala de intervenţie a scafandrilor sunt 2 luptători, iar în ambarcaţiune se află 4 scafandri echipaţi de luptă.
Urmează dispozitivul de intervenţie antiteroristă/contrateroristă pirotehnică, alcătuit din 2 autospeciale de intervenţie cu câte 4 luptători, destinate evacuării şi izolării zonei de intervenţie, şi o autospecială de intervenţie pirotehnică cu dotările standard, deservită de un echipaj format din 3 luptători. Observaţi că luptătorul din autospecială este echipat cu costumul de intervenţie pirotehnică.
În continuare defilează dispozitivul de protecţie – gardare, format dintr-un autovehicul principal (auto VIP) şi 2 autovehicule de escortă cu câte 4 luptători.
Blocul de defilare al SRI este încheiat de 3 autospeciale aparţinând unităţii specializate responsabile cu asigurarea, pe teritoriul României, a protecţiei corespondenţei oficiale clasificate şi neclasificate, domeniu în care Serviciul Român de Informaţii este autoritate naţională. În autospeciale se află echipe înarmate a câte 2 militari. Transportul şi securitatea corespondenţei speciale sunt asigurate cu operativitate, neîntrerupt, de peste 60 de ani.

SPP
Acum sunt în atenţia dumneavoastră militarii Serviciului de Protecţie şi Pază, structură specializată în protecţia demnitarilor: SPP este membru al Reţelei Europene pentru Protecţia Personalităţilor Publice şi face parte din Comitetul director al Asociaţiei Internaţionale de Protecţie a Demnitarilor.
Defilează două dispozitive specifice pentru protecţia demnitarilor, una pentru oraş, cealaltă, pentru zonele greu accesibile sau pentru deplasarea în condiţii de vreme nefavorabilă.
Acestea sunt urmate de cinci motociclişti care asigură escorta coloanelor oficiale.
Membrii tuturor echipelor sunt antrenaţi în condiţii speciale, în conformitate cu standardele internaţionale pentru asigurarea protecţiei demnitarilor.
Specific pentru acest 1 Decembrie este faptul că SPP asigură concomitent protecţie pentru doi preşedinţi ai României, pentru cel aflat în exerciţiu şi pentru preşedintele ales în urmă cu două săptămâni. Această situaţie va dura până în data de 22 decembrie, când va avea loc ceremonia predării oficiale a mandatului prezidenţial.
În ultimii ani, SPP a obţinut recunoaşterea internaţională datorită echipelor care asigură protecţia demnitarilor ONU în teatrele de operaţii din Afganistan şi Sudan. Anul acesta, SPP a încheiat cu succes misiunea din Siria, unde a asigurat protecţie demnitarului care a condus misiunea de dezarmare chimică a Siriei.
Astăzi, 36 de ofiţeri şi subofiţeri ai SPP sărbătoresc Ziua Naţională la datorie, departe de ţară, în teatrele de operaţii.

Poliţia locală
Pentru prima dată de la înfiinţarea sa, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti este reprezentată la parada de 1 Decembrie de motocicliştii din cadrul Serviciului Circulaţie. În dotarea lor se regăsesc motociclete BMW şi CA-NAM SPYDER, acestea fiind utilizate pentru patrulare sau pentru deplasarea cu rapiditate la cazurile sesizate.
Misiunile agenţilor de circulaţie din cadrul Politiei Locale au presupus, în timp, atât activităţi de fluidizare, cât şi acţiuni în urma cărora au fost salvate vieţi omeneşti.

Cavaleria
Defilarea Cavaleriei Jandarmeriei Române, devenită deja o obişnuinţă a manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională, este deschisă de caii multiplii campioni naţionali ai Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei.
Aceştia sunt urmaţi de Detaşamentul de cavalerie al Jandarmeriei Capitalei.
Împreună, jandarmi şi cai, execută misiuni de intervenţie pentru menţinerea şi restabilirea ordinii publice cu ocazia competiţiilor sportive şi cu prilejul manifestărilor ce implică aglomerări mari de persoane.
Tradiţia se îmbină cu profesionalism şi dăruire ori de câte ori detaşamentele călare ale Jandarmeriei Române participă la îndeplinirea misiunilor specifice, cunoscut fiind faptul că atât caii, cât şi călăreţii jandarmi s-au remarcat prin ocuparea poziţiilor fruntaşe la competiţiile sportive de profil.
Caii au fost o prezenţă constantă în cadrul structurilor militare. Ei sunt parteneri de efect şi eficienţă ai jandarmilor, de fiecare dată, fiind trataţi cu respect, atât de către militari, cât şi de către cetăţeni.

Poliţia locală – PATRULA CALARE
Cavaleria Jadarmeriei este urmată de Patrula Călare a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti. Prin apariţia acestui detaşament de elită, capitala României a reuşit să intre în rândul marilor oraşe ale Europei care folosesc eficient unităţile călare în scopul creşterii siguranţei cetăţenilor şi pentru menţinerea ordinii publice.
De la apariţia în Capitală, unităţile călare care reprezintă Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti au efectuat peste 2.000 de misiuni, având rezultate remarcabile pe linia prevenirii faptelor antisociale, salvând bunuri sau vieţi omeneştii.
Patrula Călare a Municipiului Bucureşti este formată din 27 de călăreţi – agenţi special antrenaţi pentru misiunile lor – care folosesc cai din rasele lipiţan, sport românesc sau pursânge englez.
Patrula Călare a Municipiului Bucuresti face parte dintr-un program special privind creşterea siguranţei bucureştenilor, program demarat de primarul general al Capitalei, Sorin Mircea Oprescu.

Regimentul 30 Gardă
În Piaţa Constituţiei prezintă onorul Garda de Onoare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate comandată de colonelul Bogdan CERNAT, aflată în subordinea Statului Major General.
Unitate etalon a Armatei României, cu trecut istoric impresionant, Regimentul 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” este prima unitate atestată documentar din armata română modernă, acreditată cu paza palatului domnesc, înfiinţată la 1 iulie 1860, prin Ordonanţa nr. 63 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În prezent, este singura unitate a Armatei României care execută misiuni de ceremonii şi onoruri militare la cel mai înalt nivel.
Actuala uniformă de ceremonie este una dintre cele mai elegante şi rafinate din spaţiul european, preluând elemente tradiţionale brodate într-o formă modernă.
Puternicul spirit de corp, valoarea colectivului de cadre, tradiţia şi camaraderia fac din Regimentul de Gardă o unitate de elită a armatei române, gata oricând să îndeplinească misiunile primite.
De la 1 iulie 1860, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat „actul de naştere” al primei unităţi de gardă, de-a lungul celor peste 154 de ani de existenţă, chiar dacă acestea au fost de valoare batalion, regiment sau brigadă, în toate situaţiile, acestea au fost concepute, în primul rând, ca unităţi luptătoare şi în al doilea rând ca unităţi de reprezentare, participând la toate evenimentele majore ale neamului românesc atât în zilele de sărbătoare, cât şi în clipele dramatice pentru ţară. Militarii unităţilor de gardă şi-au demonstrat curajul, tenacitatea şi devotamentul pe câmpurile de luptă ale Războiului de Independenţă (1877 – 1878) şi ale celor două războaie mondiale.
Pentru îndeplinirea oricăror misiuni, indiferent cât de dificile, militarii regimentului au răspuns întodeauna chemării datoriei. Datorită complexităţii misiunilor regimentului, doar cei mai buni militari sunt selecţionaţi pentru a servi sub Drapelul de Luptă şi, de la soldat la ofiţer, toţi sunt adevăraţi profesionişti, mândri că sunt gardişti.

Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Militară a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul și Muzica Militară a Diviziei 1 Infanterie „DACICA” vă prezintă onorul.
Conducerea muzicală aparține Şefului Şerviciului Muzicilor Militare şi inspector pentru arma Muzici Militare, colonel Valentin NEACŞU.
În planul vieţii militare, orchestrele armatei participă constant la numeroase activităţi de protocol, onoruri şi ceremonii militare la nivelul tuturor categoriilor de forţe armate, fiind, în acelaşi timp, prezenţe active în viaţa unităţilor şi instituţiilor de cultură militare ale ţării. În ultimii ani, managementul conducerii muzicilor Armatei a fost orientat, cu precădere, spre valorificarea şi implicarea permanentă a acestor orchestre, cu mijloace specifice, în eficientizarea procesului de instruire şi educare a militarilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult