Acasa Top SecretArmata ZV a avut dreptate. Generalul Danilă, noul şef al Statului Major General. Băsescu a semnat decretul!

ZV a avut dreptate. Generalul Danilă, noul şef al Statului Major General. Băsescu a semnat decretul!

scris de Doru Dragomir
9 afisari

UPDATE. Marti 12.00- Şeful statului a declarat, marţi, că succesul mandatului amiralului Gheorghe Marin la şefia SMG a demonstrat corectitudinea principiului rotaţiei armelor în fruntea Armatei Române, care se va aplica în continuare, el menţionând că succesorul lui Ştefan Dănilă va fi de la Forţele Terestre.Mă bucur că şi această ultimă reţinere care încă o mai avea Armata prin comportamentul cotidian a fost depăşit. Vă asigur că se va respecta principiul rotaţiei şi următorul şef de Stat Major va fi de la trupele terestre, sperând că, în continuare, tradiţia se va respecta„, a mai spus şeful statului.

 

Generalul-Stefan-Danila-noul sef al SMG

 


Mandatul amiralului Marin ne-a arătat că putem introduce fără teamă principiul introducerii rotaţiei armelor în fruntea SMG. Dacă până acum existau dubii legate de cum ar putea Marina sau Aviaţia să conducă Statul Major General, eu afirm ceea ce am afirmat întotdeauna: un general al Armatei Române este un general pentru orice alt militar, iar capacitatea de a conduce a unui general, indiferent de ce specializare are, nu poate fi pusă sub semnul întrebării„, a declarat Traian Băsescu. El a adăugat că principiul rotaţiei este aplicat şi de celelalte armate ale statelor membre NATO.

ORDINUL LUI BĂSESCU !

Înainte de a pleca de la sediul MApN, Băsescu l-a îndemnat pe Dănilă, râzând, să pregătească un ofiţer tânăr de la Forţele Terestre pentru preluarea mandatului de şef al SMG peste 4 ani.

Este esenţial ca armata română să aibă sentimentul că nu este nedreptăţită, în comparaţie cu celelalte categorii sociale, a declarat Traian Băsescu în cadrul ceremoniei de învestire a şefului Statului Major General, generalul-maior Ştefan Dănilă. Preşedintele a menţionat că armata trebuie să funcţioneze cu tehnologiile de care dispune în prezent şi că nu trebuie să spere că „vom aduce cele mai noi tehnologii”. În cadrul aceluiaşi discurs, preşedintele i-a urat succes în nouă sa funcţie.

Am convingerea ca armata va continua să evolueze pozitiv. Vreau să cred că armata va continua procesele de reformă. (…) Procesele de reformă sunt o constantă a revoluţiei oricărei instituţii. Cine nu se adaptează la evoluţiile la zi şi la cele de perspectivă va fi ineficient”, a declarat Traian Băsescu

„Indiferent de evoluţia programelor de dotare a armatei (…), obiectivul major trebuie să fie buna instruitre pentru utilizarea echipamentelor pe care le avem acum”, a precizat preşedintele. „Nu avem dreptul să ne îmbătăm cu vise, să sperăm că vom aduce cele mai nou tehnologii. (…) Este esenţial ca armata să aibă sentimentul că cel puţin nu este nedreptăţită în comparaţie cu alte categorii sociale”.

La ceremonialul de instalare în funcţie a noului şef al SMG au mai participat, printre alţii, foşti şefi ai SMG, Mircea Chelaru, Dumitru Cioflină şi Vasile Ionel,  şefii  SIE SRI şi STS, Răzvan Mihai Ungureanu, George Maior şi Marcel Opriş,  procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi fostul ministru al Apărării, preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu.

––––––––––––-

Generalul maior Ştefan Dănilă este noul şef al Statului Major General. Decretul a fost semnat de preşedintele României luni, 27 decembrie 2010.

 

Generalul maior Stefan Danila, noul sef al Statului Major General
Generalul mr Stefan Danila impreuna cu Gabriel Oprea si amiralul Gheorghe Marin

 

Ziuaveche.ro a anunţat în exclusivitate faptul că generalul Dănilă va fi viitorul şef al Armatei României. Instalarea oficială în funcţie se va face imediat după Anul Nou, odată cu trecerea în rezervă a amiralului Gheorghe Marin. Tot atunci vor mai avea loc câteva mişcări spectauloase în organigrama Statului Major General. Se preconizează aducerea generalului locotenent Dan Ghica în SMG pe o funcţie de locţiitor al generalului maior Dănilă şi posibila numire a generalului maior Valeriu Nicuţ în funcţia de şef al Statului Major al Trupelor de Uscat.

Apariţia lui Dănilă în conducerea SMG a fost primul pas în urma căruia cei din MApN şi-au dat seama că amiralul Marin s-a opus nominalizări generalului locotenent Dan Ghica sau a generalului locotenent Ioan Sorin pentru preluarea funcţiei de şef al SMG. Nu a contat faptul că cei doi sunt militari cu o carieră deosebită, inclusiv în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak. Al doilea pas a fost făcut pe 1 Decembrie 2010, cînd generalul Dănilă a fost avansat la gradul de general maior-două stele, chit că prima stea o obţinuse cu numai un an în urmă.

Alegerea lui Dănilă va naşte cotroverse. El va avea în subordine generali cu mai multe stele decât el. Ar fi o soluţie: preşedintele să-i mai dea o stea pe 1 ianuarie 2011 ca să îl pună pe picior de egalitate cu cei care sunt deja generali locotenenţi. Dar ar fi o premieră ca un general să fie avansat de două ori la un interval de o lună, chiar dacă lunile sunt în ani diferiţi (decembrie 2010-ianuarie 2011-n.a.).

O altă anomalie va fi aceea că vom avea în premieră un aviator la conducerea Armatei României, dar riscăm să rămînem fără avioane de vânătoare capabile să execute serviciul de Poliţie Aeriană conform cerinţelor NATO.

Vezi aici care au fost ceilalti candidati la functia de sef al SMG

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult