Acasa rss 1asig Planul secret din spatele crizei din Ucraina. Ce urmărește Putin

Planul secret din spatele crizei din Ucraina. Ce urmărește Putin

scris de C.S.
4 afisari

În spatele operaţiunii ruse din Crimeea stă un plan mult mai diabolic al preşedintelui rus Vladimir Putin, afirmă experții americani. Liderul de la Kremlin ar urmări ruperea Ucrainei în două şi înfiiţarea unui nou stat care să cuprindă toate teritoriile de la est de Nipru, scrie Adevărul.

Planul secret al lui Vladimir Putin

Totul ar fi deja pus la punct, inclusiv drapelul noului stat. Teritoriul acestui nou stat trans-Nipru ar depăşi cu mult spaţiul actualei regiunii separatiste Transnistrene, enclavă rusofonă pe care Rusia a reuşit să o smulgă Republicii Moldova în 1992, dar care nu este recunoscută de comunitatea internaţională şi pe teritoriul căreia se află trupe ruseşti.

Rusia va pune frontieră pe Nipru, susţine istoricul american, şi odată cu revenirea Crimeii în sânul Federaţiei ruse, Moscova nu-şi va mai face probleme în ceea ce priveşte accesul flotei sale în Marea Negră. Mai mult, această nou stat din estul Niprului ar putea să aibă capitala chiar la Kiev, mai precis în partea de est a Kievului, pentru că oraşul este traversat de fluviul Nipru. Cealaltă parte a oraşului, anticul Kiev, ar putea să rămână capitala „Ucrainei prooccidentale“.

Putin ar putea chiar să facă un gest de bunăvoinţă şi să cedeze Odessa, oraş rus din punct de vedere istoric, dar care se află pe partea de vest a Niprului. Liderul de la Kremlin nu îşi face prea multe griji pentru ruşii din Odesa pentru că speră ca într-un timp nu prea îndepărtat întreaga Ucraină să revină la sânul Maicii Rusii. Americanii şi europenii se află acum în faţa unei alegeri dificile: să înceapă un nou Război Rece, sau să accepte o redesenarea a graniţelor Ucrainei, dar aceasta are dezavantajul major că legitimează folosirea forţei de către Vladimir Putin, mai spune Edward Luttwak.

Publicaţia rusă „The Moscow Times“ scrie că Vladimir Putin ştie că SUA sau NATO nu pot face mare lucru pentru a-l împiedica să îşi impună voinţa în Ucraina. Cu siguranţă, Putin nu va face nicio mişcare în vestul Ucrainei, dar în sud şi est nu va exista o şansă mai bună de a reclama ceea ce el consideră un teritoriu rusesc pierdut. Nu ar fi de mirare să vedem militari ruşi patrulând la Harkov şi la Doneţk, avertizează ziarul rus.

Henry Kissinger, fost secretar de Stat în timpul administraţiei Nixon şi Ford, scrie în „Washington Post“ că dacă va fi ca Ucraina să supravieţuiască şi să prospere, ea nu poate deveni bastionul niciuneia dintre părţi (Occident –Rusia n.r) împotriva celeilalte, ci ar trebui să funcţioneze ca o punte de legătură între ele.

„A trata Ucraina ca pe un element al confruntării Est-Vest înseamnă a distruge pentru decenii perspectivele de a aduce Rusia şi Occidentul – şi în primul rând Rusia şi Europa – în cadrul aceluiaşi sistem internaţional de cooperare. Rusia nu va fi în stare să impună o soluţie militară fără a se izola ea însăşi, într-un moment în care multe dintre frontierele sale se află deja într-o situaţie precară. Cât despre Occident, demonizarea lui Putin nu constituie o strategie; nu este decât un alibi prin care se maschează lipsa unei strategii“, consideră fostul diplomat american.

51 comentarii

salut 07-03-2014 - 18:19

Inca n-am citit, dar o sa ma delectez cu viziunea strategului CS. 😉 ia sa vedem !

salut 07-03-2014 - 18:21

„Liderul de la Kremlin ar urmări ruperea Ucrainei în două şi înfiiţarea unui nou stat”…pai eu am zis asta de cand a inceput criza ukr si a luat puterea Maidanul nazist.

Multumesc pentru necitare.

salut 07-03-2014 - 18:23

Ma rog, imaginatia mea a fost limitata de fapte, asta care scrie si aia pe care ii citeaza viseaza „stat trans-Nipru”. Gata, ma dau batut. Nu ma joc cu Star Trek !

ValVerde 07-03-2014 - 18:26

Dar Maidanul ce zice ?

salut 07-03-2014 - 18:27

„Cealaltă parte a oraşului, anticul Kiev, ar putea să rămână capitala „Ucrainei prooccidentale“.”
============
Suna frumos. Daca aceasta UKR pr–occidentala, micuta si inofensiva e tinuta si vreo juma de secol in camera de asteptare a UE, spre o buna fezandare, e chiar sublim pentru Romania.

Incepe sa-mi placa acest CS. 😉

ValVerde 07-03-2014 - 18:29

Ce faci, bai cornuta, te autoexciti ?
Dialoghezi cind cu dreapta cind cu stinga ?

BULA 11-03-2014 - 07:50

http://romanian.ruvr.ru/2014_03_10/E-vremea-marilor-alegeri-6964/

Daca repornesc rusii masina propagandei (radio + tv), va incepe „Primavara est-europeana” si regimurile marioneta puse de americani se vor volatiliza. Pop.ulatia e nemultumita de scaderea nivelului de trai si de lipsa oricarei perspective de mai bine. Asa ca e suficienta o scanteie, un mic impuls, pentru ca totul sa se puna in miscare.

pathfinder 11-03-2014 - 08:01

@Tache
Bre, „tu” descrii foarte bine situatia din anii ’80.
Pana in ’89.
BRAVOS!

pathfinder 11-03-2014 - 08:01

Ups!
@BULA 🙂

salut 07-03-2014 - 18:32

„Cât despre Occident, demonizarea lui Putin nu constituie o strategie; nu este decât un alibi prin care se maschează lipsa unei strategii“, consideră fostul diplomat american.”
===========================
Buna concluzie.

Si pe asta am zis-o. Doar nu o sa faca razboi SUA cu Rusia doar ca asa vor trei neonazisti de pe Maidan si un betiv chior din Romania. Sa fim seriosi!

ValVerde 07-03-2014 - 18:41

Pai tu deja le-ai zis pe toate, mai laba singuratica…ai rezolvat conflictul !

PS Occidentul e doar un punct cardinal sau o regiune pe harta lumii, nu poate „demoniza” pe nimeni…nu e asa mai secatura ?

salut 07-03-2014 - 18:47

Daca chiar expresia aia iti excita neuronul cunoasterii, vorbeste cu producatorul ei. Eu am luat citatul din articol si am constatat asemanarea cu spusele mele.

PS: Nu sunt in pozitia sa rezolv conflicte dar macar ma stradui sa inteleg ce se intampla. Mata ramai la furaje gata preparate.

ancuta 07-03-2014 - 19:05

zglobiuto,
scarno salut, te infierbanta kkt-ul de jurnalist care n-a facut nimic altceva decat sa copie integral articolul din ADEVARUL!
cristi stefan asta s-a upgradat: de la „noii ministrii”, „vechii elevii” etc a trecut la copiute!
Hahahahahaha!

urbos 07-03-2014 - 19:10

Ji danelu Kissinger de face ca nu vede varianta de viitor, in care Europa nu e Europa decat dupa ce scapa de parazitii americanasi si interesele lor de cacat. Tovarasu Kissmyginger e ramas in epoca mult visata a razboiului rece, in care se bateau americanasii cu rusii peste capul Europei invinse(!).
Ucraina nu are ce cauta in UE. Partea „occidentala” s-o ia americanasii, sa ne faca o zona tampon, daca tot dau din cioc facand pe potentii. Numai ca planul lor este tocmai slabirea UE prin inglobarea unor astfel de cozi de topor.
Sper insa ca UE nu se va grabi sa-i primeasca pe ucrainieni, si o sa astepte pana la calendele grecesti.

ancuta 07-03-2014 - 19:21

musette,
Ce o fi in mintea ta bolnava, nimeni nu poate pricepe!
Pana acuma, fierbeau borhataiele-ti pline de puroiul hemoroiDANVIOREL, impotriva mUEi.
Acuma ai inceput s-o iei la supt si p-asta, temandu-te de slabirea mUEi de catre „amerloci”!
Ca esti onirica, e clar, dar sa fii si curva …
Da nu-i nimica: vne calin gheorghe cretinosu’ zis mieilOSU’ si va intelegeti la supt!!

urbos 07-03-2014 - 19:24

Scoti pe gura un cuvant, ma-ta rage din mormant.

ancuta 07-03-2014 - 19:35

musette,
te-ai luat de el doar pentru ca e j i d an!
daca era gadea, sugeai, lingeai, sarea si claudette, venea si zglobette si scoteati din borhataiele pline de puroi hemoroiDANVIOREL axiome, corolare, teze, antiteze, analize, paradigme…
laser tata!
‘tu-va-n kyp, p-unde beti apa!

Pribeagul 07-03-2014 - 19:45

vai de saracii ucrainieni.

Pribeagul 07-03-2014 - 19:51

in sfirsit un articol cu cap si coada.

o psibilitate ca ticalosii, rusi si ucrainieni, sa se inteleaga si sa restituie romanieiei ce i-au furat.

o treaba inceputa prost de stalin si hrusciov, ar putea sa fie terminata bine de putin, care-i, de fapt, putina.

briel 07-03-2014 - 21:46

Visezi ! Nimeni nu restituie nimic. Daca nu se ia in timpul unei invalmaseli, atunci din proprie initiativa sau la masa de discutii nu se returneaza niciodata.

Da’ numai de amorul artei, o privire la Poltava – oras ucrainean aflat in zona buffer dorita de Rusia … daca o fi asa,

http://en.wikipedia.org/wiki/Poltava

Cateva imagini frumoase si cateva randuri despre istorie in care sunt amestecati polonezi, lituanieni, ucraineni, tatari, rusi, suedezi, otomani si iarasi rusi … care au invitat (auzi colo, invitat) un numar mare de greci ortodocsi sa se stabileasca acolo.

ValVerde 07-03-2014 - 20:10

ttp://www.csmonitor.com/World/Asia-Pacific/2014/0307/China-to-Russia-You-re-putting-us-in-a-tight-spot

ancuta 07-03-2014 - 20:14

!!!!!!!!!!!!!!

Tache 07-03-2014 - 22:01

Pentru cei care au nevoie de clarificari in privinta pozitiei Chinei, aveti un articol excelent din Global Times:

„When the Chinese government needs to practice its diplomatic balance in the situation in Ukraine, Chinese public opinion should firmly stand by Russia and support its resistance to pressure from the West. Such resistance is the real picture of the Ukraine crisis. Russia has no choice when faced with Western pressure.”


Russia’s resistance against the West has global significance. Supporting Russia consolidates China’s major strategy. As long as this strategy is solid, China’s bilateral relations with other countries will not become troubled.
We shouldn’t disappoint Russia when it finds itself in a time of need. China should become a reliable strategic partner. This way, we will make more friends.”

http://www.globaltimes.cn/content/846263.shtml#.UxoC5vhxiPt

UnUL 07-03-2014 - 22:30

Așa, Tăchiță, nu e destul că ne-ai înnebunit cu Vocea Rusiei, acum ai trecut pe Global Times !

Tache 07-03-2014 - 22:43

Tu iti mentii cu indarjire puritatea ideologica, dar nu toata lumea este ca tine. Unii oameni considera ca trebuie sa-si ia informatiile din surse cat mai variate, sa asculte parerea tuturor fortelor relevante.

digital 08-03-2014 - 11:57

el stă în cluj și e clujan, iar orizontul lui se-nvârte în jurul prohabului băsisto-boccian!

UnUL 08-03-2014 - 12:03

Tu nu-ți iei informațiile din surse variate, Tăchiță, tu și le iei EXCLUSIV din surse legionare și comuniste (ciudată asociere!)

UnUL 08-03-2014 - 12:04

@Degețel
Obsesia prohabului la impotentul de serviciu.

digital 08-03-2014 - 12:07

UnUL
08-03-2014 at 12:04
scoate-ți mă capul din trompa kiorului, că o să mori sufocat, și te văd dreq pe la proTv!

UnUL 08-03-2014 - 12:08

QED.

Tache 08-03-2014 - 12:57

Paul Craig Roberts a fost secretar adjunct al Trezoreriei SUA, este considerat unul din parintii fondatori ai reaganomicsului, are un doctorat obtinut la Universitatea din Virginia.

Majoritatea ideilor pe care le-am postat in ultimele 24 de ore sunt preluate de la el. Poate ar trebui sa fii si tu un pic mai legionar, un pic mai comunist. Sa nu spuna lumea ca ai numai ciment in cap.

http://www.paulcraigroberts.org/

digital 08-03-2014 - 13:00

Tache
08-03-2014 at 12:57

cimentul e valoros, unulache are doar kkt în boașca senilă!

Tache 08-03-2014 - 13:22

Noua democratia ucraineana in actiune, na pistoletu automata……

https://www.youtube.com/watch?v=1oVsgJMqHNY

Tache 08-03-2014 - 13:41

O analiza exceptional de buna a situatiei din Ucraina, Made by Paul Craig Roberts, acuzat ca ar fi „agent al lui Putin”, ca „uraste ucrainenii” si ca „apara coruptia”.

Multi oameni sunt pur si simplu incapabili sa fie rationali. Nici lipsa de educatie in problemele politice de stat nu-i ajuta.
paulcraigroberts.org/2014/02/26/ukrainian-neo-nazis-declare-power-comes-barrels-guns/

UnUL 08-03-2014 - 13:50

„…acuzatt că…”Și de ce n-ar fi chiar așa?

UnUL 08-03-2014 - 17:32

Văd că mi-au tăiat postarea deși nu avea nimic scandalos. Spuneam doar că Roberts a cam luat-o pe arătură de la războiul din Irak (el și nu americanii – cum spune C u r Bubos; aceștia au rămas mereu apărătorii democrației în lume) iar opiniile lui au devenit tot mai discutabile (sau, ca să-l isterizez pe Scârbos și să-i dau material pentru următoarele 30 de postări! – tot mai puțin „fiabile” !!!??!!)

urbos 08-03-2014 - 18:03

Labagiule, tu esti un excrement demn de spanzuratoare, nu te intereseaza democratia, aplauzi grohaind orice incalcare a libertatii si drepturilor fundamentale. SDe remarcat ca toti limbistii betivului aveti aceleasi conceptii. Plus limbismul infect care va caracterizeaza specia.
La moarte cu tot neamu tau!

PS Ma-ta era fiabila, o viola Kioru non stop si hoasca nu scotea fum.

UnUL 08-03-2014 - 14:40

Serban Cioculescu, De ce trebuie să-l pocneşti în moalele capului cu adevărul pe mincinos? Despre lipsa de moralitate în relaţiile internaţionale, Adevărul, 7 martie 2014, 17:49

Deşi mi-am tot propus să închei odată duelul meu „de la distanţă” cu „iubitul conducător” al Rusiei, iată că succesiunea rapidă a evenimentelor nu îmi permite să îl las în pace, să îl ignor pe omul cu chip de sfinx si zâmbet de „criminal cu sînge rece” (stone-cold killer), ca să îl citez de Robert Gates, fostul secretar al Apărării din SUA.
Vladimir Putin ma fascinează nu doar prin autocratismul său, tendinţele neo-ţariste, prin planurile geopolitice de tip imperial dar egalmente prin şirul incredibil de minciuni cu care ne tot delectează de zile bune.
Să le iau pe rând, operând o selecţie. Aşadar…
Occidentul i-a scos în stradă şi i-a plătit pe protestatarii din Maidan, tot el l-a sabotat constant pe nefericitul Ianukovici.
Rusia nu a trimis niciun singur soldat în Crimeea să ocupe bazele militare ucrainene. Nu, sunt doar forţe de autoapărare locale, aşa că nu ascultă de comanda statului major general din Moscova şi nu se retrag chiar dacă el, Vladimir, le-ar ordona! Bine, i s-a replicat de către Obama şi Kerry, sau de către Sikorski, dar aceşti militari foarte bine dotaţi au uniforme de comando, arme foarte performante, cum aşa?
Simplu, răspunde Vladimir zâmbind enigmatic: le-au cumpărat, sărmanii oameni, ca să se apere de criminalii fascişti de la Kiev. Dacă i se năzare premierului Iatseniuk să strângă câteva mii de derbedei şi să calce în picioare de-a lungul şi de-a latul Crimeea? Sau poate cumplitul Klitschko va crede că peninsula de la Marea Neagră e un imens ring de box în care rusofinii sunt un sac de box minunat…ori poate că blonda Iulia Timoşenko este în secret vreo vampiroaică dornică să se adape cu sângele urmaşilor lui Lenin, orice e posibil. Bun, să zicem.
Dar, urmează întrebările pentru preşedintele rus, de unde au forţele de autoapărare camioane militare, blindate? Eiii, vine răspunsul, acum, în plină globalizare, cine are bani îşi cumpărăr cam orice. Probabil de pe internet, folosind Ebay. Bănuiesc că şi niscai rachete nucleare se pot lua de pe net, poate da un search noul preşedinte interimar ucrainean, Turcinov. Dacă Ucraina tot va lua vreo 11 miliarde de euro de la UE, BIRD, FMI, de ce să nu investească folositor? Că doar nu vă aşteptaţi să cumpere cărţi şi jurnale pentru biblioteci ori bulbi de lalele din Olanda pentru a îi planta în pieţele distruse în timpul luptelor de baricade. Când ai armata rusă pe teritoriul naţional nu te gândeşti decât cum să scapi de ocupaţie. Cu bani, măcar ai o şansă. Fără bani şi speranţa moare.
Oricum, ca un făcut, cam toţi cei indicaţi de Putin ca victime ale naţionaliştilor ucraineni ies în public pe posturi tv sau scriu scrisori deschise în care arată că nimeni nu îi ameninţă.
De pildă, preoţii ortodocşi din Ucraina de Vest şi Centru, care îşi dau seama că e momentul să convieţuiască paşnic cu greco-catolicii numeroşi în Vest. Ce să mai spun de comunitatea evreilor din Ucraina care într-o sarcastică scrisoare deschisă l-a informat fără menajamente pe Vladimir Vladimirovich (aşa cum i se adresează respectivii) că nici pomeneală să fie ameninţaţi evreii ucraineni de naţionalişti, singura sursa de ameninţare fiind invazia rusă! Iata cum sună un fragment din acest text: „Unfortunately, we must admit that in recent days stability in our country has been threatened. And this threat is coming from the Russian government, namely – from you personally.”
În ceea ce îi priveşte pe Obama şi Kerry, aceştia au tolerat până la un punct “gogoşile” fabricate de Putin şi cercul lui de consilieri, după care s-au decis să riposteze cu umor tăios. Iată cum: Departamentul de Stat din SUA a făcut deja o lista cu zece dintre “minciunile” folosite de Valdimir Putin în timpul conflictului cu Ucraina. Documentul intitulat „President Putin’s Fiction: 10 False Claims about Ukraine” este plin de ironii şi complet neobişnuit pentru diplomaţia americană, care de regula nu spune în public că un lider strain e o persoană neserioasă sau ridicolă. Documentul american afirmă că de la scriitorul rus Dostoevski încoace, cu a sa formula celebra ca “doi plus doi pot da cinci în unele situaţii” nicicând ficţiunea rusească nu a atins un asemenea nivel de măiestrie. Se spune că documentul va fi tradus în rusă şi probabil pus pe internet.
Până şi şeful statului turc, Abdullah Gül, s-a săturat să asculte pasiv naraţiunile “de capă şi spadă” ale omologului rus (în care soldaţii moscoviţi joacă rolul unui Zorro modern iar “fasciştii” lui Iatseniuk pe al opresorilor cu pofte de vampiri). L-a mandatat pe premierul Erdogan să îi spună, într-o conversaţie telefonică pe 4 martie, şi faptul că Ankara urmăreşte cu maximă atenţie ce li se întâmplă tătarilor din Crimeea. Ştiind că aceşti tătari, cam 12% din popualţie, fac parte şi din armata ucraineană şi din alte structuri ale statului, vă imaginaţi ce se va întâmpla când vreun urmaş al lui Ginghis Han îşi va sfârşi viaţa sub impactul unui glonţ rusesc! De orice ar avea Rusia nevoie acum, mai puţin de un conflict politic-diplomatic cu Turcia.
Dar ce să vezi, pe site-ul preşedinţiei ruse nu se suflă o vorbuliţă de mesajul lui Erdogan, ci doar se arată că Rusia şi Turcia sunt conştiente de “acţiunile agresive ale forţelor extremiste ale Maidanului”! Ce poţi spune decât că un întreg clan de Pinocchio trăieşte în umbra “falnicului luptător” lăsat de Boris Ielţân să guverneze Rusia.
Să ducem raţionamentul până la capăt:
O axă Polonia-Turcia ar reprezenta un coşmar geopolitic pentru Moscova, deoarece ar completa “inelul de izolare” (containment, în terminologia fostului Război Rece) pe care Washington-ul îl construieşte acum în jurul Rusiei, sperând să o sufoce economic.
Dacă s-ar adăuga şi România, parte şi ea a unei trilaterale lansate de curând cu Ankara şi Varşovia, efectul ar fi şi mai clar.
Dar să nu ne iluzionăm. Decidenţii de la Bucureşti sunt de o pasivitate revoltătoare, de o lipsă de imaginaţie şi de iniţiativă teribile. Domnul Corlăţean, altminteri un om echilibrat şi un diplomat cu tact, îşi arată limitele. Efectiv nu îi poate copia la indigo pe Radoslaw Sikorski sau pe Carl Bildt. E drept că şi semnalele primite de la Cotroceni sunt timide şi uşor ambigue. Dl. Băsescu a constatat că România nu e ameninţată direct de evoluţiile din Crimeea, cu toate ca prezenţa trupelor ruse acolo e o agresiune clară. Nefiind în vâltoarea evenimentelor, ai noştri dragi politicieni nici nu pot să contribuie la campania “să demascăm minciunile lui Vladimir”. Mă întreb dacă polonezii nu s-or fi săturat în sinea lor să “tragă” de noi ca să ne convingă să le fim parteneri în acest joc geopolitic de “mutare” a Ucrainei către Vest. Pe măsură ce ei sunt mai insistenţi noi le punem placa veche cum că ne preocupă Republica Moldova, ţara-soră, şi nu avem atâta energie încât să privim şi mai la Est! Inutil să spun că e timpul să ne trezim din amorţire.
Se va organiza un referendum în Crimeea, peste vreo zece zile şi separatiştii pro-Rusia îl vor câştiga şi fără să fraudeze rezultatele. Aşadar o nouă republică separatistă, un nou focar de conflicte îngheţate, o degradare a situaţiei de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi mă tem că vom asista la o nouă probă de neputinţă din partea UE, căreia îi lipseşte o direcţie unită de acţiune strategică. Doar SUA vor veni cu sancţiuni drastice la adresa Moscovei, şi vor avea nevoie de parteneri în Europa, ca să fie eficiente.
Bun, aşadar ce ar fi de spus în final? Că nu poţi să fii bădăran, bătăuş, lipsit de maniere, fără să fii şi un bun mincinos? Sau că până şi insolenţa are nişte limite obiective? În relaţiile internaţionale se minte de sute sau chiar mii de ani, nimic nou sub soare. Există minciuni strategice, minciuni utile statului, tolerabile de către alte ţări în măsura în care sunt salvgardate interese naţionale vitale. Cine nu mă crede să citească cărţulia lui John Mearsheimer, faimos gânditor neorealist american, despre minciună în politica internaţională – Why Leaders Lie? The Truth About Lying in International Politics. Dar când vii şi spui că ziua e noapte şi soarele e lună, rişti să ţi se dea în cap cu adevărul, la propriu! Cum păţeşte zilele acestea titularul puterii de la Kremlin. Măcar să înveţe ceva din întâmplarea asta…

Tache 08-03-2014 - 18:42

Uite aici minciuna adevarata si insolenta strigatoare la cer :

Is Ukraine’s New Prime Minister a Jew?

“He was born to in a family of Jewish-Ukrainian professors of the Chernivtsi University.” The fact that he says that he is now a Ukrainian Greek Catholic, also noted on the Wikipedia page, was discounted by the sender of the email as simply a matter of convenience for him.

http://gmailwww.dcdave.com/article5/140307.htm

Tache 08-03-2014 - 18:43

Parca si tu, UnULica, spuneai ca ai fi greco-catolic…

UnUL 08-03-2014 - 21:13

Da, sunt; și care e legătura?

UnUL 08-03-2014 - 21:15

Tăchiță, nu făceam decât să citez un articol (și nu văd ce legătură are asta cu religia mea sau a altora).
Uite ăncî unul:
Rusia revine în forță la doctrina suveranității limitate
de Alexandru Lazescu
în Revista 22, 1-8 mart. 2014
Pentru Vladimir Putin, principala preocupare este aceea de a bloca orice eventuală apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeană, fapt care ar mina aproape letal demersul său de a construi prin Uniunea Euroasiatică o replică la UE.
Evenimentele din Ucraina sunt un punct de cotitură în arhitectura de securitate globală. Dmitri Trenin, directorul Car¬ne¬gie Moscow Center, scrie în The Guardian că ne confruntăm în acest moment cu cele mai pe¬ri¬culoase evoluții din Europa de după încheierea Răz¬bo¬iului Rece. „Chiar dacă nu se va ajunge la război, cri¬za din Crimeea va altera probabil fundamental re¬lațiile dintre Rusia și lu¬mea occidentală și va de¬termina schimbări în ba¬lanța de putere globală.“ Anders Fogh Rasmussen, secretarul ge¬neral NATO, a avertizat Rusia că acțiunile sale „amenință pacea și stabilitatea în Eu¬ropa“. Sigur, sunt doar cuvinte, doar de¬clarații, dar nu am mai auzit așa ceva din 1989 încoace.
Capacitatea Occidentului de a împiedica agre¬siunea Rusiei pare pe moment destul de limitată, în contextul în care Moscova scoate din nou din sertar doctrina „su¬veranității limitate“ din perioada so¬vie¬tică, cea care a stat la baza invaziei din Ce¬hoslovacia. Nici argumentele utilizate (pro¬tecția etnicilor ruși din Ucraina) nu sunt o noutate. Intră în categoria celor clasice la care a recurs și Hitler atunci când a in¬va¬dat Cehoslovacia și Polonia. Cineva ob¬serva ironic, într-un mesaj transmis pe Twitter, că, până acum, singurii etnici ruși bătuți, arestați și persecutați sunt cei care s-au adunat la Moscova să protesteze îm¬potriva agresiunii militare din Ucraina.
Îngrijorarea legată de protecția co¬mu¬ni¬tăților rusofone este, bineînțeles, doar un pretext. Pentru Vladimir Putin, principala preocupare este aceea de a bloca orice even¬¬tuală apropiere a Ucrainei de Uniu¬nea Europeană, fapt care ar mina aproape letal demersul său de a construi prin Uni¬unea Euroasiatică o re¬pli¬că la UE. De aceea, în mo¬mentul de față, prioritatea zero a Kremlinului este ace¬ea de a face reversibile evo¬luțiile politice în curs de la Kiev și de a forța revenirea la o administrație favorabilă Rusiei. Cum se poate obține așa ceva? Nu neapărat prin¬tr-o invazie militară masivă dincolo de Crimeea, vizând teritoriul Ucrainei în ansamblu, deși nici această variantă nu trebuie exclusă cu to¬tul. Însă, prin întreținerea amenințării cu o invazie, a presiunilor militare, a ins¬ta¬bilității, rușii vor să torpileze demersurile occidentale de a oferi sprijin economic Kie¬vului, sperând că, astfel, noul guvern va face implozie și ucrainenii se vor „pre¬da“ de bună voie Moscovei.
Ne întoarcem astfel la o atmosferă spe¬ci¬fică Războiului Rece și la logica geopolitică a secolului al XIX-lea. Criza actuală nu fa¬ce decât să-i trezească la realitate pe cei care, inclusiv la noi, credeau că Rusia s-a schimbat fundamental și că lumea s-a schimbat fundamental. Din perspectiva Moscovei, acest principiu al suveranității li¬mitate nu se reduce neapărat doar la țările din fostul areal al Uniunii Sovietice. Faptul că Rusia nu are capacitatea efectivă de a-l impune atunci când este vorba de state ca România sau Bulgaria, care între timp au devenit membri NATO, e cu totul altceva. La o reuniune Rusia–UE care a avut loc la Helsinki în 2007, Vladimir Pu¬tin a reproșat deschis Bruxellesului că a de¬cis aderarea Bucureștiului și Sofiei fără a obține acordul Rusiei…
Nu există niciun semn că Rusia se va lăsa pe moment influențată de criticile și de¬cla¬rațiile liderilor occidentali. Kremlinul plea¬că de la premisa că opțiunile acestora sunt sever limitate, cele militare fiind oricum în afara oricărei discuții. Iar posibilele cos¬turi discutate în prezent (eliminarea Ru¬siei din G8, restricții de călătorie, sanc¬țiuni economice, înghețarea unor conturi bancare) sunt probabil luate în calcul la Moscova. Nu e însă clar dacă sunt luate în calcul alte efecte majore negative pe ter¬men mediu și lung, mai puțin vizibile în acest moment. Noua falie Est-Vest va în-tări coeziunea transatlantică, șubrezită de dispute de tipul NSA sau pe teme co¬mer¬ciale, și va da un nou sens și o nouă sub¬stanță unei structuri ca NATO, care părea să-și fi pierdut relevanța.
În plus, și mai grav pentru ruși, Europa va accelera în perioada următoare de¬mer¬sul de reducere a dependenței energetice față de Rusia. Or, economia Rusiei de¬pin¬de masiv de sectorul energetic, care asi¬gu¬ră o treime din PIB și jumătate din buget! Cum Europa absoarbe în acest moment 75 de procente din exporturile de gaze na¬tu¬rale și de petrol ale Rusiei, impactul asu¬pra Moscovei poate fi unul semnificativ. Uniunea Sovietică nu s-a prăbușit din cau¬ze militare, ci din rațiuni economice. Eco¬nomia Rusiei nu arată nici astăzi prea bi¬ne. Dacă excludem exportul de energie și materii prime, puține sunt segmentele per¬formante, competitive pe plan internațional. O lecție pe care un Vladimir Putin arogant, sfidător și excesiv de încrezător pare să o ignore.

UnUL 08-03-2014 - 21:16

Evident, „încă”

salut 09-03-2014 - 07:00

„Rusia revine în forță la doctrina suveranității limitate”
de Alexandru Lazescu
în Revista 22, 1-8 mart. 2014″

=======================

Ma intreb daca sluga asta de Lazescu care spune un mare nimic fonfait si semidoct de bolnav mintal in articolul de fata o fi avut vreo atitudine cand Basescu, stapanul slugii, a venit de la Bruxelles cu vestea victorioasa ca … Romania a mai cedat niste suveranitate la comisari. Ca avea prea multa.

Ofi scris ceva sluga, n-o fi scris?

UnUL 09-03-2014 - 07:50

Lăzescu e slugă, O.K. Dar tu nu ești slugă la ruși?

Antibasistul 09-03-2014 - 08:49

Tu esti sluga lui Basescu!

UnUL 09-03-2014 - 09:13

@Bășinel.
Părerea ta. Idioată ca de obicei.

Antibasistul 09-03-2014 - 18:31

E adevarul, postarile tale te tradeaza!

UnUL 09-03-2014 - 21:48

Bășinel, îți pot recomanda un oculist bun: e clar că ai nevoie de vreo 15 dioptrii.

Tache 07-03-2014 - 22:58

Asta este politica oficiala a R.P. Chineze

Sanctions are not the best way to resolve the crisis in Ukraine, according to Beijing.

The comments from China’s Foreign Ministry reflect the country’s close ties with Russia. Both are permanent members of the United Nations Security Council and see eye-to-eye on many global diplomatic issues.

Foreign Ministry spokesman Qin Gang told reporters: „China has consistently opposed the easy use of sanctions in international relations, or using sanctions as a threat.”

http://www.youtube.com/watch?v=mixZOoHATo4

Este Euronews UnULica…….

Ewiak Ryszard 08-03-2014 - 11:46

Unde mergem? Biblia spune: „Şi [regele nordului = Rusia] se va întoarce în ţara lui cu multe bunuri [1945], iar inima lui va fi împotriva legământului sfânt [ostilitate față de creștini]. El va acţiona [mare activitate în arena internaţională] şi se va întoarce în ţara lui [dezintegrarea Pactului de la Varșovia și a Uniunii Sovietice. Un militar rus s-au întors în ţara lor]. La timpul fixat se va întoarce [cutremur economice şi geopolitice, dezintegrarea Uniunii Europene si NATO. Multe ţări din fostul bloc de Est va reveni în sfera de influenţă a Rusiei]. Şi va intra la sud [cel mai probabil Georgia], dar nu va mai fi ca prima [2008 – Georgia] şi a doua dată [și acum Ucraina]” (Daniel 11:28,29).

Dar a treia oară va fi interventia SUA și război nuclear la nivel mondial (Daniel 11:30a; Matei 24:7; Apocalipsa 6:4).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult