Acasa rss 1asig Referendum în Crimeea: Planul secret al Rusiei care amenință Europa

Referendum în Crimeea: Planul secret al Rusiei care amenință Europa

scris de C.S.
12 afisari

Crimeea votează duminică dacă regiunea rămâne parte a Ucrainei sau dacă se alipește Rusiei, ca teritoriu autonom. Poate constitui referendumul pe care autorităţile occidentale şi cele de la Kiev îl consideră ilegal un precedent pentru Moscova de a proceda la fel şi cu regiunile pro-ruse din estul Ucrainei?

Planul secret al Rusiei care amenință Europa.

Rezultatul referendumului nu poate fi o surpriză pentru nimeni, având în vedere că aproape 60% dintre locuitorii Crimeii sunt ruşi, iar aproape 80% din oamenii de acolo au declarat că rusa este limba lor nativă. De altfel, realitatea din teren arată deja că acum Peninsula Crimeea este de facto controlată de Rusia, iar Kievul nu mai are absolut niciun control asupra acestei regiuni.

O încercare a Consiliului de Securitate al ONU de a declara că acest referendum este ilegal a fost deturnată sâmbătă de Rusia, care şi-a exprimat dreptul de veto, aşa cum era de aşteptat.

Deşi nu o va recunoaşte niciodată deschis, Ucraina nu înregistrează o pierdere grea prin scăparea Crimeii sub controlul total al Rusiei, ci doar una de imagine. În toată discuţia privind criza din Crimeea, s-a pierdut următoarea întrebare: consideră ucrainenii că merită să se lupte pentru păstrarea Crimeii? Toate aparenţele arată că nu.

Principala preocupare a guvernării de la Kiev este acum stabilizarea economică şi financiară a Ucrainei, nu pregătirea unui răspuns militar eficient faţă de agresiunea Rusiei. Acest lucru reiese din faptul că Iaţeniuk şi preşedintele Turcinov nu au dat ordine clare militarilor ucraineni din Crimeea – nici să se retragă, nici să-şi apere poziţiile, drept rezultat acestea rămânând oarecum izolate în Peninsulă, cu mult armament trecut deja în mâinile ruşilor sau susţinătorilor locali ai acestora.

Dar mai ales, este vorba despre faptul că Ucraina fără Crimeea poate să înainteze mult mai rapid pe calea europeană şi cea a NATO, fără să mai aibă grija reacţiilor negative ale ruşilor din Crimeea. Pierderea Crimeii va naşte reacţii diplomatice de la Kiev, care va susţine mereu că Peninsula aparţine de drept Ucrainei, însă atâta tot.

Pericolul cel mai mare, perceput la această dimensiune atât de de Ucraina cât şi de puterile occidentale, este ca pierderea oarecum inevitabilă a Crimeii să nu constituie un precedent pentru Moscova de a proceda la fel şi cu regiunile pro-ruse din estul Ucrainei. Putin a obţinut acordul Parlamentului să intervină armat oriunde în Ucraina, pentru a apăra etnicii ruşi, însă Kremlinul a dat până acum asigurări că nu intenţionează să pătrundă militar în aceste regiuni estice ale Ucrainei.

În cazul acestor regiuni, ambivalenţa Ucrainei faţă de Crimeea s-ar transforma într-o luptă deschisă, pentru că în ciuda populaţiei ruse considerabile din aceste regiuni, ucrainenii le consideră ale lor, parte istorică şi culturală a ţării lor.

O ciocnire Rusia-Ucraina pentru regiunile pro-ruse Doneţk, Herson, Luhansk, Mykolaiv sau Zaporijia, unde se află concentrată minoritatea rusă din Ucraina, ar rezulta într-un conflict deschis, pe care evident că Ucraina l-ar pierde.

„Ulterior, fie Crimeea va fi absorbită rapid de către Rusia, ceea ce va ridica o problemă gravă pentru securitatea regională şi internaţională, fie va deveni un fel de Abhazie, un conflict îngheţat”, apreciază Volodimir Fesenko, referindu-se la acest teritoriu separatist georgian a cărui independenţă, proclamată în 1992, nu a fost recunoscută decât de cinci state, între care şi Rusia.

12 comentarii

digital 16-03-2014 - 14:11

consideră ucrainenii că merită să se lupte pentru păstrarea Crimeii?

păi ukraina e stat artificial creat, precum vesticii o declară, nonstop, așa că pa ,și pussy!!!!

digital 16-03-2014 - 14:13

pussy riot!!!
hahaha!

kapa 16-03-2014 - 14:30

si apoi referendum in enclava kalinigradpentru alipirea la germania,sa vad ce rus nu ar vota pentru vest,(inafara de ofiteri).

UnUL 16-03-2014 - 14:38

Excelentă idee.

ancuta 16-03-2014 - 21:33

Kurile,
Manciuria-Amur,

ancuta 16-03-2014 - 21:35

Russia?
un fel de Antenescu!
Romania (70%)?
un Voiculescu, puroi hemoroiDANVIOREL!

Tache 17-03-2014 - 07:53

In perioada 12-13 martie, Mustafa Djemilev, seful tatarilor din Crimeea, s-a intalnit cu Vladimir Putin si i-a transmis faptul ca nu aproba referendumul si nu il considera legal. Vladimir Putin i-a replicat ca „nici declararea independentei Ucrainei nu a prea fost legala.”

In urma atacului neprovocat, al NATO asupra Ucrainei, care a dus la prabusirea ordinii de drept, rezultata in urma unor alegeri libere in aceasta tara…..

Exista o incalcare a Tratatului privind Reglementarea Definitiva cu privire la Germania, din anul 1990 (Treaty on the Final Settlement With Respect to Germany) care, din punct de vedere juridic, duce la anularea automata a :

1. Acordurilor de la Belavezha, din 8 decembrie 1991

2. A ratificarii Acordurilor de la Belavezha de catre Sovietul Suprem al RSFS Rusa, din 12 decembrie 1991

3 A declaratiei de la Alma-Ata, din 21 decembrie 1991

4. A Declaratiei Nr. 142-H, a Consiliului Sovietelor Republicilor, din 26 decembrie 1991

Este cunoscut ca, in data de 15 martie 1996, Duma de Stat a Federatiei Ruse a trecut, cu 250 de voturi pentru si 98 impotriva, rezolutia prin care renunta la decizia Sovietului Suprem al RSFS Rusa, din 12 decembrie 1991, de abrogare a Tratatului de constituire a URSS, din anul 1922. Duma de Stat a aprobat o a doua rezolutie, cu 252 de voturi pentru, 33 de voturi impotriva si 5 abtineri, prin care afirma „forta de lege” a referendumului organizat in data de 17 martie 1991, cand cetatenii sovietici au spus un Da covarsitor prezervarii statale a URSS.

Presedintii Alexandr Lukashenko, Vladimir Putin si Victor Ianukovici pot semna Declaratia de anulare a Acordurilor de la Belavezha, la semnare putand participa si Eduard Shervardnadze, fiind nascut in RSFS Transcaucazia, iar Tratatul German ii poarta numele.

In data de 25 decembrie 1991, secretarul generala al PCUS, Mihail Gorbaciov, si-a inaintat demisia. Cum Declaratia de la Alma-Ata este acum nula de drept, secretarul general isi poate retrage aceasta demisie.

Cele de mai sus nu implica ca Dreptul Privat se suspendata in statele care au semnat declaratia. In URSS totalitatea legilor au fost de drept public, neexistand drept privat.

UnUL 17-03-2014 - 07:57

Mândrășescu? Vocea Rusiei?

Tache 17-03-2014 - 08:08

Nu ! Eric Lindblad, de la Vocea Suediei….

UnUL 17-03-2014 - 08:51

Mai nou știi și suedeză, puișor? Ești un monument de cultură!
Și te pomenești că ți-ai luat și doctoratul în drept internațional.

Tache 17-03-2014 - 09:14

Ti-am mai spus acum cateva luni sa memorezi acest proverb suedez:

Alla känner apan, men apan känner ingen.

Toata lumea recunoaste o maimuta, dar maimuta nu recunoaste pe nimeni.

UnUL 17-03-2014 - 09:26

Deci te-a trimis FSB-ul în misiune și în Suedia și te-a pus să înveți câteva rudimente de suedeză.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult