0215=DIPI=UPI

scris de D.S.S.
23 afisari

Proiectul de reformare a Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) va face obiectul unei consultări publice, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, care a adăugat că a optat pentru varianta unei structuri militarizate.

dipi upi 2015Personalul Unității de Protecție Internă (UPI) nu va efectua acte de urmărire penală, se arată în proiectul de ordonanță de urgență privind înființarea, organizarea și funcționarea acestei noi structuri, care va înlocui Departamentul de Informații și Protecție Internă, proiect publicat, luni, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În plus, noua structură nu va dispune de spații proprii de reținere și arestare preventivă. Personalul UPI ar urma să fie compus din cadre militare și personal contractual — ce va îndeplini activități exclusiv administrative.

Potrivit proiectului, UPI va prelua o parte a atribuțiilor Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), care urmează să se desființeze odată cu apariția noii structuri.

„Patrimoniul, arhiva, prevederile bugetare, execuția bugetară până la data desființării Departamentului de Informații și Protecție Internă și orice alte bunuri se vor prelua de către Unitatea de Protecție Internă, pe bază de protocoale de predare-preluare, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență”, se arată în proiect.

Toți polițiștii din cadrul DIPI vor fi puși la dispoziția MAI, personalul contractual urmând să fie preluat de UPI.

Înființarea Unității are ca scop, după cum se arată în proiect, înlăturarea suprapunerilor de competențe între DIPI, pe de o parte, și Poliția Română, Direcția Generală Anticorupție și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte, în condițiile necesității asigurării „unei capacități adecvate de răspuns la noile riscuri de securitate pe componenta ordinii publice”.

În expunerea de motive se arată faptul că reformarea DIPI este necesară în condițiile în care, în ultima perioadă, organele de urmărire penală au redirecționat toate solicitările privind punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică adresate anterior Departamentului de Informații și Protecție Internă către structurile specializate ale Poliției Române, iar acestea au nevoie la rândul lor de suplimentarea resurselor logistice și de personal pentru realizarea activităților suplimentare.

„Avem de a face cu o situație extraordinară, ce produce consecințe în ceea ce privește capacitatea de funcționare a instituțiilor statului și de asigurare a unui grad de securitate adecvat pentru cetățeni, ținând cont de faptul că toate aceste elemente vizează interesul public și că, în contextul arătat, reglementarea nu poate fi amânată fără riscul unor blocaje sau disfuncționalități instituționale”, se arată în preambulul proiectului de ordonanță de urgență.

Noua structură va funcționa, conform proiectului, ca organism specializat în subordinea MAI și va desfășura activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor MAI, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice.

Ministrul Afacerilor Interne va prezenta anual sau la cererea Parlamentului rapoarte cu privire la activitatea UPI în domeniul securității naționale, domeniu în care instituția va colabora cu celelalte autorități din domeniu.

UPI va avea structuri la nivel central și teritorial, fiind condusă de un comandant, cadru militar în activitate, numit în funcție de către ministru, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Noua structură va fi obligată să informeze Direcția Generală Anticorupție în cazul în care identifică amenințări, vulnerabilități și factori de risc care vizează activitatea de prevenire a corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne”.

„În cazul în care din verificările și activitățile specifice rezultă date și informații care indică pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, acestea sunt transmise organelor de urmărire penală în condițiile prevăzute de art. 61 din Codul de procedură penală”, se arată în proiectul de ordonanță.

Unitatea va fi autorizată să dețină și să folosească imobile, armament, tehnică, muniție, echipament și mijloace de transport necesare îndeplinirii atribuțiilor prevăzute de lege, pentru autoapărare și protecție, precum și a obiectivelor în care își desfășoară activitatea, precum și mijloace adecvate pentru obținerea, verificarea, prelucrarea și stocarea informațiilor, potrivit competențelor. Dotarea UPI ar urma să se realizeze din fonduri alocate de la bugetul de stat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult