Acasa Top SecretServicii secrete Acordul UE-SUA amenințat de programul de supraveghere al NSA

Acordul UE-SUA amenințat de programul de supraveghere al NSA

scris de C.S.
3 afisari

Parlamentul European ar putea suspenda acordul comercial UE-SUA dacă programul de supraveghere a comunicaţiilor dezvoltate de Agenţia americană Naţională de Securitate (NSA) continuă.

Programul de supraveghere al NSA nemulțumește UE.

UE ar trebui să suspende acordul cu SUA privind datele bancare, precum şi „acordul zonei de siguranţă” privind datele private, se arată în textul rezoluţiei, iar lupta împotriva terorismului nu va putea niciodată justifica supravegherea secretă şi ilegală, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Rezoluţia a fost votată cu 544 voturi pentru, 78 împotrivă şi 60 abţineri. „Dezvăluirile lui Snowden ne-au dat o şansă să reacţionăm. Sper că vom transforma aceste reacţii în ceva pozitiv şi de durată în mandatul viitor al acestui Parlament, o propunere legislativă de protecţie a datelor de care să putem fi toţi mândri” a declarat raportorul Claude Moraes. „Este singura anchetă internaţională în supravegherea de masă (…) Nici Congresul Statelor Unite nu a avut o astfel de anchetă”, a adăugat el.

Parlamentul European ar trebui să nu dea consimţământul final privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) cu SUA înainte ca drepturile fundamentale UE să fie pe deplin respectate, se subliniază în rezoluţie, care adaugă că protecţia datelor ar trebui exclusă din negocierile comerciale. Acest consimţământ „ar putea fi pus în pericol câtă vreme activităţile de supraveghere şi interceptarea comunicaţiilor în instituţiile UE şi în reprezentanţele diplomatice nu vor fi pe deplin stopate”, spune textul rezoluţiei PE.

Eurodeputaţii mai cer şi „suspendarea imediată” a principiilor de viaţă privată din „zona de siguranţă” (standarde voluntare de protecţie a datelor pentru companiile non-UE care transferă date personale ale cetăţenilor europeni către SUA). Aceste principii „nu oferă o protecţie adecvată pentru cetăţenii UE”, spun deputaţii, cerând SUA să propună noi reguli de transfer al datelor personale care să respecte cerinţele protecţiei datelor în UE.

Acordul privind Programul Statelor Unite de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste (TFTP) ar trebui, de asemenea, suspendat până când vor fi clarificate acuzaţiile că autorităţile SUA au acces la datele bancare ale cetăţenilor UE dincolo de prevederile acordului, subliniază eurodeputaţii.

Ancheta Comisiei pentru libertăţi civile privind supravegherea programul NSA de supraveghere a comunicaţiilor folosite de cetăţenii din statele UE a început în septembrie 2013, iar în total au fost organizate 16 audieri pe tema acţiunilor de dezvoltate de agenţia americană de informaţii.

1 comentariu

ancuta 13-03-2014 - 00:14

Grizdy nu mai inssita!
Esti prost d’a binelea!
Domnilor Dragomir, PCR si (treaca de la mine) batca!
Dati-l in plv pe amarasteanu’ asta!
E IDIOT!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult