Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Atacurile informatice sperie NATO

Atacurile informatice sperie NATO

scris de Ziua Veche
3 afisari

Institutul Aspen Romania, in parteneriat cu NATO Public Diplomacy Division, organizeaza pe 2 iunie 2010 conferinta “Cyber Defense in the Context of the New NATO Strategic Concept”. Aceasta are loc la doar o saptamana dupa publicarea concluziilor Grupului de Experti condus de Madeleine Albright, fost secretar de stat american si trustee a Institutului Aspen, care declara recent ca pregatirea pentru eventualitatea unui atac informatic are importanta strategica pentru NATO, si cu cateva zile inainte de intalnirea ministrilor apararii din statele membre ale Aliantei pentru discutarea acestor concluzii.

 Pentru prima data in cadrul dezbaterii nationale privind contributia Romaniei la Noul Concept Strategic al NATO, evenimentul va reuni toate entitatile interesate (circa 200 de personalitati marcante din institutii ale statului, mediul privat, parteneri internationali), in jurul uneia dintre cele mai importante teme strategice pentru pozitionarea tarii noastre ca furnizor de securitate pentru Alianta Nord-Atlantica.

 Conferinta va fi deschisa de George Maior, director SRI, si introdusa de Erik Breidlid, reprezentant al Diviziei NATO pentru Planificare si Politici de Aparare. Printre vorbitori se numara Iulian Fota, consilier prezidential pentru securitate, col (r) Shlomo Mofaz, fost sef al departamentului de lupta antiterorista in serviciile de informatii ale armatei israeliene, Paolo Campobasso, Director de Securitate al grupului Unicredit Tiriac (Roma), reprezentanti ai companiilor General Electric, IBM, Alcatel-Lucent, BCR, ING, ROMATSA, Qualcomm Europe. Din partea autoritatilor romane participa SRI, Ministerele Apararii, de Externe si de Interne, dar si parteneri din cadrul NATO, cum sunt SUA si Turcia, sau cercetatori. Concluziile finale vor fi exprimate de Mircea Geoana, Presedintele Institutului Aspen.

 Apararea in fata potentialelor atacuri cibernetice ocupa un loc central in strategia de  securitate a Romaniei si este in acelasi timp o dimensiune importanta a profilului extern al tarii noastre, a carei activitate in acest sens s-a dovedit deja remarcabila in planul cooperarii internationale. Pentru NATO, de asemenea, acest domeniu de responsabilitate este inca nou, dar extrem de important, data fiind dependenta permanent crescanda a societatii fata de accesul la internet si de retelele informatice si de telecomunicatii. Un potential atac, favorizat de vulnerabilitatile sistemelor informatice, ar avea o viteza mare de propagare, la un cost relativ scazut pentru autor, iar impactul sau va fi resimtit la nivelul intregului sistem virtual si capabil sa pericliteze existenta zilnica a tuturor cetatenilor. Avand in vedere ca vulnerabilitatile sistemice nu se opresc la instalatii militare ci implica ansamblul administratiei si mare parte din infrastructura esentiala functionarii unei societati moderne, participantii si vorbitorii reflecta si aceasta componenta. Perspectiva si experienta mediului privat si in special a bancilor, companiilor de comunicatii dar si companiile de securitate informatica si servicii IT care furnizeaza solutii complexe sunt reprezentati in panelul dedicat acestui sector.

 Avand in vedere natura sensibila a problemelor de pe agenda, discutiile se vor desfasura cu usile inchise, accesul presei fiind permis la deschiderea si inchiderea evenimentului. In cazul in care doriti o discutie cu unul dintre invitati, Institutul Aspen va face toate eforturile pentru a va facilita o programare in acest sens, pe baza interesului dumneavoastra exprimat in prealabil.

Institutul Aspen Romania este o asociatie non-profit, apolitica, avand ca misiune promovarea unui dialog informat si critic pe diverse teme de interes pentru societatea romaneasca. Institutul este recunoscut in intreaga lume pentru devotamentul cu care promoveaza deschiderea catre un leadership inovativ si un dialog informal in cadrul mediilor de afaceri, mediilor politice si in societatile civile de pretutindeni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult