Acasa Top SecretServicii secrete Atentat dejucat impotriva unui ziar danez

Atentat dejucat impotriva unui ziar danez

scris de M.A.
3 afisari

Cinci persoane bănuite că pregăteau un atac terorist asupra ziarului danez Jyllands-Posten au fost arestate în Danemarca şi Suedia, au anunţat serviciile de informaţii din cele două ţări, citate de AFP.

Atentat dejucat impotriva unui ziar danez

  Serviciile de informaţii daneze anunţă că au arestat miercuri patru persoane, bănuite că pregăteau un atac terorist la Copenhaga. În acelaşi timp, serviciul suedez de informaţii a anunţat arestarea, în Suedia, a unui al cincilea suspect, care avea legături cu complotul din Danemarca, transmite Radio România Actualităţi.

Potrivit serviciilor secrete, ţinta atacului era sediul din Copenhaga al cotidianului Jyllands-Posten, vizat de numeroase ameninţări după ce a publicat caricaturi cu profetul Mahomed. „Arestările au împiedicat producerea unui atac terorist iminent, al cărui plan prevedea ca unul sau mai mulţi dintre suspecţi să pătrundă în sediul Jyllands-Posten şi să ucidă cât mai multe persoane”, a declarat directorul serviciului de informaţii daneze, Jacob Scharf. El a mai precizat că trei dintre suspecţii arestaţi în Danemarca – un tunisian în vârstă de 44 de ani, un suedez de origine libaneză în vârstă de 29 de ani, şi un cetăţean suedez în vârstă de 30 de ani – locuiau în Suedia şi ajunseseră la Copenhaga în noaptea de marţi spre miercuri. Cel de-al patrulea suspect reţinut în Danemarca este un solicitant de azil irakian. Serviciul suedez de informaţii nu a oferit detalii privind persoana reţinută în Suedia. Responsabili danezi au afirmat însă că acesta este un cetăţean suedez de origine tunisiană, în vârstă de 37 de ani.

Cotidianul danez a provocat controverse şi un val de proteste în ţările musulmane după ce a publicat, în 2005, un set de caricaturi cu profetul Mahomed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult