Acasa Top SecretServicii secrete Băsescu nu putea obţine informaţii privind ofiţerul acoperit

Băsescu nu putea obţine informaţii privind ofiţerul acoperit

scris de A.P.
0 afisari

Preşedintele Traian Băsescu nu putea obţine informaţii privind foşti ofiţeri acoperiţi ai SIE, este concluzia șefului Comisiei de control al SIE, Mihăiţă Calimente.

„În mod expres am întrebat dacă nu exista această hotărâre (HG 223/2013, n.r.), ar fi putut da Serviciul un alt răspuns? Mi s-a explicat că nu putea fi dat un alt răspuns. De altfel, avem şi o Hotărâre a Parlamentului, 44 din 1998, care spune care sunt şi limitele Comisiei, până la ce nivel putem obţine informaţii de la Serviciu, şi acolo există un articol care spune foarte clar că ceea ce înseamnă operaţiuni şi ceea ce înseamnă acoperirea personalului sau ofiţerilor care lucrează în Serviciu, la aceste informaţii nici Comisia nu are acces”, a declarat preşedintele Comisiei de control al SIE.

El a menţionat că preşedintelui Traian Băsescu i s-a recomandat de către conducerea SIE, în urmă cu aproape un an de zile, să se adreseze Comisiei parlamentare de control, după ce şeful statului a insistat, în mai multe rânduri, să obţină informaţii privind ofiţeri ai Serviciului.

„Am văzut acea hârtie, semnată de domnul Meleşcanu, era încă la vremea respectivă director al Serviciului. Vreau să vă spun că Comisia nu a primit niciun fel de comunicare sau niciun fel de cererea din partea preşedintelui ca noi să avem o audiere a Comisiei pe această temă şi informaţiile pe care le-am obţinut au fost cele pe care probabil le-aţi obţinut şi dumneavoastră direct de la televiziune, de la domnul preşedinte”, a mai declarat Calimente, menţionând că nici până în prezent nu a existat o solicitare a şefului statului.

El a menţionat că hotărârea de Guvern cu caracter militar prezentată de şeful statului nu putea face obiectul unui incident de securitate deoarece a fost abrogată prin HG 223/2013.

Preşedintele Comisiei de control al activităţii SIE a susţinut că informaţiile solicitate de preşedintele Traian Băsescu nu pot fi primite nici de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, chiar dacă ar fi solicitate.

Calimente a mai susţinut că încălcarea Constituţiei până la momentul anului 2004, când au fost introduse sancţiuni pentru magistraţii care ar fi avut alte calităţi decât cele prevăzute de lege, ar fi atras o „vină morală”.

El a fost întrebat dacă o încălcare a Constituţiei este mai puţin gravă decât o încălcare a legilor. „O încălcare a legii prevede o pedeapsă. O încălcare a Constituţiei, care nu este prevăzută cu o pedeapsă, nu ştiu de cine poate fi condamnată decât moral. Pentru că în afară de faptul că în Constituţie se scria, nici măcar în legea magistraţilor nu se scria că au această interdicţie”, a susţinut Calimente.

Preşedintele Comisiei a fost întrebat dacă cei din conducerea SIE au prezentat o analiză asupra legislaţiei de la acel moment în ceea ce priveşte posibilitatea ca un magistrat să fie ofiţer acoperit al SIE.

„La acea vreme posibilităţile ca un ofiţer SIE să fie magistrat cred că existau, pentru că în afară de acea interdicţie din Constituţie, nu se scria nimic concret nicăieri şi nu exista nicio pedeapsă, nici măcar în Statutul magistraţilor nu exista interdicţia care era în Constituţie”, a spus Calimente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult