Acasa Top SecretServicii secrete Brainstorming “Marshall”, cu trimitere la CSAT

Brainstorming “Marshall”, cu trimitere la CSAT

scris de Ion Petrescu
3 afisari

Cea mai activă asociaţie a absolvenţilor Centrului European pentru Studii de SecuritateGeorge C. Marshall”, aşa cum este recunoscută organizaţia din România, a iniţiat, împreună cu Ministerul Mediului şi Pădurilor şi cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I/B.C.U., o inedită conferinţă, cu participarea unor experţi străini, pe tema Securitatea Mediului”.

George C. Marshall

George C. Marshall

La eveniment, desfăşurat pe 28 aprilie 2011, în aula B.C.U., au luat parte experţi în securitate (inter)naţională, diplomaţi, cadre militare active şi în rezervă, jurnalişti, invitaţi de peste hotare.

Pentru început s-au adresat asistenţei dr. Doru Frunzulică, preşedintele Asociaţiei „George C. Marshall – România” – care a observat nivelul scăzut al culturii securităţii de mediu în ţara noastră – şi dr. Mireille Rădoi, directorul general al B.C.U., cu o pertinentă pledoarie vizând necesitatea de a elabora strategiile necesare dezvoltării durabile şi securităţii mediului.

Au salutat iniţiativa organizării unei asemenea dezbateri emisarii ambasadorilor american şi german la Bucureşti. Iar doamna Barbara Whiter, consilier la Centrul „Marshall” a reiterat faptul că asociaţia absolvenţilor români are iniţiativele cele mai consistente privind conştientizarea opiniei publice în legătură cu o serie de provocări prezente şi viitoare, precum securitatea mediului.

Punctul forte al acestei necesare reuniuni ştiinţifice l-a constituit alocuţiunea ambasadorului nipon la Bucureşti, Natsuo Amemiya, focalizată pe consecinţele cutremurului şi valului tsunami asupra zonei unde este amplasată centrala nucleară de la Fukushima.

Acesta a remarcat că „natura nu este dominată de fiinţele umane.” 170.000 de japonezi trăiesc acum în adăposturi, iar alţi zeci de mii sunt morţi sau dispăruţi.

O intervenţie consistentă, pe tema corelaţiei dintre securitatea mediului şi cea naţională a avut şi profesorul dr. Vladimir Rojanschi, prorectorul Universităţii Ecologice din Bucureşti. El a semnalat o prioritate:”trebuie să ştim să trăim riscul de mediu.” Oamenii de azi uită că sunt copiii naturii. Şi că fiecare continent este o insulă ce trebuie apărată împotriva dezastrelor naturale.

Ambele expuneri au generat numeroase şi justificate întrebări, reflectând interesul audienţei pentru lecţiile de învăţat din asemenea dezastre naturale, cu un impact fără precedent asupra mediului ambiant şi a comunităţilor umane din arealul afectat de stihiile naturii.

Interesantă, la obiect, cu informaţii de ultimă oră, comparative şi edificatoare, a fost alocuţiunea ministrului mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, un demnitar cu rezultate pozitive în atragerea fondurilor europene menite a îmbunătăţi securitatea de mediu, în România.

Din sală a intervenit expertul în probleme de securitate, dr. Francisc Tobă, care a ridicat o minge la plasă lui Borbely, întrebându-l dacă nu ar fi cazul ca ministrul mediului să devină membru al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, din perspectiva importanţei crescânde a domeniului pe care îl gestionează.

Laszlo Borbely a răspuns afirmativ, insistând pe faptul că anumite mentalităţi conservatoare trebuie depăşite. Doru Frunzulică şi Sorin Encuţescu, ex-secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, au pledat pentru o focalizare realistă asupra variantei de a prezenta o strategie şi o lege a securităţii mediului, spre analiză şi aprobare, de către ministrul de resort, la CSAT – aspect agreat de ministrul Borbely, adept al raportărilor concrete anuale.

Întrebat, din sală, care ar fi primele cinci măsuri pe care le-ar lua, pentru a se face o absorbţie normală a fondurilor europene, în situaţia ipotetică că a doua zi ar fi numit premier, Laszlo Borbely a oferit soluţii interesante, probe ale unei lucidităţi politice semnalabile.

Punctuale, pragmatice, cu răspunsuri concrete la nedumeririle participanţilor, au fost şi prestaţiile la tribuna conferinţei ale directorului general al Centralei Nucleare Cernavodă, dr. ing. Ionel Bucur şi directorului executiv al Centrului pentru Consultanţă în domeniile Energiei şi Mediului, dr. ing. Ionuţ Purică, membru al Societăţii Nucleare Europene şi al Consiliului Mondial pentru Energie.

Cu un flux de date aparte, vizând dimensiunea internaţională a mediului de securitate s-au prezentat la această conferinţă colonelul Laurent Currit, ofiţer în armata Elveţiei, în prezent expert al Centrului „Marshall” şi Petros P. Petroff, directorul adjunct al SECI.

Au urmărit, cu atenţie, aceste „bombardamente informaţionale” şi generali cu o experienţă complexă, internă şi internaţională, precum Alexandru Grumaz, Florian Pinţa, Eugen Laurian, Mihaiu Mărgărit, Marius Târnăcop, Septimiu Caceu.

S-a “remarcat”, printr-o absenţă nemotivată, dr. Călin Georgescu, directorul Centrului pentru Dezvoltare Durabilă, a cărui intervenţie, trecută iniţial în programul conferinţei, era aşteptată şi pentru motivul că numele său este vehiculat ca posibil succesor al premierului Emil Boc.

Conferinţa a fost un bun prilej pentru a evalua public şi modul în care România acordă atenţie securităţii mediului înconjurător. O provocare deloc neglijabilă în actualul deceniu.

Afirmaţie validată şi de gluma cea mai savurată de asistenţă, rostită de la tribuna conferinţei, în care se preciza că, dacă în 2012 va fi sfârşitul lumii, România este singura ţară care va supravieţui, deoarece este în urma celorlalte state dezvoltate cu cel puţin 10 ani…

2 comentarii

Arhimede 01-05-2011 - 18:52

Palavre…

Parole 02-05-2011 - 02:14

Arhimede, ce grad ai?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult