Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Băsescu: Vîntu avea „o influenţă extraordinară” în SRI în perioada în care director era Radu Timofte

Băsescu: Vîntu avea „o influenţă extraordinară” în SRI în perioada în care director era Radu Timofte

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

.„Dincolo de ce se ştia despre serviciile secrete, vreau să mai ştiţi un lucru pe care-l spun cu toată responsabilitatea. În timpul când domnul director Timofte conducea Serviciul Român de Informaţii, Sorin Ovidiu Vîntu avea o influenţă extraordinară în acest serviciu. Nu se mulţumea doar să primească informaţii, care rezultau din ascultările cu mandat care se făceau, dar influenţa chiar numiri de şefi la nivel judeţean, la nivel de secţii în SRI”, a spus Traian Băsescu miercuri seara la B1TV, potrivit Mediafax.


El a subliniat că nu există dubii din acest punct de vedere, „cât de influent era” Vîntu în relaţia cu SRI. Traian Băsescu a precizat că are informaţiile despre influenţa lui Sorin Ovidiu Vîntu în SRI din timpul lui Timofte. 

„Nu sunt informaţii pe care să le fi primit după ce a plecat Timofte, ci le-am avut din acel timp şi chiar am avut discuţii cu directorul Timofte legat de subiecte de acest gen, scurgerea de informaţii din Serviciu, utilizarea lor de un politician sau altul”, a menţionat el. Preşedintele Băsescu a mai spus că în prezent SRI nu mai este comparabil cu anul 2006. „Serviciul nu mai este cel din 2006 şi chiar aducerea unui parlamentar PSD în fruntea SRI a fost un lucru care pe mine m-a reconfortat, mi-a creat detaşarea de a lucra cu acest serviciu, pentru că, dacă aş fi pus un om din PD, n-ar fi fost credibilă colaborarea între mine şi acel om”, a adăugat el, amintind de predarea a peste două milioane de dosare şi de trecerea în rezervă a tuturor generalilor provenind dinainte de 1989. „În momentul de faţă mai sunt câţiva subofiţeri şi ofiţeri care la Revoluţie numai ce terminaseră şcoala, locotenenţi sau sergenţi majori prin Serviciu şi Serviciul nu se mai ocupă decât de ceea ce-l obligă legea să se ocupe”, a continuat el. Şeful statului a asigurat totodată că nu a utilizat în mandatul său documente provenite de la SRI în lupta politică. „Să-mi spuneţi dacă vă amintiţi vreo situaţie în care eu am utilizat documente provenite de la SRI în lupta politică (…) Nu. În tot mandatul meu n-o să găsiţi o astfel de acţiune. Ceea ce nu înseamnă că, în calitate de şef al statului, nu am informaţie sensibilă, care afectează într-un fel sau altul interesul naţional, fie că e vorba de zona energetică, de tranzacţii de proprietate, de acţiuni care nu sunt în linie cu legislaţia română„, a mai spus Băsescu. „Ce-aţi spune dacă, dau un exemplu, tranzacţiile cu energie electrică ar fi tranzacţii care ar fi împotriva interesului naţional al României?”, a mai spus el. Întrebat dacă pot fi şi asemenea tranzacţii, el a răspuns afirmativ.”Adică să îl vinzi la preţ de zece la sută din preţul pieţei, la export, spre exemplu”, a menţionat el. Radu Timofte a fost director al Serviciului Român de Informaţii între 2001 şi 2006. El a decedat în octombrie 2009.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult