Acasa Top SecretServicii secrete Bugetele agențiilor de spionaj din SUA dezvǎluite de Snowden

Bugetele agențiilor de spionaj din SUA dezvǎluite de Snowden

scris de Laurentiu Banches
16 afisari

Pentru prima dată, bugetul detaliat al celor 16 agenţii de informaţii americane, cunoscut şi ca „bugetul negru” al Statelor Unite, a fost făcut public pe baza unui document furnizat de către Edward Snowden.

Bugetele agențiilor de spionaj din SUA dezvǎluite de Snowden

CIA, puternica Agenţie americană de informaţii, a solicitat un buget în valoare de 14,7 miliarde de dolari în 2013, iar efectivele sale depăşesc 21.000 de persoane, a dezvăluit The Washington Post (WP) joi, 29 august, pe baza unui document furnizat de către Edward Snowden.  Pentru prima dată, bugetul detaliat al celor 16 agenţii de informaţii americane, cunoscut şi ca „bugetul negru” al Statelor Unite, a fost făcut public, permiţând să se înţeleagă modul în care sunt repartizate resursele în cadrul imensei comunităţi de informaţii.

Numai suma totală este publicată anual de către Guvern. În 2012, aceasta era de 55 de miliarde de dolari. Pentru anul bugetar 2013, Guvernul american cerea Congresului 52,6 miliarde, iar pentru 2014 el a cerut 48,2 miliarde de dolari. Acesteia i se adaugă programele de informaţii militare ale Pentagonului (23 de miliarde de dolari în 2013 şi 14 miliarde de dolari cerute pentru 2014).

În total, 107.035 de persoane sunt angajate în agenţiile americane, dintre care aproape 35.000 în funcţii de criptografie, incluzând Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), însărcinată cu ascultarea telecomunicaţiilor şi supravegherea pe Internet la nivel mondial. După CIA (14,7 miliarde de dolari), NSA (10,8 miliarde de dolari) şi Biroul Naţional american pentru Recunoaştere (National Reconnaissance Office – NRO, cu 10,3 miliarde de dolari) sunt cele mai bine dotate agenţii. NRO gestionează sateliţii americani de spionaj.

Bugetul evaluează totodată „găurile” de care ocupă serviciile americane de informaţii, adică dosare în care Statele Unite recunosc că nu dispun de informaţii. Prima este Coreea de Nord. Un capitol din document dezvăluie că această ţară este supravegheată „în permanenţă”, prin fotografii panoramice, eşantioane de aer şi imagerie în infraroşu, cu scopul de a detecta activitatea nucleară a regimului stalinist.

Per ansamblu, documentul relevă dublarea bugetului total al serviciilor de informaţii în urma atentatelor de la 11 septembrie, cu o factură estimată la peste 500 de miliarde de dolari începând din 2001. „Lumea actuală este mai instabilă decât a fost vreodată, de aproximativ o jumătate de secol”, a declarat pentru Washington Post James Clapper, Directorul Naţional al Serviciilor de Informaţii (DNI). „Inclusiv în condiţiile unei creşteri a cheltuielilor comunităţii de informaţii, Statele Unite cheltuiesc mai puţin de 1% din PIB în domeniul informaţiilor”, a subliniat el.

Edward Snowden se află în prezent în Rusia, unde a primit azil temporar. Potrivit mediafax, documente pe care le-a luat pe când lucra pentru NSA ca administrator de sistem au fost exploatate treptat de către ziarele The Guardian şi The Washington Post care au făcut primele dezvăluiri în iunie.

2 comentarii

CONGO 30-08-2013 - 14:02

Draga Antibasistule, aici este o sansa ca ValVerde sa-si prinda urechile, caci vad in acest articol niste numere in foarte mari in aparenta, cu zerouri garla, mai ales ca zerourile sunt inainte de virgula.

Dar, noi stim bancul ala cu cainele-lup in valoare de de 2 milioane de euro, care a fost vandut pe doua pisici de angora de cate un milion fiecare. Deci apare aici elementul de relativitate. Adica e mare numarul , dar ce numere au altii, de exeplu Romania?

Si nu zic de lei vechi, ca in lei vechi s-ar putea sa fi fost aproape egali, pe vremea cand inca activa nea Marin, iar tara avea ca si milionul de militari.

Eu zic ca Romania are, exprimat in dolari US, un buget de cel putin 1000 de ori mai mic, desi raportul de locuitori este numai de cam 15 ori mai mic.

Ce face Basescu asta, oare? Adica noi nu avem nevoie sa spionam la os? Totusi un lucru e clar, Snowden nu e Pacepa, desi cu impuscarea lui Kennedy americanii s-au ridicat aproape de nivelul nostru cand cu Ceausestii, zic aproape ca nu s-au bagat la Jackie, care mai tarziu s-a maritat cu Onasis.

Ce ar fi fost sa scape Ilenutza si sa se marite acum cu Becali, pai nu ne facea tara de ras?

digital 30-08-2013 - 14:46

băi, tu ți-ai fu-tu-t calu azi noapte?!
nu pot să cred cât ești de libidinos!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult