Acasa Top SecretServicii secrete Bulgaria: Președintele Plevneliev vrea deschiderea arhivelor comuniste

Bulgaria: Președintele Plevneliev vrea deschiderea arhivelor comuniste

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a cerut, sâmbătă, deschiderea completă a arhivelor serviciilor secrete comuniste, după aproape 25 de ani de la înlăturarea de la putere a regimului.

Bulgaria: Președintele Plevneliev vrea deschiderea arhivelor comuniste (foto:noi.md)

„După 25 de ani, nu mai este necesar să păstrăm secrete (…). Toţi cetăţenii, elevii şi studenţii au dreptul să afle (…) adevărul despre puterea totalitară”, a subliniat Plevneliev, într-o declaraţie transmisă simultan la radio şi televiziune. Plevneliev, un conservator, a afirmat că absenţa unei analize aprofundate a totalitarismului reprezintă drept „cea mai mare slăbiciune a tranziţiei” postcomuniste.

Din 2007, o comisie deschide sistematic dosarele unor miniştri, diplomaţi, candidaţi la alegeri, jurnalişti şi antreprenori. Legea aflată în vigoare – pe care mai mulţi deputaţi, în special socialişti, doresc să o suspende – prevede ca arhivele serviciilor secrete să fie publicate pe Internet.

Conform mediafax, Bulgaria a comemorat, sâmbătă, victimele regimului comunist. La 1 februarie 1945, un tribunal comunist a condamnat la moarte miniştri, 67 de deputaţi, dar şi pe regenţii şi consilierii regali ai ultimului rege bulgar Simeon al II-lea. În perioada 1945-1946, acest tribunal a condamnat în total 11.000 de persoane, dintre care 2.816 la moarte şi 1.233 la închisoare pe viaţă, a amintit sâmbătă pentru agenţia Focus Drago Mihalev, preşedintele Uniunii Victimelor Represiunii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult