Acasa Top SecretServicii secrete Ce a declarat directorul SRI după audierile din Parlament

Ce a declarat directorul SRI după audierile din Parlament

scris de D.S.S.
14 afisari

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat miercuri că are speranța unui nou început în relația dintre Serviciul Român de Informații și Parlament și a precizat că a venit la audieri cu documente clasificate care vor fi puse la dispoziția comisiei pentru a lămuri aspectele ce s-au aflat în dezbaterea publică.

Eduard HellvigTotodată, el a adăugat că SRI nu a avut nicio implicare în protestele care au avut loc în ceea ce privește modificarea legislației penale.

„Nu am nicio emoție, am venit la Parlament cu toată deschiderea, să răspund la toate întrebările comisiei. Pentru mine este o oportunitate. Am speranța unui nou început în relația între Parlament și SRI și sunt convins că, după această audiere, vom avea răspuns la foarte multe dintre întrebările care au existat în spațiul public. Pentru mine, ca și director al acestei instituții importante în statul român, este extrem de importantă relația cu Parlamentul. Am fost parlamentar, înțeleg rolul Parlamentului în democrație și am toată disponibilitatea și deschiderea, atât a mea, cât și a instituției, de a avea o relație mai mult decât apropiată, corectă și onestă cu comisia”, a spus Hellvig, la Palatul Parlamentului, înainte de audierea sa în Comisia pentru controlul activității SRI.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a dezvăluit că în vacanţa din Toscana în care au fost împreună Florian Coldea şi Sebastian Ghiţă au mai fost şi directorul Serviciului Român de Informaţii de la acea vreme, George Maior, precum şi fostul vicepremier Vasile Dîncu.

Acesta a adus patru serviete cu documente, acte despre care a spus că sunt clasificate și că vor fi puse la dispoziția comisiei „pentru a lămuri aspectele care au fost în dezbaterea publică”.

Hellvig a refuzat să comenteze pe marginea subiectului apropierii dintre politicieni și angajați ai SRI.

El a menționat că va informa comisia parlamentară și despre bugetul instituției.

„Sunt discuții în acest moment legate de bugetul instituției. Voi face precizări și în cadrul comisiei cu privire la bugetul SRI. Știu că există o percepție publică, ne confruntăm cu o realitate pe care nu trebuie să o ignorăm, vom explica tuturor decidenților de ce este nevoie de un buget pentru SRI și, în funcție de argumentele noastre, în funcție de resursa bugetară existentă în statul român, vom avea un buget în care sper, în primul rând, să avem infrastructura necesară pentru a nu ne distruge capacitățile de lucru și parteneriatele extrem de importante cu cei din Clubul de la Berna”, a arătat Hellvig.

În aceste zile există o divizare în societatea românească și au loc atacuri fără precedent la adresa Serviciului Român de Informații, a declarat miercuri directorul SRI, Eduard Hellvig, la finalul audierilor în Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI.

„Suntem martori în aceste zile la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent la adresa instituției al cărei director sunt”, a afirmat Hellvig.

El a precizat că a preluat mesajele „venite din partea persoanelor de bună credință” și că le va trata cu toată seriozitatea adecvată situației.

Directorul SRI a menționat că nu are date și dovezi care să confirme ce se vehiculează în spațiul public, însă, dacă ele există, atunci trebuie puse la dispoziția anchetatorilor.

„Am sesizat că există interesul de a destabiliza o instituție puternică și serioasă a statului român”, a spus Hellvig, care a subliniat că SRI are instrumente să se apere, dar mai ales să îi apere pe cetățenii României.

„Un SRI slab, timorat, destabilizat ar însemna o Românie dezarmată în fața amenințărilor, iar asta nu folosește nici instituțiilor statului român și nici românilor”, a punctat directorul Serviciului, care și-a exprimat speranța că aceste lucruri se vor opri, pentru binele României.

„SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică sau în justiție, în mandatul meu SRI nu se va implica în niciun tip de joc de putere, în mandatul meu SRI nu va organiza proteste sau alte mișcări de stradă, așa cum fals s-a afirmat în anumite locuri”, a subliniat Eduard Hellvig.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus elaborarea unui cod deontologic în cadrul Serviciului care să stabilească până unde poate merge un ofițer de informații în relațiile cu terțe persoane, a anunțat miercuri președintele Comisiei parlamentare de control privind activitatea SRI, Adrian Țuțuianu, la finalul audierilor.

Șeful SRI „a dispus elaborarea unui cod deontologic care să clarifice până unde poate merge un ofițer de informații, un ofițer al SRI, în relații cu terțe persoane”, a spus Țuțuianu, întrebat dacă s-au lămurit ipostazele în care au apărut în mass-media informații despre concediile în care au fost, alături de alte persoane, fostul prim-adjunct Florian Coldea și generalul Elena Istode.

Potrivit lui Țuțuianu, din datele puse la dispoziție rezultă că Elena Istode a fost prezentă împreună cu familia Rizea în concedii la Monaco și la Nisa, iar o parte importantă din cheltuieli a fost suportată de aceasta. Generalul Elena Istode a raportat aceste concedii conducerii SRI.

De asemenea, a spus Țuțuianu, s-a confirmat și faptul că generalul Florian Coldea a fost în concedii alături de fostul deputat Sebastian Ghiță în Insulele Seychelles, la Toscana, în Italia, iar soția lui Coldea a fost la Paris, la Disneyland. Pentru aceste situații au fost prezentate documente justificative cu privire la suportarea de către soții Coldea a cheltuielilor.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare de control, în ceea ce privește ambele rapoarte, chiar dacă nu este o încălcare a legii, există însă o problemă de raportare deontologică din partea celor doi ofițeri de informații, respectiv Florian Coldea și Elena Istode.

Două rapoarte privind situația fostului prim-adjunct al SRI Florian Coldea și a generalului de brigadă Elena Istode au fost discutate miercuri în cadrul audierilor în Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI, la care a participat și directorul Serviciului, a declarat președintele Comisiei, Adrian Țuțuianu.

„Am avut două rapoarte, unul despre situația generalului Florian Coldea și unul referitor la generalul de brigadă Elena Istode„, a spus Țuțuianu la finalul audierilor. El a precizat că membrii Comisiei au încercat să lămurească mai multe aspecte și că ancheta internă din cadrul SRI nu este închisă.

„Membrii Comisiei au decis să nu închidă discuția pe acest subiect”, a arătat Tuțuianu, care a adăugat că se analizează dacă este cazul să fie invitate la audieri și alte persoane.

Fostul premier Victor Ponta, fostul deputat Sebastian Ghiță și generalul Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI, ar putea fi audiați la Comisia parlamentară de control a Serviciului Român de Informații, a afirmat miercuri președintele Comisiei, Adrian Țuțuianu, la finalul audierilor la care a participat conducerea SRI.

„Mi s-au pus la dispoziție date din care rezultă că SRI a făcut zeci, sute, pe unele zone, din 2000 până astăzi, de informări către persoane care au calitatea de beneficiar legal de informați sau a transmis informațiile necesare către organe de cercetare penale, inclusiv cu privire la autostrada Comarnic-Brașov. De aceea am spus că ne-am propus să analizăm în ce măsură este necesară și audierea altor persoane. Ca să fiu și mai concret, dacă domnul Ghiță ar fi aici, cred că ar fi util să fie audiat de Comisia de control parlamentar. Domnul Coldea — am putea ajunge la concluzia, după ce analizăm toate datele, că ar putea fi chemat pentru audiere la Comisia de control parlamentar. Domnul Victor Ponta ar putea fi de asemenea, pentru că s-a făcut referire la domnia sa legat de mai multe subiecte, chemat la comisia de control parlamentar”, a declarat Țuțuianu.

Acesta a precizat că investigația Comisiei nu s-a încheiat. „Vom analiza în cadrul Comisiei mulțimea aceasta de informații pe care le-am primit astăzi și vom decide ce aveam de făcut mai departe”, a spus Adrian Țuțuianu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult