Acasa Top SecretServicii secrete Ce a făcut directorul Comunității de informații din SUA la Bucureşti

Ce a făcut directorul Comunității de informații din SUA la Bucureşti

scris de D.S.S.
20 afisari

Premierul Dacian Cioloș a avut vineri o întrevedere, la Palatul Victoria, cu James R. Clapper, directorul Comunității de informații (Director of National Intelligence) din Statele Unite ale Americii.

Aspect din timpul vizitei oficiale

Aspect din timpul vizitei oficiale

Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile au vizat teme de interes comun din cadrul Parteneriatului strategic al României cu SUA, teme de actualitate privind contextul geostrategic de la Marea Neagră, din Siria, dar și din vecinătatea estică a țării noastre.

„Partea americană și-a arătat aprecierea pentru cooperarea foarte bună dintre România și SUA în domeniul securității și luptei împotriva terorismului și a menționat colaborarea și parteneriatul celor două țări din Afganistan. De asemenea, șeful Comunității de informații a SUA a salutat respectarea angajamentelor pe care România le-a luat în cadrul NATO privind bugetul acordat domeniului apărării”, se arată în comunicatul citat.

La rândul său, premierul Cioloș a mulțumit părții americane „pentru sprijinul din cadrul NATO și a salutat cooperarea bilaterală în menținerea securității regionale, inclusiv în domeniul specific al securității cibernetice”, se arată în comunicat.

Eduard Hellvig si James R. Clapper

Eduard Hellvig si James R. Clapper

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a avut vineri o întâlnire oficială cu James R. Clapper, directorul Comunității de informații din Statele Unite ale Americii, informează un comunicat de presă al SRI.

Potrivit sursei citate, cei doi au abordat teme de interes partenerial, vizând mediul internațional de securitate, evoluțiile fenomenului terorist în lume, precum și noile provocări de securitate cibernetică.

„Pe parcursul întrevederii a fost abordată și problematica de securitate la nivel regional european, subliniindu-se rolul determinant pe care îl au în context serviciile de informații și securitate pentru fundamentarea cunoașterii timpurii a realităților și formularea de politici prompte și solide de către decidenți”, precizează SRI.

Sursa citată adaugă că cei doi oficiali și-au împărtășit reciproc „viziunile instituționale privind evoluția paradigmei de intelligence la nivelul NATO pe termen mediu și lung”.

James R. Clapper este director al Comunității americane de informații din 2010.

f

Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc si James R. Clapper, directorul pentru informații naționale al SUA

Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, l-a primit vineri pe James R. Clapper, directorul pentru informații naționale al SUA, împreună cu care a analizat evoluția situației regionale de securitate, cu accent pe zonele de instabilitate care se manifestă adiacent spațiului nord-atlantic, informează MApN.

Potrivit unui comunicat, Motoc a salutat deciziile adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, subliniind importanța pe care o acordă România sprijinului SUA în implementarea inițiativelor pentru consolidarea flancului estic al Alianței.

„România a militat și a acționat pentru întărirea cooperării la Marea Neagră și în Balcani, angajând resurse naționale importante pentru îndeplinirea acestor obiective”, a arătat oficialul român.

De asemenea, adaugă MApN, ministrul Motoc a evidențiat nivelul excelent al cooperării bilaterale în plan militar și de securitate, sub auspiciile Parteneriatului strategic pentru secolul XXI între România și SUA.

„Valențele strategice ale acestui parteneriat sunt reflectate prin proiectele de cooperare concretă deja materializate, între care au fost menționate participarea României la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice din Europa (Baza militară de la Deveselu), baza de transport multimodal de la Mihail Kogălniceanu, precum și modernizarea facilităților de antrenament ale Armatei României, unde se pot pregăti forțe ale SUA și partenere”, se mai arată în comunicatul MApN.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult