Acasa Top SecretServicii secrete Împușcat. Ce se știe despre Abdesalem L, atacatorul jihadist care a ucis două persoane în Bruxelles

Împușcat. Ce se știe despre Abdesalem L, atacatorul jihadist care a ucis două persoane în Bruxelles

scris de D.S.S.
314 Afisari

UPDATE – Poliția din Bruxelles l-a împușcat marți pe Abdesalem, bărbatul care a ucis luni seară doi cetățeni suedezi. Teroristul a fost dus la terapie intensivă, dar a murit din cauza rănilor suferite, potrivit BBC.

Abdesalem Lassoued

Autorul atentatului, în vârstă 45 de ani, a fost „neutralizat” într-o cafenea din cartierul Schaerbeek, la finalul unei urmăriri începute după incidentul de luni (inclusiv o prcheziție efectuat, la adresa la care locuia suspectul) care s-a încheiat marți.

În tot acest timp, nivelul de amenințare pentru capitala Belgiei a fost ridicat la patru, potrivit BBC.

 

Ofițerii înarmați au deschis focul asupra suspectului, Abdesalem Lassoued, după ce acesta a fost încolțit în interiorul unei cafenele din cartierul bruxellez Schaerbeek, la ora 8.00, împușcându-l în piept, potrivit Daily Mail Online.

Abdesalem a fost dus cu ambulanța la spital și tratat la terapie intensivă, în timp ce scuterul pe care se spune că l-a folosit pentru a fugi de la locul atacului terorist a fost remorcat. Pușca automată pe care Lassoued a folosit-o pentru a-i ucide pe cei doi suporteri suedezi de fotbal luni seară a fost, de asemenea, găsită asupra sa.

Bărbatul a murit la spital din cauza rănilor suferite, potrivit BBC.

Ministrul justiției, Vincent Van Quickenborne, spune că bărbatul era cunoscut de poliție pentru trafic de persoane și ședere ilegală în țară.

Doi suedezi au fost uciși și un al treilea rănit în atacul cu pușcă automată 

Atacul a avut loc pe Boulevard d’Ypres, la 5 km de stadionul unde Belgia juca împotriva Suediei pentru calificarea la turneul de fotbal Euro 2024.

Totul a început luni, la ora 19:00 (17:00 GMT), când atacatorul a deschis focul. 

În videoclipurile partajate online se vede cum, în timp ce se afla pe un scuter, îmbrăcat într-o jachetă portocalie fluorescentă, s-a oprit și a început să tragă asupra trecătorilor.

A urmărit apoi oamenii până în holul unei clădiri de apartamente pentru a-i împușca.

Trafic de persoane și ședere ilegală 

Premierul belgian Alexander de Croo declarase anterior că suspectul care a lansat  „un atac terorist brutal” era de origine tunisiană și trăia ilegal în Belgia. 

Cererea sa de azil fusese respinsă în 2020, potrivit BBC. 

Azilul fusese solicitat din noiembrie 2019, potrivit Reuters.

UPDATE – Abdesalem L., suspectul în atacul terorist de luni, a murit în urma rănilor provocate de poliție, transmite televiziunea publică RTBF

UPDATE – Bărbatul suspectat că este autorul atentatului din Bruxelles a fost arestat, a anunțat marți procuratura belgiană, citată de agenția AFP.

Purtătorul de cuvânt Eric Van Duyse a declarat pentru AFP că ofițerii „au deschis focul” în momentul în care l-au prins pe bărbat în zona Schaerbeek din oraș.

Potrivit RTBF, persoana care a fost “neutralizată” de poliție a fost împușcată în piept în Schaerbeek. Bărbatul a fost transportat la spital cu o ambulanță.

Adbesalem L. este un tunisian în vârstă de 45 de ani, care locuiește în Bruxelles, comuna Schaerbeek. El a pretins că aparține de Statul Islamic în mai multe videoclipuri postate pe rețelele de socializare și este în continuare căutat de autoritățile belgiene, relatează televiziunea publică belgiană RTBF.

În imaginile surprinse de un localnic, bărbatul apare îmbrăcat cu o jachetă portocalie fluorescentă și o cască albă, cu o armă în mână.

Coborând de pe un scuter, el a tras mai multe focuri de armă în stradă înainte de a urmări persoane care se refugiaseră în holul de intrare al unei clădiri, apoi a pornit din nou pe scuter.

Într-o înregistrare video, bărbatul care vorbește cu un puternic accent tunisian și-a revendicat fapta. În arabă, el a explicat că este membru al organizației teroriste Statului Islamic și s-a lăudat că a ucis trei suedezi.

Cunoscut pentru radicalizare islamică și suspectat de trafic de persoane

În cadrul unei conferințe de presă susținute marți dimineață, la ora 5.00, premierul a confirmat că acesta se afla ilegal în Belgia. De fapt, el a depus o cerere de azil în 2019, dar a primit o decizie negativă. El a fost radiat ca rezident în 2021, dar ordinul de a părăsi țara nu a fost emis niciodată.

El este cunoscut de poliție pentru trafic de persoane, ședere ilegală și infracțiuni împotriva ordinii publice.

În 2016, un serviciu extern l-a raportat ca fiind un profil radicalizat, gata să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, „dar asta făcea parte din zeci de rapoarte zilnice de acest tip” la acea vreme, a explicat ministrul Justiției Vincent Van Quickenborne. , și nu se putea face nimic la momentul respectiv.

În 2016, un serviciu străin îl semnalase ca fiind un profil radicalizat, gata să meargă să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, „dar aceasta era una dintre zecile de semnalări zilnice de acest tip” la acea vreme, a explicat ministrul justiției, Vincent Van Quickenborne, și autoritățile nu au făcut nimic la momentul respectiv.

Mai recent, el ar fi amenințat un rezident al unui centru de azil din Kempen, care l-a denunțat și a precizat că a fost condamnat pentru terorism în Tunisia.

Autoritățile cred că suspectul a acționat singur

Centrul Comun de Informare, înființat după atentate pentru a centraliza informațiile privind terorismul, planificase o întâlnire, programată chiar marțea aceasta, dar primise de asemenea informația potrivit căreia condamnarea sa era pentru infracțiuni de drept comun și nu pentru terorism: „Deci nu a fost detectată nicio amenințare teroristă iminentă”, a explicat Vincent Van Quickenborne.

Actul său nu a avut nicio legătură directă cu conflictul israeliano-palestinian, chiar dacă pe contul de Facebook pe care a postat videoclipul în care și-a revendicat fapta, el a făcut referire mai devreme în cursul zilei la uciderea islamofobă a unui băiețel în Statele Unite.

Dar faptul că a vizat suedezi nu este probabil o coincidență: așa cum a confirmat criminologul Michaël Dantinne de la Universitatea din Liège în timpul emisiunii speciale, imaginea acestei țări membre a Uniunii Europene s-a deteriorat puternic în lumea musulmană după ce mai multe profanări ale Coranului au fost autorizate pe teritoriul său.

Autoritățile cred că suspectul a acționat singur și este în continuare căutat în mod activ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS