Acasa Top SecretServicii secrete Ce zice Maior despre credibilitatea SRI

Ce zice Maior despre credibilitatea SRI

scris de D.S.S.
20 afisari

Directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, a declarat, marți, în plenul camerelor reunite ale Parlamentului, că SRI are, potrivit specialiștilor, o credibilitate profesională care îl plasează în primele patru-cinci locuri din lume.

„Menținem o direcție strategică bazată pe cooperarea cu servicii importante precum cele din Marea Britanie, SUA, Germania sau Franța, dar, repet, nu contează aria geografică sau afilierea unui stat dacă acea informație ne poate oferi ceva important pentru securitatea națională a României. De aceea am deschis asemenea parteneriate de cooperare și, din punct de vedere internațional, cred că serviciul are o credibilitate profesională care îl plasează, cel puțin așa cum spun foarte mulți specialiști din alte servicii, între primele patru sau cinci din lume”, a afirmat Maior, la dezbaterea în Parlament a rapoartelor de activitate ale SRI.

Referindu-se la finanțarea SRI, el a precizat că instituția nu beneficiază de un buget mare și că afirmațiile în acest sens reprezintă doar „o mitologie” care se regăsește în dezbaterea publică.

„Securitatea unui stat nu va fi niciodată gratuită. În schimb, dezastrele la adresa unei securități naționale vor costa foarte mult și vor costa nu doar în sens economic, ci și în alt sens mai grav, moral, din punct de vedere al vieților oamenilor. Și noi suntem în favoarea alocărilor bugetare întotdeauna către zona educației, către zona sănătății și, tocmai prin activitatea noastră, cel puțin pe linia securității economice, cred că am adus bani serioși la bugetul statului pentru a putea alimenta aceste bugete vitale pentru dezvoltarea și prosperitatea țării, dar nu se pot face comparații forțate aici”, a mai spus George Maior.

Pe de altă parte, Maior a vorbit și despre reforma SRI, care, în opinia sa, dincolo de dimensiunea structurală, a avut și o dimensiune „morală”.

„Dimensiunea morală este asociată cu gestul destul de curajos astăzi de a preda toată arhiva Serviciului către organismele abilitate, respectiv Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității Statului. Practic 99,99% din arhivă a fost predată acestui for, astfel încât serviciul se poate considera desprins complet de anumite tare ale trecutului, de o anumită legătură a sa, făcută cel puțin la nivel de percepție la un moment dat, cu fosta Securitate”, a arătat directorul SRI.

George Maior a adăugat că restul de 0,1% care rămâne din arhivă este studiat și, „în funcție de relevanța sa în planul unor relații strategice ale României externe” se va decide dacă va fi predat sau nu către CNSAS.

7 comentarii

ancuta 10-12-2013 - 18:52

Dl. Maior a mai zis ceva si saptamana trecuta!
In sensul ca asteapta ca si Dl. Basescu, cand va fi presedinte, din 2014 incolo, sa lase in pace SRI-ul si sa nu se amestece, la fel cum a facut presedintele antenescu timp de zece ani.
Ce putea sa spuna si dl. Maior?
Doar e afin cu victopypaste!

neacsum 10-12-2013 - 19:34

Ai mancat marula ? Ca vorbesti impleticit.

ancuta 10-12-2013 - 20:16

NU te prinzi deloc-deloc?
dl. neacsu,
Nu am vorbit, ci am scris!
Nu vad de ce te iei de mine, precum boala de omul sanatos.

neacsum 10-12-2013 - 20:22

Nu m-am luat , am intrebat. Dar m-am convins, esti constipata.

Antibasistul 10-12-2013 - 20:55

Nu e femeie, e porcul securist basist DXN!!!

Ad 11-12-2013 - 07:30

E barbat si femeie in acelasi timp? Sper sa-l doara!

jan dinu 10-12-2013 - 21:09

— „Dimensiunea Morala „—
MAIOR na$$$$ul lui PONTA shi viceversa …!
PS – Mafiotzi – !!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult