Acasa Top SecretServicii secrete Ceauşescu – rol intermediar în ’77 în negocierile dintre Egipt şi Israel

Ceauşescu – rol intermediar în ’77 în negocierile dintre Egipt şi Israel

scris de Z.V.
405 Afisari

Documente israeliene declasificate marţi, 27 noimebrie, arată că Nicolae Ceauşescu a intermediat negocierile de pace dintre Israel şi Egipt din 1977-1979, promovând şi intensificarea contactelor cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, precum şi recunoaşterea Palestinei.

Ceauşescu – rol intermediar în ’77 în negocierile dintre Egipt şi Israel

Documentele declasificate arată că premierului israelian de atunci, Menachem Begin, a declarat în cursul unei şedinţe de guvern din 4 septembrie 1977 că urmează să dezvălui „lucruri care nu pot fi făcute publice”. Acesta sublinia atunci că: „Preşedintele român, Nicolae Ceauşescu, mi-a spus că preşedintele Egiptului, Anwar El Sadat, este pregătit pentru o întâlnire între reprezentanţii Israelului şi Egiptului. L-am întrebat dacă este vorba de o întrevedere între preşedintele Egiptului şi eu, dar mi-a spus că, deocamdată, este vorba de o întâlnire la nivel de reprezentanţi ai celor două ţări”.

Potrivit mediafax, marţi, 27 noiembrie, Arhivele de Stat din Israel au dezvăluit în total aproximativ 40 de documente referitoare la negocierile dintre Egipt şi Israel. Premierul israelian Menachem Begin, care a condus Executivul statului evreu în perioada iunie 1977 – octombrie 1983, efectuase o vizită în România, singurul stat comunist care menţinea la acea vreme relaţiile diplomatic, în august 1977. Israelul încerca, la acea vreme, să menţină contactele diplomatice cu Egiptul prin intermediul României, care avea relaţii bune cu lumea arabă.

Documentele menţionează că în cursul unei întâlniri private cu Ceauşescu, Menachem Begin a fost informat că Anwar Sadat acceptase organizarea unei reuniuni directe între reprezentanţii Israelului şi Egiptului. „Am profitat de oportunitatea unei conversaţii personale cu Nicolae Ceauşescu; preşedintele s-a oprit din discuţia care dura de două ore şi a mers cu mine în grădină, doar cu un interpret”, le spunea Begin miniştrilor israelieni.

În plus faţă de relaţiile cu Egiptul, Ceauşescu a propus ca Israelul să recunoască Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi să negocieze cu aceasta. „Ceauşescu mi-a spus că ar trebui să recunoaştem OEP, ar trebui să purtăm negocieri cu Yasser Arafat; Arafat este un om bun, Ceauşescu a vorbit cu el şi există oameni care sunt mult mai răi în OEP, Arafat este pregătit să recunoască statul Israel„, le explica premierul Begin miniştrilor israelieni.

Totodată, în cursul aceleaşi întrevederii, Ceauşescu a cerut Israelului să se retragă din teritoriile ocupate în 1967.  Premierul Begin a precizat atunci că Nicolae Ceauşescu„a vorbit şi despre colonii, iar eu i-am răspuns ce era necesar. A cerut retragerea la frontierele din 1967… Mi-a spus: Dacă Israelul va continua actualele politici – adică nu va accepta retragerea la frontierele din 4 iunie 1967, nu va recunoaşte statul Palestina, nu va purta negocieri cu OEP – el este îngrijorat – şi a spus acest lucru cu preocupare – că sentimentele antievreieşti se vor accentua în multe zone ale lumii. I-am spus: vreau să ştii că poporul evreu este unit acum, mai mult ca niciodată, în jurul Israelului”.

În afară de mesajul din partea lui Anwar El Sadat transmis prin intermediul României, Israelul a folosit şi contactele cu Marocul şi cu regele Hassan al II-lea pentru a organiza o reuniune cu partea egipteană. În urma negocierilor iniţiate după mesajul intermediat de Nicolae Ceauşescu, Israelul a semnat, în 1979, un tratat de pace cu Egiptul, conform Acordurilor de Pace de la Camp David. Acordul de pace, aflat în vigoare şi în prezent, a fost semnat de preşedintele egiptean de la acea vreme, Anwar El Sadat, şi de fostul premier israelian Menachem Begin. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte relaţia cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei şi cu Autoritatea Palestiniană, Israelul nu a dat curs recomandării lui Nicolae Ceauşescu de a recunoaşte statul palestinian.

24 comentarii

BULA 28-11-2012 - 09:13

Ceausescu mai bine s-ar fi ocupat de romani, de bunul mers al economiei si al invatamantului. Dar a fost un bou si s-a lasat incalecat de analfabeta si proasta cu care s-a insurat.

Europeanuul 28-11-2012 - 09:53

Bula devii tot mai amuzant (marioneta Pingilica n-a avut mai mult de 8 clase).

BULA 28-11-2012 - 11:00

Asta ma deprima cand privesc filme documentare despre oamenii din SUA, nivelul lor scazut de educatie. Au „beneficiat” de studii medii de cacao, de o parodie de scoala. Se vede din mimica si din limbajul saracacios.
Lipsa educatiei ii baga in ceata, nu vad prea departe.

ValVerde 28-11-2012 - 15:41

Iar te f..te grija de altii, mai deprimatule…
Pe vremea lui Ceausescu aveai statut social…spuneai ca esti tehnician de laborator la Universitate si cadeau studentele in freza cind le minteai ca le poti da subiectele de la partial…azi rid de tine si arunca recipientele goale de Red Bull pe jos ca sa-ti dea de lucru !

BULA 28-11-2012 - 16:48

Iar mananci kakat, referitor la persoana mea. Pe vremea lui Ceasca eram profesor la un liceu, iar din octombrie ’90 lucrez la Universitate, tot cadru didactic.
Te enervez rau de tot, pentru ca spun exact ce nu vreti voi (CIA) sa ajunga la urechile celor mai tineri.

ValVerde 28-11-2012 - 16:57

Hm…lasa-ma sa-ti studiez dosarul mai bine…nu cred ce spui.
Noi avem informatii foarte precise.

Seful de la arhive e la o cafea, cind se intoarce am sa-l intreb daca pot sa-ti fac dosarul public. 🙂

urbos 28-11-2012 - 17:05

Numa un cretin ca Bula poate sa creada ca vaca are vreo legatura cu CIA, hahahahahaha!

BULA 28-11-2012 - 17:34

@urbos
Securistule, nici acum nu te calmezi, cand esti atat de aproape de butoane (la furaciuni de la stat, prin firma de kakat pe care o ai) ?

Zenovia-Zamfira 29-11-2012 - 01:10

Trebuie sa ne recunoastem vina si sa ne corectam. In primul rand avem pe forum niste cetateni, ca forumisti serioasi nu pot sa le spun, care nu numai cu umbla cu Gramatica toata ziua buna ziua subtioara, dar mai si improasca, ca postat chiar nu este, cu vorbe aduse direct din Dex, sau inca si mai rau; vorbesc politicos! Rusine!
In al doilea rand, unii forumisti, de moderatori nici nu mai vorbesc, se iau dupa acestia, si strica forumul fara jena!
Nu stiu unde o sa ajungem!

Europeanuul 28-11-2012 - 10:31

De fapt nu esti de loc amuzant, esti de compatimit (tu te numeri printre victemele materialului de propaganda al statului militar-politienesc comunist).

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ghiveciul-propagandistic-comunist-iluzia-libertatii-soparlele-studentes

BULA 28-11-2012 - 10:41

Acum e mai bine, ca nu avem locuri de munca si bani NEXAM ? Toate intreprinderile de stat au fost date jos, iar asa zisa economie de piata se compune din firme ale unor securisti si nomenclaturisti, care capuseaza tot ce primeste bani din impozite (primarii, universitati, spitale, etc). Economie de piata adevarata, care creeaza profit din relatia directa cu cetatenii, e doar la piata de zarzavaturi si la taximetre.

ValVerde 28-11-2012 - 15:49

” Acum e mai bine, ca nu avem locuri de munca si bani NEXAM ? ”

====

Pentru ca acum trebuie sa fii competent si sa produci.
Nici o companie privata nu te plateste sa tai frunze la ciini cum faci tu.
Ceea ce vrei tu e ca statul sa adune de la cei putini care fac munca de valoare si sa-ti dea tie.

Chiar ieri vorbeam cu niste ingineri tineri care lucreaza pentru o companie americana cu sucursale in Ploiesti si Cimpina.
Imi spuneau ca primesc in mina cam $1500 pe luna plus alte citeva beneficii.

Recunosc ca nu e mult, dar vazind cum te plingi tu si altii ca tine, realizez ca o familie de oameni pregatiti si cu dor de munca, pot aduce acasa cam 3000 de dolari pe luna, ceea ce din nou, nu e bogatie, dar iti ofera un trai decent.
Daca tu alegi sa stai cu degetu’n nas pe bani putini, e problema ta.

BULA 28-11-2012 - 16:59

Angajati la companii straine sunt putini si doar in cateva domenii de activitate. Majoritatea fostilor angajati la intreprinderile de stat au fost pensionati anticipat, cu reducere semnificativa a pensiei, sau traiesc de la o zi la alta facand munci care nu au legatura cu calificarea lor de baza.
Tocmai asta este marele necaz, ca nu s-a trecut la capitalism in sectorul productiv. Vesticii i-au pus pe cei care au condus Romania dupa ’89 (marionetele) sa distruga fabricile, in loc sa le lase pe mainile inginerilor priceputi. Privatizarea reala a sectorului industrial ar fi dus la dezvoltare rapida si asta i-ar fi deranjat rau pe vestici, care sunt deja sufocati de supraproductia din Asia.

La noi sectorul privat se limiteaza la miile de firme de familie (clan) care capuseaza primariile, universitatile si tot ce este finantat de la buget. Se fura de la stat, in complicitate cu reprezentantii statului.

ValVerde 28-11-2012 - 17:06

Companiile straine sint putine pentru ca nu ati creat mediul propice investitiilor.

Subrezenie politica, coruptie, fiscalitate, sindicate, masa de milogi ca tine care viseaza sugiuc stind pe prisma cu scobitoarea in gura, ca sa enumar numai citeva au descurajat investitia directa.

De ce crezi ca se duceau in China ?
Acolo partidul unic le-a bagat pumnu’n gura moflujilor si i-a pus la munca.
In plus, au creat cadrul perfect pentru a atrage investitorii straini.

Voi plingeti pe la colturi dupa un sistem decedat si ingropat.

urbos 28-11-2012 - 17:13

Care „nu ati creat” bai scarnavie? Cine? E opera Kiorului pe care-l lingi in cur ma imbecilitate crasa.
Ca de obieci iti dai la gioale.

BULA 28-11-2012 - 18:23

@ValVerde

1. Legislatia a fost facuta dupa ’90 special ca sa blocheze (impozit urias, inflatie, etc) privatizarea din interior a sectorului industrial, sa nu ajunga utilajele si fabricile intregi pe mana particularilor (ma refer la cei calificati, la ingineri, nu la aia din categoria Becali), care cu siguranta nu le-ar fi dat la fier vechi si le-ar fi dezvoltat. Nu se puteau crea legi speciale pentri investitorii externi.
2. „Milogii” la care te referi tu muncesc foarte bine atunci cand sunt platiti. Tu nu esti miloaga ?
3. In China ovreii nu au acces la functiile de conducere si in consecinta nu pot sa saboteze cum au facut in URSS si in Europa de Est. De asta economia Chinei s-a dezvoltat si dupa ’89.

ValVerde 28-11-2012 - 18:34

Bula, tu esti plecat rau cu pluta…

Ce inseamna „privatizare din interior” ???
A venit cineva „din interior” si nu au vrut sa le vinda ???

Nimeni nu zice sa creati legi speciale pentru straini. Legile trebuie sa fie aceleasi si sa incurajeze investitia. Nu are importanta de unde vin banii. Cum in general in Romania de dupa revolutie nu exista un mare capital de investitii, era normal sa astepti bani din afara, daca conditiile create ar fi fost pro piata libera.

Cu strutocami;la pe care ati implementat-o, ati reusit sa dezvoltati economia de chiosc.

Te plingi de firmele capuse? Firme capuse exista numai cind statul se implica in economie.
Ia vinde tot ce e de stat si vezi daca in economia privata va exista vreo firma capuse.

Astia ca tine va desprindeti greu de sabloanele comuniste care spuneau ca statul e raspunzator de bunul mers al intreprinderilor. Nici pomeneala de asa ceva !
Initiativa privata este singura capabila de avans economic.

BULA 28-11-2012 - 19:30

Este vorba de transferul proprietatii (capitalului creat anterior) catre inginerii romani (sau la securisti, ca ei erau la butoane), nu de aport de capital. Asa s-a facut in China.
Iar cu distribuirea de cupoane de privatizare, a fost o teapa. Eu am subscris la Microelectronica si la ROMES SA (fostul ICCE), intreprinderi moderne (partial militarizate), care au fost demolate dupa ’96. Nu m-am ales cu nimic din treaba asta.
Ca sa se creeze pretextul de inchidere a lor, cei de la carma tarii (marionetele vesticilor) au lasat intreprinderile fara o coordonare si fara un plan, sa se ajunga la blocajul financiar. Nu erau necompetitive, ci pur si simplu „li s-a dat foc”. Tot asa s-a procedat si in Argentina, prin oamenii adusi la putere de FMI.

ValVerde 28-11-2012 - 19:59

Bula, hai ca devii hazliu !
Astea sint teme pe care ar trebui sa le discuti cu doctorul psihiatru.

Nu te pot ajuta, ramii cu delirurile tale.

Romeo2110 28-11-2012 - 12:56

Cineva, a influentat-o pe coana leana: Ioan Avram – de la industrii, Florescu de la chimie si alti evrei/evreice strecurate in familie. Iar ea pe mos Nicolae.

Lucreatura a fost profesional facuta. Prostiile facute de leana si nicu, au autori neromani care au vrut raul poporului roman: Pacepa, Avram, Florescu si multi altii.

Pana la urma prostia se plateste.

Zenovia-Zamfira 28-11-2012 - 14:01

Au mers in gradina iute
Sa culeaga pergamute
Bine pe [cenzurat] sa-i …moaie
Si sa-i lase fara … Sinai

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 28-11-2012 - 16:04

Shustaru dy la Scornicesti se considera POLITICIAN de Renume MONDIAL cu cele 4(patru ) clase absolvite la zi si cu Academia FRUNZE luata ulterior , precum si deploma de inginer electromecanic obtzinuta prin intrevederi tofarasesti cu decanii !Iar RO.manica Szocialista era PIVOTUL UNIVERSAL al LUMII CONTEMPORANE ! Dar era VICLEAN si cu o INTELIGENTA NATIVA care depaseste in ZIUA de AZI pe …chiombelixu Aszta este CEL mai SLAB CONDUCATOR de la DECEBAL incoace ,dar APT pt ….RO.manika !

Tache 01-12-2012 - 11:43

Sa-i fie rusine criminalului Ceausescu ! Datorita lui am patit nenorocirea din decembrie 1989.

In decembrie 1989 au patruns in Bucuresti 253 de tragatori de elita din unitatea ” araba” a armatei israeliene. Au fost adusi in Bucuresti de secretarul de partid PCR evreu, pe municipiul Bucuresti, Gogu Radulescu, care a fugit pe 28 decembrie 1989 in Israel.

Aceasta unitate a armatei israeliene a tras asupra civililor romani din Bucuresti, iar o parte din ei au fost si capturati si arestati, intocmindu-se dosare penale pe numele lor. Teroristii ”arabi” au existat in realitate, dar a fost musamalizat totul.

Pe 28 decembrie, toti acesti 253 de adevarati teroristi, membri ai armatei israeliene, s-au imbarcat pe aeroportul Otopeni pe avionul cu directia Tel Aviv. Toti au fost filmati… Exista filme si se stie si ce urmasi au procreat….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS