Acasa Top SecretServicii secrete Centralele nucleare, o „țintă interesantă” pentru teroriști

Centralele nucleare, o „țintă interesantă” pentru teroriști

scris de D.S.S.
15 afisari

Centralele nucleare constituie o „țintă interesantă” pentru teroriști, a declarat ministrul de interne belgian Jan Jambon, aflat la Summitul securității nucleare desfășurat la Washington, precizând că, deocamdată, nu există „amenințări directe” la adresa instalațiilor nucleare din țara sa, scrie cotidianul Le Soir, în ediția online de vineri.

centrala nucleara belgiaSecuritatea a fost întărită în jurul centralelor nucleare belgiene în urma atentatelor din 22 martie care au lovit capitala țării, Bruxelles.

Teroriști pot utiliza material nuclear pentru a construi bombe. Șefii de stat (prezenți la summit) vor evitarea unei catastrofe’, a afirmat Jambon, într-o intervenție la postul Bel RTL.

Ministrul a vorbit despre riscul unor ‘atentate nucleare’, dar și despre cel de ‘atentate asupra materialului nuclear’, citând, de exemplu, spitalele care dețin astfel de materiale. ‘Riscul de atentat în aceste locuri este evaluat de Ocam’, a indicat responsabilul belgian.

Chiar dacă analiza Ocam — organismul ce evaluează amenințarea teroristă în Belgia — nu indică ‘amenințări indirecte deocamdată’, ministrul Jambon a cerut acestei instituții să întreprindă o analiză mai aprofundată asupra riscurilor posibile, în vizor aflându-se în special identificarea eventualilor angajați radicalizați ai centralelor nucleare.

‘Am cerut să fie analizată această problemă îndeaproape. Știm că pot exista persoane radicalizate peste tot. Procesul de radicalizare poate decurge rapid’, a explicat Jambon, declarându-se încrezător în procesul de verificare a personalului, chiar dacă acesta, implicând ‘factorul uman’, nu poate ‘garanta securitatea în procent de 100%’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS