Acasa Top SecretServicii secrete Centru de detenţie clandestin al CIA lângă Bucureşti

Centru de detenţie clandestin al CIA lângă Bucureşti

scris de D.S.S.
3 afisari

Comisarul CoE pentru drepturile Omului, Thomas Hammarberg, notează într-un comentariu publicat luni că România a deschis un centru de detenţie clandestin al CIA lângă Bucureşti, la 23 septembrie 2003, operaţiunile agenţiei americane în ţara noastră continuând apoi mai bine de doi ani.

Centru de dentie CIA langa Bucuresti

Într-un subcapitol al comentariului, intitulat „Întrebări fără răspuns”, Hammarberg notează că „România a fost de asemenea găsită complice în detenţiile secrete ale CIA„. Un centru de detenţie clandestin al CIA a fost deschis lângă Bucureşti, la 23 septembrie 2003, imediat după închiderea facilităţii din Polonia. Este cunoscut faptul că cel puţin un deţinut important a fost transferat direct pe aeroportul Băneasa, la miezul nopţii. Operaţiunile CIA au continuat apoi în România mai bine de doi ani„, scrie Hammarberg în comentariul publicat luni.

El spune că, „din păcate, autorităţile române au demonstrat puţină voinţă reală de a descoperi adevărul despre ceea ce s-a întâmplat pe teritoriul României„. Oficialul CoE notează că singurul răspuns oficial a fost o negare, susţinută de o comisie din Senat care a respins toate acuzaţiile. „O investigaţie la nivel de procurori sau o anchetă publică cu acces obligatoriu la informaţii clasificate nu mai trebuie evitată„, mai scrie Hammarberg. Comentariul lui Hammarberg este intitulat Europenii trebuie să dea socoteală pentru complicitatea în ceea ce priveşte tortura şi detenţiile secrete practicate de CIA”. Comisarul mai notează că, începând din anul 2001, CIA a dezvoltat o reţea vastă de operaţiuni clandestine de combatere a terorismului, vizând în special capturarea şi detenţia celor mai căutaţi suspecţi.

Potrivit lui Hammarberg, agenţiile partenere ale CIA din mai multe ţări, inclusiv din Europa, au colaborat îndeaproape în aceste activităţi, iar centre de detenţie secrete au fost înfiinţate în cel puţin şapte locaţii distincte din străinătate. În aceste locaţii, scrie Hammarberg, au fost transferaţi deţinuţi ai CIA pentru „interogatorii brutale”.

Comisarul notează şi câteva dintre tehnicile de interogare ilegale, printre care nuditate forţată, privare de somn pe perioade îndelungate, stat în picioare forţat (foarte multe ore) sau în poziţii dureroase, tehnici de simulare a înecului, loviri. În ceea ce priveşte Europa, Thomas Hammarberg notează că un centru de detenţie a fost deschis în Polonia, la 5 decembrie 2002, zi în care un avion i-a adus de la Bangkok pe aeroportul Szymany pe Abu Zubaydah şi Abd Al-Nashiri, consideraţi „deţinuţi importanţi”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult