Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete CIA a “pierdut” niste casete cu interogatorii din inchisorile secerete

CIA a “pierdut” niste casete cu interogatorii din inchisorile secerete

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Inregistrarile video ale interogatoriilor unuia dintre membrii celulei de la Hamburg, Ramzi Binalshibh, care ar fi fost detinut si la Bucuresti, au fost descoperite sub un birou al CIA si ar putea dezvalui cum au ajutat guvernele straine la interogarea suspecţilor de terorism.


Inregistrarile nu par sa demonstreze ca acesta a fost supus unor tratamente dure, spre deosebire de cele distruse de CIA si care contineau interogatoriile altor suspecti, relateaza Associated Press, citata de San Francisco Chronicle, in editia electronica de marti, conform Mediafax. Casetele contin sesiunile de interogatorii ale lui Binalshibh din 2002 la o inchisoare marocana a CIA din apropiere de Rabat, au declarat actuali si fosti oficiali americani pentru Associated Press. Acestea ar putea sa ofere dovezi cu privire la starea mentala precara a suspectului in primele luni de la capturarea sa. Binalshibh facea parte din celula al-Qaida de la Hamburg si a impartit camera cu Mohammed Atta, care a pilotat unul dintre avioanele ce au intrat in World Trade Center. Binalshibh a incercat in mod repetat sa obtina o viza pentru SUA, dar nu a reusit niciodata. CIA l-a reperat dupa un an la Karachi, in Pakistan. El a fost arestat impreuna cu alti membri al-Qaida si cu fiii organizatorului atentelor de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, care ar fi fost plasati in grija sa. Imediat dupa ce a fost capturat, Binalshibh a fost dus in Afganistan, in apropiere de Bagram. Cand agentii FBI au avut sansa sa il interogheze, l-au gasit letargic dar nevatamat din punct de vedere fizic. La 17 septembrie 2002 el a fos transferat in Maroc, iar in martie 2003 a fost dus la inchisoarea poloneza cu numele de cod Quartz, la scurt timp dupa ce mentorul sau, Mohammed, a fost capturat in Pakistan. In septembrie 2006 a fost transferat la Guantanamo impreuna cu alti trei suspecti, pentru un posibil proces. Dar acestia au fost dusi din nou in Maroc in primavara, inainte de a primi acces la avocati prin decizia Curtii Supreme. De aici, a fost dus la Bucuresti, in toamna lui 2004, unde a fost detinut impreuna cu alti cinci suspecti, inclusiv Mohammed si Abu al-Nashiri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult