Acasa Top SecretServicii secrete CIA a plătit un baron afgan al drogurilor. Apoi l-a arestat

CIA a plătit un baron afgan al drogurilor. Apoi l-a arestat

scris de Ziua Veche
3 afisari

Un baron al drogurilor afgan, deţinut în Statele Unite din 2008, a fost timp de mai mulţi ani un informator plătit generos de CIA şi Agenţia americană antidrog (DEA), relatează cotidianul New York Times.

Hajji Juma Khan furniza informaţii despre talibani, cazuri de corupţie şi alţi traficanţi de droguri din ţara sa, potrivit cotidianului, preluat de Mediafax, care citează actuali şi foşti oficiali americani.

Modest traficant de droguri în momentul ofensivei din 2001 din Afganistan, Khan, care ar avea aproximativ 50 de ani, potrivit ziarului, a devenit un „baron” în anii care au urmat.

În acelaşi timp, Khan devenea informator pentru CIA şi DEA, agenţii interesate de talibani, respectiv de traficul de droguri.

În 2006, el a fost adus în Statele Unite, care încercau să afle dacă rolul său de informator putea fi extins şi mai mult.

Situaţia s-a schimbat în 2008, când forţele americane au început să îşi intensifice eforturile împotriva traficului de droguri. Mai mulţi oficiali americani au apreciat atunci că Hajji Juma Khan devenea prea important, iar alţii au remarcat că el nu a furnizat niciodată vreo informaţie decisivă.

Apoi DEA i-a întins o cursă lui Khan, care a fost arestat şi transferat în Statele Unite, unde soarta sa este în prezent negociată cu autorităţile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult