Acasa Top SecretServicii secrete CIA are probleme în lumea arabă

CIA are probleme în lumea arabă

scris de D.S.S.
5 afisari

După înlăturarea regimului Ben Ali în Tunisia şi a lui Hosni Mubarak în Egipt, inclusiv pe fondul protestelor din Yemen, spionajul american se adaptează cu greu noilor realităţi din lumea arabă.

CIA are probleme in lumea araba1

CIA are probleme in lumea araba

Valul de proteste fără precedent din lumea arabă riscă să afecteze legăturile solide între serviciile de informaţii americane şi regimurile autoritariste din regiune în scopul combaterii islamismului radical.
Este evident că prima consecinţă este cea că relaţiile construite pentru combaterea reţelei al-Qaida şi a terorismului au luat sfârşit„, afirmă Bruce Riedel, un fost agent CIA.
Este şi cazul lui Omar Suleiman, fost vicepreşedinte egiptean pe vremea lui Hosni Mubarak, dar şi fost şef al serviciilor secrete egiptene. Potrivit lui Riedel, este puţin probabil ca succesorul lui Suleiman să fie dispus la fel de mult să coopereze cu Washingtonul.
În Yemen, serviciile de informaţii nu se prea mai ocupă de al-Qaida. În acest moment, sunt preocupate de propria supravieţuire şi de identitatea noului şef„, explică Riedel.
Fieful al-Qaida va fi mai mare şi mai sigur când se vor încheia toate acestea . Statele Unite şi Europa vor fi expuse unei ameninţări mai mari„, avertizează el.
Un oficial american admite, sub protecţia anonimatului, că al-Qaida profită de problemele din Yemen, subliniind însă că nu va fi oprită cooperarea cu serviciile secrete locale.
Serviciile pentru combaterea terorismului dispun de mijloace pentru a acţiona unilateral. Nimeni nu trebuie să creadă că Statele Unite şi aliaţii lor depind în totalitate de colaborarea cu alte servicii pentru combaterea al-Qaida şi terorsmului„, afirmă oficialul citat.
Valul de proteste afectează serios şi stabilitatea Arabiei Saudite, un aliat-cheie al Statelor Unite în această regiune.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult