Acasa Top SecretServicii secrete CIA, campania de vaccinări şi eliminarea lui bin Laden

CIA, campania de vaccinări şi eliminarea lui bin Laden

scris de D.S.S.
2 afisari

CIA a organizat o falsă campanie de vaccinare a copiilor în oraşul pakistanez Abbottabad înaintea raidului împotriva lui Osama bin Laden, în încercarea de a obţine mostre ADN ale membrilor familiei acestuia, relatează The Guardian.

Casa lui Osama bin Laden din Abbottabad

Medicul Shakil Afridi a fost ulterior arestat de serviciile de informaţii pakistaneze (ISI) pentru cooperare cu agenţii americani, acesta fiind probabil unul dintre motivele deteriorării relaţiilor dintre Statele Unite şi Pakistan.

Campania de vaccinare a fost planificată după ce serviciile secrete americane localizaseră un curier al-Qaida în Abbottabad în vara anului trecut. CIA a monitorizat ulterior clădirea, însă voia să obţină confirmarea prezenţei lui ben Laden înaintea lansării operaţiunii de eliminare.

Mostrele ADN obţinute de la oricare dintre copiii lui bin Laden aflaţi în clădire urmau să fie comparate cu mostrele prelevate de la sora acestuia, care a murit la Boston în 2010. Afridi a plecat la Abbottabad în martie, afirmând că a obţinut fonduri pentru vaccinarea gratuită împotriva hepatitei B. El a plătit sume generoase personalului sanitar din regiune, care a luat parte la program fără să aibă cunoştinţă de legăturile cu ben Laden.

Primele vaccinări au fost făcute într-un cartier sărac din Abbottabad, însă cea de-a doua etapă a avut loc în cartierul Bilal Town, unde se afla clădirea supravegheată de agenţii americani. Guardian precizează că nu este clar cum spera medicul să obţină mostrele ADN, însă este posibil ca asistentele medicale să fi fost instruite să extragă câteva picături de sânge înainte de a administra medicamentul. Asistenta Mukhtar Bibi a reuşit să obţină acces în clădirea lui bin Laden pentru a administra vaccinul şi, conform mai multor surse, medicul, care aştepta în faţa reşedinţei, a instruit-o să poarte o geantă în care se aflau echipamente electronice. Una dintre sursele citate de investigaţia realizată de The Guardian a declarat că operaţiunea nu a avut succes, iar CIA a refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu informaţiile publicate de cotidianul britanic.

Autorităţile pakistaneze au aflat despre activitatea lui Afridi în timpul investigaţiei asupra raidului american, însă au refuzat să comenteze oficial arestarea medicului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult