Acasa Top SecretServicii secrete CIA: Secretele din spatele invadării Irakului din 2003

CIA: Secretele din spatele invadării Irakului din 2003

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

CIA a declasificat o scrisoare în care directorul John Brennan, explică faptul că spionii americani erau foarte sceptici invaziei din Irak în 2003.

CIA: Secretele din spatele invadării Irakului din 2003

CIA: Secretele din spatele invadării Irakului din 2003

Pentru a justifica invazia în Irak, vicepreşedintele american de atunci, Dick Cheney, afirma că Mohammed Atta, şeful echipei de comando care a coordonat operaţiunile în timpul evenimentelor din 11 septembrie 2001, s-a întâlnit înainte de atentate, la Praga, cu un spion irakian. Washingtonul a evocat frecvent această pretinsă întâlnire pentru a stabili o legătură între dictatorul irakian Saddam Hussein şi atacurile din 2001 şi, prin urmare, pentru a justifica înlăturarea sa de la putere.

Cu toate acestea într-o scrisoare trimisă în luna martie a acestui an senatorului democrat Carl Levin, a cărei publicare a fost autorizată de curând de CIA, directorul agenţiei, John Brennan, semnalează că agenţii mobilizaţi pe teren îşi exprimă „profunda îngrijoare” faţă de declaraţiile lui Dick Cheney. Potrivit lui Brennan, spionii americani nu au stabilit dacă Mohammed Atta s-a aflat la Praga în momentul în care se consideră că s-ar fi întâlnit cu agentul irakian.

Scrisoarea lui Brennan, numit în 2013, a fost dezvăluită iniţial de grupul de presă McClatchy. Conform mediafax, joi, 11 decembrie, senatorul Levin a anunţat că el i-a solicitat CIAdeclasifice documentul pentru a arăta cum administraţia preşedintelui George W. Bush i-a „înşelat” pe americani înainte de invazia în Irak. „Pretinsa întâlnire (de la Praga) stătea în centrul campaniei administraţiei menite să dea opiniei publice impresia că Saddam (Hussein) s-a aliat cu teroriştii Al-Qaida care ne-au atacat la 11 septembrie”, a declarat Levin într-un discurs în Senat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult