Acasa Top SecretServicii secrete CIA, tortura şi dezinformarea

CIA, tortura şi dezinformarea

scris de D.S.S.
2 afisari

Metodele de interogare dure ale CIA contra suspecților de terorism în timpul mandatului lui George W. Bush au fost ineficiente, mai dure decât recunoscuse inițial agenția americană de informații și nu au dus la colectarea de date menite să împiedice alte atacuri, relevă un raport cu privire la metodele de tortură folosite de CIA, dat publicității marți de Senatul SUA, potrivit CNN.

CIA, acuzată că ar fi folosit metode brutale de interogare

CIA, acuzată că ar fi folosit metode brutale de interogare (foto:topworldpost.com)

Cea mai mare parte a raportului elaborat de Comisia pentru Servicii Secrete a Senatului american reprezintă o condamnare a tehnicilor — calificate de critici drept tortură — desfășurate de administrația George W. Bush în zilele care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceste metode, potrivit raportului, erau „profund defectuoase” și deseori ele au avut ca rezultat informații „inventate”.

Documentul reaprinde disputa partizană despre combaterea terorismului, care a dominat Washingtonul acum un deceniu. Democrații susțin că metodele respective sunt contrare valorilor americane, în timp ce membri ai administrației Bush jr. insistă că respectivele metode au fost esențiale pentru prevenirea unui alt atac terorist asupra SUA.

CIA a reacționat imediat la raportul Senatului, afirmând că programul său a fost ”eficient” și a contribuit la înțelegerea operațiunilor tactice și a obiectivelor strategice ale rețelei teroriste Al-Qaida.

Președintele Barack Obama a afirmat că raportul îi întărește opinia potrivit căreia ”aceste metode dure nu doar că s-au aflat în contradicție cu valorile noastre ca națiune, însă nici nu au servit eforturilor noastre de combatere a terorismului sau intereselor noastre de securitate națională’.

O sinteză a raportului arată că, în comparație cu ce a recunoscut CIA inițial, condițiile deținuților în închisorile secrete au fost mult mai dure. Deținuții cei mai importanți au fost supuși unor metode precum simularea înecului sau privarea de somn ”într-o manieră aproape continuă timp de zile sau chiar săptămâni”. ”În multe cazuri, au fost folosite cele mai agresive tehnici imediat, în combinație și non-stop”, se arată în raport. „Privarea de somn a presupus stare de veghe de până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziții dureroase, uneori având mâinile legate deasupra capului”.

Într-una dintre închisori, un deținut ar fi murit din cauza hipotermiei după ce a fost ținut ”parțial gol” și legat cu lanțuri de o podea de ciment, în timp ce, cu alte ocazii, unor prizonieri dezbrăcați le-a fost pus un sac pe cap după care au fost plimbați pe coridoare timp în care erau pălmuiți și loviți cu pumnii. Mulți deținuți CIA supuși acestor tehnici au suferit halucinații, paranoia și insomnii sau au încercat să se automutileze, mai arată raportul Senatului american.

Într-un caz, suspectul Abu Zubaydah (din cadrul conducerii Al-Qaida) nu a mai reacționat deloc după o perioadă în care i s-a aplicat intensiv tehnica simulării înecului (waterboarding). În același timp, cel care s-a autointitulat creierul atacurilor de la 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammad, a fost adus în numeroase reprize la limita înecului.

Mii de infanteriști marini de la bazele militare și posturile diplomatice americane din întreaga lume sunt în alertă pe fondul temerilor că detaliile conținute în raport ar putea atrage acte de violență.

Șeful în exercițiu al Pentagonului, Chuck Hagel, a declarat într-un interviu pentru CNN că administrația actuală a cooperat strâns cu armata pentru a fi pregătiți înaintea publicării raportului. „Vrem să fim pregătiți și suntem”, a spus Hagel.

Documentul prezentat marți de Senat este o versiune prescurtată, de 480 de pagini, a unui raport care cuprinde peste 6.000 de pagini ce documentează programul de detenție secretă și tratamentele la care au fost supuși circa o sută de indivizi bănuiți că ar fi avut legături cu rețeaua teroristă Al-Qaida.

Membri importanți ai administrației Bush și-au exprimat dezaprobarea față de publicarea raportului și au susținut că au luat deciziile corecte. Fostul președinte George W. Bush a declarat săptămâna trecută pentru CNN că Statele Unite sunt „norocoase să aibă bărbați și femei care lucrează pentru CIA, servind în numele nostru”. ”Aceștia sunt patrioți. Sunt oameni buni, cu adevărat buni”, a adăugat fostul lider de la Casa Albă.

Fostul vicepreședinte Dick Cheney a explicat, la rândul său, pentru New York Times că programul CIA a fost autorizat, agenția nu a dorit să acționeze fără autorizare, iar programul a fost examinat din punct de vedere juridic de către Ministerul Justiției înainte de a fi pus în aplicare.

Țări care au cooperat cu CIA, găzduind închisori secrete și ajutând la transferarea deținuților, sunt identificate doar în termeni generali și nici într-un caz după nume. Angajații CIA, la care în raport se face referire cu pseudonime, nu sunt identificați. Chiar și așa, CIA a cerut ca pseudonimele să fie revizuite întrucât alte informații conținute în raport ar putea fi folosite pentru a afla cine sunt angajații respectivi.

În luna august, Barack Obama a recunoscut că SUA au „torturat câțiva tipi”, dar a precizat că ar putea înțelege motivele CIA, sub presiunea imensă de a preveni un atac de tipul celor de la 11 septembrie 2001. Casa Albă a menționat că, în pofida avertismentelor că raportul ar putea provoca proteste dure, președintele a susținut publicarea documentului.

Președintele consideră că, în principiu, este important să se publice acest raport astfel ca oamenii din întreaga lume și cei de acasă să înțeleagă exact cum au stat lucrurile din ceea ce s-a putut face public, a declarat luni Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult