Acasa Top SecretServicii secrete Cine face parte din Comisia SRI a Parlamentului

Cine face parte din Comisia SRI a Parlamentului

scris de D.S.S.
12 afisari

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat luni, cu majoritate de voturi, componența Comisiei parlamentare pentru controlul SRI.

comisie control sriComisia va fi condusă de senatorul Adrian Țuțuianu — președinte, propus de PSD, de Marian Gheorghe Cupșa — vicepreședinte, propus de ALDE, și de Verestoy Attila — secretar, propus de UDMR. Țuțuianu a primit 366 de voturi „pentru” și 2 „împotrivă”.

Ceilalți membri ai comisiei sunt: Doina Federovici, Radu Băbuș, Gabriel Nasra, Cezar Preda, Ioan Cristian Chirteș, Manuel Costescu.

Preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, a anunţat că marţi va adresa conducerii Serviciului o invitaţie pentru a veni cât mai repede în faţa Parlamentului pentru a da explicaţii referitoare la situaţia lui Florian Coldea.

”Cred că lucrurile trebuie clarificate într-un termen cât mai scurt, de aceea mâine (marţi – n.red.) voi avea o primă şedinţă a comisiei şi vom adresa o scrisoare directorului SRI şi vom stabili de comun acord o dată şi o oră pentru că aşa mi se pare politicos şi corect instituţional”, a anunţat Ţuţuianu.

Întrebat dacă doar directorul SRI Eduard Hellvig va fi chemat la audieri sau şi prim-adjunctul acestuia, Florian Coldea, Ţuţuianu a spus că audierea va fi a conducerii SRI şi a precizat că ”deocamdată Coldea este în interiorul SRI”.

Preşedintele comisiei de control a SRI a spus că, anterior numirii în această funcţie, a avut o discuţie cu Liviu Dragnea în cadrul căreia liderul PSD l-a rugat ”să vină să sprijine un control real asupra SRI”. ”A fost o discuţie desfăşurată între doi colegi, ne-am stabilit foarte precis două lucruri: pe de o parte ca acest control să fie efectiv, pe de altă parte trebuie create toate condiţiile pentru ca SRI să funcţioneze în limitele stabilite de reglementarea legală”, a precizat Ţuţuianu.

El a recunoscut şi că a avut telefonul interceptat în perioada în care a fost urmărit într-un dosar penal care a fost închis ulterior. ”În 2012 a existat un dosar disjuns dintr-o altă cauză care mă privea pe mine, a fost soluţionat. Cu ocazia respectivă sigur că au fost interceptate telefoanele mai multor lideri politici de atunci”, a spus Ţuţuianu. Întrebat când a aflat că a fost interceptat, el a răspuns: ”Când mi s-a comunicat”, refuzând să ofere detalii suplimentare despre acel episod.

Adrian Ţuţuianu a mai spus că a urmat un curs de o lună şi jumătate la Colegiul Naţional de Apărare şi nu ”la Colegiu Naţional de Informaţii”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult