Acasa Top SecretServicii secrete Coreea de Nord, pe lista statelor care sprijină terorismul

Coreea de Nord, pe lista statelor care sprijină terorismul

scris de D.S.S.
2 afisari

Statele Unite ale Americii vor studia posibilitatea reintroducerii Coreii de Nord pe lista statelor care sprijină terorismul, pe fondul atacului cibernetic împotriva celor de la Sony Pictures pe care Washingtonul îl impută Phenianului, a anunțat Barack Obama într-un interviu difuzat duminică de CNN, preluat de AFP.

coreea de nord‘Vom efectua o examinare în baza unui proces deja existent’, a declarat șeful de la Casa Albă în interviul pentru emisiunea ‘State of the Union’ difuzată de CNN. ‘Criteriile noastre prin care stabilim dacă un stat sprijină terorismul sunt foarte clare (…) Trecem în revistă toate elementele și, conform faptelor, ne pronunțăm’, a adăugat el.

Washingtonul acuză Coreea de Nord că s-ar afla în spatele atacului împotriva celor de la Sony Pictures, ce a determinat compania să anuleze lansarea prevăzută pentru ziua de Crăciun a peliculei ‘The Interview’, o comedie despre un complot fictiv pus la cale de CIA pentru a-l ucide pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

Atacul cibernetic, cel mai important suferit vreodată de o companie din Statele Unite, a devastat sistemul informatic al companiei Sony Pictures, a furat și publicat pe internet date personale de la 47.000 de angajați ai studiourilor și colaboratori, inclusiv vedete, a difuzat corespondență stânjenitoare și a publicat online cinci filme ale studiourilor, printre care unele înainte de lansare.

Coreea de Nord a fost retrasă de pe lista americană a statelor care sprijină terorismul în 2008. La ora actuală, pe aceasta se mai află Iranul, Sudanul, Siria și Cuba, notează AFP.

Coreea de Nord a amenințat duminică cu represalii Casa Albă și alte obiective americane în cazul în care Washingtonul ar sancționa Phenianul pentru atacul cibernetic împotriva celor de la Sony Pictures, relatează AFP.

Comisia Națională de Apărare nord-coreeană (NDC) a dezmințit încă o dată că ar avea vreo legătură cu acest atac, ce a determinat compania să anuleze lansarea prevăzută pentru ziua de Crăciun a peliculei ‘The Interview’, o comedie despre un complot fictiv pus la cale de CIA pentru a-l ucide pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

Președintele american Barack Obama a declarat vineri că regimul comunist a orchestrat operațiunea, ce a devastat sistemul informatic al companiei Sony Pictures. ‘Vom răspunde pe măsură și vom răspunde la un moment, într-un loc și un mod pe care le vom alege’, a avertizat liderul de la Casa Albă în cursul unei conferințe de presă.

NDC, citată de agenția de presă oficială nord-coreeană, a replicat că armata și populația din Coreea de Nord sunt ‘pregătite pentru o confruntare cu Statele Unite ale Americii, în toate spațiile de conflict, inclusiv în spațiul războiului cibernetic, pentru a le distruge citadelele’. ‘Contraatacul nostru cel mai dur va viza Casa Albă, Pentagonul și continentul american, fosa septică a terorismului, și va depăși cu mult ‘contraatacul simetric’ anunțat de Obama’, a precizat aceeași sursă.

Coreea de Nord, care nu este străină de practica amenințărilor dure lansate la adresa SUA, a acuzat administrația Obama că a fost ‘implicată profund’ în realizarea peliculei catalogate drept ‘aroganță culturală absurdă’ de presa chineză.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult