Crin Antonescu figurează în documentele fostei Securități cu o declarație pe care a dat-o despre un fost coleg profesor, reiese dintr-o adeverință publicată pe 15 aprilie de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
CNSAS verifică, înainte de fiecare rundă de alegeri, dacă cei care au intrat în cursa electorală au colaborat cu fosta Securitate, serviciul secret de informații prin care regimul comunist menținea controlul asupra populației, de multe ori prin metode brutale. CNSAS a dat încă din 2005 o decizie de „neapartenență și necolaborare cu Securitatea” în cazul lui Crin Antonescu. Însă în 2025 a fost analizată o Notă de constatare întocmită de Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS, din care reiese că numele lui Antonescu se regăsește „în cadrul cercetării informative inițiate de Securitate asupra domnului C.Ș., precum și a anturajului acestuia”.
Documentul CNSAS poate fi consultat integral aici: CNSAS Adeverinta Crin Antonescu
Crin Antonescu, potrivit CNSAS, este titularul adeverinței „profesor de istorie la Școala generală Niculiței și prieten apropiat cu C.Ș.”, a fost convocat de Securitate și a dat o declarație pe 13.01.1988 (olografă, semnată cu numele real). CNSAS subliniază în acest context că „persoana care a furnizat informații cuprinse în declarații, procese verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei și procesului, în stare de libertate, de reținere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată și condamnată, nu este colaborator al Securității”.