Acasa rss 1asig Cum a ȋncǎlcat Pentagonul legea ȋn eliberarea ostaticului Bowe Bergdahl

Cum a ȋncǎlcat Pentagonul legea ȋn eliberarea ostaticului Bowe Bergdahl

scris de Laurentiu Banches
13 afisari

O anchetǎ SUA a stabilit cǎ Pentagonul ar fi ȋncǎlcat legea atunci cȃnd a efectuat când a efectuat un schimb de prizonieri pentru eliberarea sergentului Bowe Bergdahl, ostatic în Afganistat timp de cinci ani.

Cum a ȋncǎlcat Pentagonul legea ȋn eliberarea ostaticului Bowe Bergdahl

Administrația Obama nu ar fi respectat obligația de a avertiza comisiile Congresului desemnate să se ocupe de aceste probleme cu 30 de zile înainte de folosi fonduri publice pentru transferarea unor deţinuţi de la Guantanamo, potrivit raportului anchetei. Mai mult, Government Accountability (GAO) a pus ȋn luminǎ faptul cǎ „Pentagonul s-a folosit deja ȋn mod ilegal de fondurile alocate pentru alte posturi” pentru că nu dispunea de fondurile necesare transferului de prizonieri.

Conform GAO, Pentagonul a cheltuit 988.400 de dolari pentru această operaţiune. Aleşii au fost avertizaţi prin telefon la 31 mai, ziua transferului, şi la 1 iunie şi au primit un aviz scris la 2 iunie. Când informaţia privind schimbul s-a răspândit, adversarii republicani ai lui Obama şi chiar unii democraţi au criticat deschis operaţiunea, considerând-o periculoasă pentru securitatea Statelor Unite. Dar Casa Albă şi Pentagonul au argumentat că starea de sănătate a sergentului Bergdahl era precară, pentru a justifica rapiditatea deciziei. Purtǎtorul de cuvȃnt al Pentagonului, John Kirby nu a fost de acord cu rezultatele anchetei și a subliniat cǎ ȋn pofida acestor acuzații, schimbul de prizonieri drept „conform legii” deoarece a fost decis „după consultări cu Departamentul Justiţiei”.

Sergentul Bergdahl a fost dat dispărut în Afganistan în 2009. Potrivit mediafax, după cinci ani de captivitate, el a fost eliberat în schimbul a cinci talibani deţinuţi la baza militară americană de la Guantanamo şi transferaţi în Qatar. Schimbul a provocat o furtună politică la Washington, iar raportul GAO ar putea să alimenteze furia republicanilor.

3 comentarii

UnUL 22-08-2014 - 09:25

Au dat – ilegal – 5 talibani contra unui american „talibanizat”.

mircea 22-08-2014 - 09:45

credeam ca te-a calcat masina ieri,asa se zicea prin centru,bine ca ai scapat Boule

UnUL 22-08-2014 - 14:21

Ai trecut prin centru Clujului? Și mai ai încă toți dinții în gură? Remarcabil.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult