Acasa Top SecretServicii secrete Cum era Vîntu să provoace un conflict româno-iranian. Rolul lui Geoană

Cum era Vîntu să provoace un conflict româno-iranian. Rolul lui Geoană

scris de D.P.
2 afisari

În 2006, două nave deținute de o companie românească (GSP – Grup Servicii Petroliere) au intrat într-un conflict comercial în apele iraniene. În ciuda unor articole de presă care, inițial, vorbeau despre un conflict armat între forțe armate iraniene și navele românești, a devenit imediat clar că, de fapt, la mijloc nu era decît un conflict comercial. Soluționat, de altfel, în scurt timp de guvernele României, respectiv Iranului. Totuși, notau diplomații americani de la București, Realitatea TV a insistat că era vorba de o agresiune a Iranului împotriva României.

Vîntu a incercat sa provoace un conflict romano-iranianO telegramă Wikileaks din august 2006, publicată vineri de kamikazeonline.ro, descrie detaliile sechestrării platformei petroliere “Orizont” de către autorităţile iraniene în Golful Persic. Ambasada SUA de la Bucureşti nota reflectarea partizană a incidentului pe Realitatea TV şi remarca faptul că GSP, compania implicată în diferendul comercial, era controlată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Asta era, în vara lui 2006, versiunea oficială lansată de proprietarul platformei, firma Grup Servicii Petroliere (GSP), controlată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Versiune preluată iniţial de presa română şi puternic promovată pe canalul de televiziune al „părintelui FNI”, Realitatea TV, scrie Evz.ro.

Partea cea mai interesantă a cablogramei este însă finalul, conţinând un comentariu al autorului telegramei, Mark Taplin. Acesta notează că „în ciuda confuziei iniţiale, ambele guverne au acţionat rapid pentru a stăvili relatările inflamate ale incidentului şi pentru a evidenţia natura comercială a diferendului”.

Realitatea TV şi GSP sunt deţinute de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Acesta, aparent unul dintre cei mai bogaţi români, este urmărit pentru fraudă, în dosarele prăbuşirii unui fond de investiţii şi a două bănci comerciale”, se încheia telegrama.

La vremea respectivă, președintele PSD Mircea Geoană declara că sechestrarea platformei maritime românești din Golful Persic reprezintă un act de ostilitate armată împotriva cetățenilor și teritoriului României și susținea ca ar fi oportună convocarea urgentă a CSAT.

6 comentarii

COSMOSUL 08-04-2011 - 21:14

Atentionati toate consiliile privind evidenta persoanelor ca Sov-ul rom de la SOVROM vrea sa-si schimbe numele ca sa paraseasca tara,se va tunde,se va rade,isi va scoate un ochi si cu o capsula cosmica va parasi pamintul

u s 09-04-2011 - 00:13

N-ar fi mai bine sa vorbiti despre ce si cate conflicte externe a provocat Dementul de la Cotroceni in loc sa mancati cacatul asta cu Vantu care nu intereseaza decat pe retardatii basisti?

Ho Ciu Tzi 09-04-2011 - 01:36

ASA, BINE BASE, SA-I FRIGA LA OASE!
Cat despre Vintu, o sa joace popa prostu in celula, si o sa se bronzeze in dungi printe gratii. Gata, i sa-i infundat! Si sa dea si banii de FNI inapoi, ca are de unde.

Ho Ciu Tzi 09-04-2011 - 01:42

Geoana, alta pramatie vanduta, vai de mama noastra cum se aliaza dusmanii tarii in USL ca sa ne jefuiasca si sa ne bage in crize si razboaie.
Vintu si Geoana si Voiculescu au loc la Guantanamo berechet, si daca nu si nu, sa ne facem si noi o gherla buna, ce adica suntem mai fraieri?

Ancutza Hazu 09-04-2011 - 01:56

Eu cred ca se exagerea cu pedeapsa cu moartea pentru domnii Vintu si Geoana, dansii nu voiau decat un bombardament mic ca sa-si elibereze platforma petroliera si s-au folosi de functiile lor in stat si in media ca sa impinga tara un pic sa le salveze averea. Ce e rau in asta? Si apoi militarii nu sunt sortiti pieirii, ca doar au pusti, ce naiba?

Strulubatic si itzicaros 09-04-2011 - 02:02

Desi fesenist la os, nu cred ca Geoana sa fi tras la Televiziune, ca e prea bleg si unt in mainile smecherilor. Poate dadea telefoane si tragea firele, dar asta e alta mancare de peste.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult