Acasa Top SecretServicii secrete Cum vor fi evaluate programele de supraveghere ȋn SUA

Cum vor fi evaluate programele de supraveghere ȋn SUA

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Un grup de lucru creat al ODNI (Biroul Directorului Serviciilor Naţionale americane de Informaţii) va evalua echilibrul între securitatea naţională şi viaţa privată în cadrul programelor de supraveghere.

nsa

Cum vor fi evaluate programele de supraveghere ȋn SUA

Crearea acestui grup de experţi a fost evocată de Barack Obama vineri, 9 august, când preşedintele a anunţat reforme în supravegherea comunicaţiilor în numele „transparenţei”, în urma scandalului provocat de dezvăluirile lui Edward Snowden. Între aceste „consideraţii politice” figurează „riscul unor divulgări neautorizate” de informaţii sclasificare şi „nevoia de a păstra încrederea publicului”.

Grupul creat de directorul serviciilor americane de informaţii (DNI) James Clapper urmează să prezinte un raport de etapă într-un termen de 60 de zile, dar şi concluzii şi recomandări cel mai târziu până pe 15 decembrie, precizează ODNI. Barack Obama a promis, într-o conferinţă de presă, o „nouă eră” în serviciile de informaţii, cu „mai multă supervizare, mai multă transparenţă şi garanţii” în culegerea de informaţii electronice operată de puternica Agenţie însărcinată cu aceste interceptări, NSA.

Pe de altă parte, administraţia lui Barack Obama a declarat război scurgerilor de informaţii clasificate în presă. Conform mediafax, aceasta a angajat proceduri judiciare împotriva presupuşilor autori ai unor scurgeri de informaţii destinate presei în şase rânduri, de trei ori mai mult decât în cazul tuturor administraţiilor precedente, începând de la adoptarea legii spionajului, în 1917. Ea a obţinut pe 30 iulie condamnarea lui Bradley Manning, „cârtiţa” WikiLeaks.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult