Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roDosare Ultrasecrete Cursele transatlantice Tarom, protejate de ofiteri SRI inarmati

Cursele transatlantice Tarom, protejate de ofiteri SRI inarmati

scris de Ziua Veche
33 afisari

 

.Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, si Richard Stein, consilier executiv al Biroului pentru Programul „Federal Air Marshals” din cadrul Administratiei pentru Securitatea Transporturilor din Statele Unite ale Americii, au semnat luni Memorandumul de Intelegere dintre Romania si SUA privind activitatea ofițerilor de securitate la bordul aeronavelor. Astfel, ofiteri ai SRI vor urca inarmati la bordul avioanelor TAROM care vor efectua curse intre Romania si SUA, pentru a preveni atacurile teroriste.


 

In implementarea prevederilor Memorandumului, SRI va avea un dublu rol:  

In primul rand, conform hotararii CSAT, SRI a fost desemnat ca Autoritate Nationala in domeniul securitatii la bordul aeronavelor si schimbului de informatii necesar in sustinerea acestui tip de activitati. Aceasta decizie porneste de la expertiza dobandita de Serviciu in calitatea sa de coordonator al Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului. Pe aceasta dimensiune, SRI va asigura elaborarea procedurilor si coordonarea inter-institutionala pentru implementarea efectiva a Memorandumului.

In al doilea rand, Serviciul Roman de Informatii va asigura dislocarea ofiterilor de securitate la bord, selectati din personalul propriu. In acest context, in cadrul Brigazii Antiteroriste, este in curs de constituire un detasament special format din personal inalt calificat, care va dispune de incadrarea si dotarile necesare indeplinirii misiunilor ofiterilor de securitate pentru avioanele civile.

 

Ceremonia s-a desfasurat in prezenta ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, si a reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justitiei, Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Transportului si Infrastructurii. 

„Sunt onorat sa ma aflu astazi in postura de semnatar, din partea Romaniei, a Memorandumului de Intelegere dintre guvernele Romaniei si SUA privind desfasurarea ofiterilor de securitate la bordul aeronavelor. Este vorba despre un acord care stabileste procedurile de cooperare intre statele noastre intr-un domeniu vital pentru securitatea transporturilor aeriene, respectiv desfasurarea personalului care are rolul de a preveni si raspunde la orice incidente la bordul aeronavelor. Ofiterii de securitate sunt cunoscuti dumneavoastra si publicului larg cu denumirea in engleza de ‘Air Marshals’. Dupa cum cunoasteti, aceasta practica, a ofiterilor de securitate la bordul avioanelor, a dobandit o importanta sporita dupa tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001. Avand in vedere dinamica fenomenului terorist si evolutiile tot mai rapide in zona securitatii aeriene, consider ca ceea ce am reusit impreuna sa realizam, la nivel de guverne, reprezinta crearea unui cadru eficient de asigurare a securitatii cetatenilor aflati la bordul aeronavelor.

Prin dislocarea acestor ofiteri de securitate de catre autoritatile americane si cele romane, putem preveni si contracara intr-un mod adecvat riscul unor atentate teroriste, a unor incidente de amploare la bordul avioanelor si putem diminua vulnerabilitatile de securitate pentru aeronavele aviatiei civile aflate in zbor (…) Statele Unite ale Americii sunt principalul partener strategic al Uniunii Europene si al Romaniei. Documentul semnat astazi vine in completarea eforturilor Romaniei ca semnatar al Tratatului de la Prum intre statele UE privind combaterea terorismului, criminalitatea transfrontaliera si migratia ilegala (intrat in vigoare in 2009). El confera astfel o dimensiune transatlantica preocuparilor noastre de cooperare in format comunitar pentru cresterea gradului de securitate a zborurilor”, a declarat directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior. 

„Imi face mare placere sa asist astazi la semnarea acestui important acord incheiat intre SUA si Romania. Domnule ambasador Maior, va multumesc pentru sprijinul acordat pentru concretizarea acestui acord. Richard, iti multumesc pentru ca ai venit in Romania in calitate de reprezentant al Biroului programului Federal Air Marshals si al Administratiei de Securitate a Transporturilor si pentru sprijinul excelent acordat de echipa ta Ambasadei SUA pe parcursul acestui proces.

Acest acord va consolida si mai mult relatie stransa in domeniul securitatii dintre SUA si Romania si va imbunatati capacitatea noastra de a raspunde amenintarilor la adresa securitatii aviatice. Asa cum a demonstrat eruptia vulcanica din Islanda, in urma careia traficul aerian a fost blocat timp de aproape o saptamana in toata Europa, economia noastra moderna este dependenta intr-o mare masura de asigurarea unui trafic aerian sigur si fiabil. Datorita rolului important pe care aviatia il are in aceasta lume in continuu proces de globalizare, in cazuri repetate, avioanele de pasageri au devenit tinta teroristilor sau au fost folosite pe post de arme, asa cum s-a intamplat in tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001. Recunoscand faptul ca traficul aerian este amenintat, dupa atacurile de la 11 septembrie, Guvernul SUA a extins Programul Federal Air Marshal. Acordurile de cooperare, precum cel semnat astazi, permit plasarea de ofiteri de securitate foarte bine pregatiti la bordul oricarui avion din lume. Larga acoperire internationala ajuta la descurajarea si prevenirea atacurilor teroriste si creste siguranta aviatiei comerciale pentru toata lumea. Totodata, acest acord consolideaza excelenta relatie dintre Guvernele SUA si al Romaniei in domeniul aviatiei civile si in alte domenii importante. Asigurarea securitatii aviatice este cruciala pentru Romania si pentru SUA, pentru Uniunea Europeana si pentru comunitatea internationala si este un obiectiv pe care il sprijin din toata inima”, a declarat luni ambasadorului SUA la Bucuresti. 

„In numele Departamentului pentru Securitate Interna (Administratia pentru Securitatea Transporturilor), doresc sa le multumesc domnilor ambasadori Maior si Gitenstein pentru sprijinul oferit si pentru participarea la incheierea acestui acord. Doresc sa le multumesc de asemenea barbatilor si femeilor din Romania si SUA, care, desi nu apar public, au investit eforturi deosebite in aceasta initiativa. Colaborarea si parteneriatul stranse dintre institutiile romanesti (inclusiv SRI si Ministerul Afacerilor Externe) si cele americane reprezentate aici (Departamentul pentru Securitate Interna/ Administratia pentru Securitatea Transporturilor si Departamentul de Stat) au facut posibila semnarea acestui acord ce garanteaza sporirea securitatii aviatice. Administratia Americana de Securitate a Transporturilor si Romania au un excelent parteneriat, iar acordul semnat astazi este o dovada a existentei acestuia si a recunoasterii atat de catre SUA, cat si de catre Romania, a importantei deosebite a securitatii aviatice nu doar pentru tarile noastre, ci si pentru intreaga comunitate mondiala”, a declarat, la randul sau, Richard Stein, consilier executiv al Biroului pentru Programul „Federal Air Marshals” din cadrul Administratiei pentru Securitatea Transporturilor din Statele Unite ale Americii.   

Federal Air Marshals – Ofiterii de securitate de la bordul aeronavelor  

Federal Air Marshals (sau ofiterii americani de securitate de la bordul aeronavelor) reprezinta principala forta de securitate din cadrul Administratiei de Securitate a Transporturilor din SUA si sunt plasati la bordul avioanelor ce efectueaza curse internationale si interne. Acesti ofiteri descopera, descurajeaza si contraataca orice actiune ostila impotriva avioanelor, echipajelor, pasagerilor sau aeroporturilor americane.  

In timp ce principala misiune, aceea de a proteja pasagerii si echipajele, nu s-a schimbat mult de-a lungul anilor, ofiterii de securitate americani au un rol din ce in ce mai important in asigurarea securitatii interne si colaboreaza strans cu alte agentii de aplicare a legii pentru a-si indeplini misiunea. Reprezentantii acestei agentii ocupa pozitii in cadrul National Counterterrorism Center, National Targeting Center si FBI. De asemenea, ei ocupa pozitii de legatura in cadrul diverselor evenimente nationale sau legate de ridicarea alertei de securitate.  

Angajatii acestui serviciu sunt profesionisti bine antrenati, dedicati, care detin cunostinte si abilitati necesare mentinerii in siguranta a zborurilor. Ei au cele mai ridicate calificative in folosirea armelor din cadrul fortelor de securitate americane. Ei se amesteca printre pasageri, fara a fi remarcati si poseda o serie de tehnici de recunoastere a comportamentului terorist, de folosire a armelor, tactici speciale de operare la bordul avioanelor si masuri de auto-aparare pentru a proteja calatorii. Indeplinirea cu succes a misiunilor FAM este critica pentru securitatea interna si cea a aviatiei civile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult