Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele privind trecerea în rezervă a zece generali din Serviciul Român de Informații.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat decretele privind trecerea în rezervă a generalilor de brigadă — cu o stea din SRI: Daniel Zărnescu, Gheorghe Ceaușu, Sorin-Gabriel Cozma, Elena Istode, Viorel-Adrian Stan, Marioara Morgoș, Vasilică Babiuc, Cornel Văleanu, Emilia-Cristina Posaștiuc, Constantin-Marius Stoica.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a înaintat luni președintelui Iohannis propunerea de trecere în rezervă a celor zece generali din cadrul SRI.
Generalul SRI Elena Istode a fost trecută în rezervă luni la pachet cu generalul Sorin Cosma, șeful antitero din SRI, cu care se spune că ar avea o relație, Cosma fiind cel care a promovat-o. Cosma a mai fost acuzat de fostul ofițer SRI, Adrian Radu, că ar fi furat din fondurile operative ale SRI.
Elena Istode a fost secretară la o centrală sindicală din Giurgiu și a absolvit Școala de la Grădiștea.Porecla ei era Anaconda din timpul școlii SRI.
Anaconda a intrat în atenţia publică după ce a apărut în celebrele poze de pe Coasta de Azur împreună cu fostul deputat Cristian Rizea.
Elena Istode a fost șef al Diviziei C din SRI și a ajuns șeful acoperiților datorită relației cu generalul Cosma, protejatul fostului prim adjunct generalul Florian Coldea.
Trebuie menționat că există documente care atestă că Divizia C s-a ocupat de monitorizarea presei.
În calitate de șef al Divizei C, Istode a coordonat personal atacurile la mai multe firme care nu erau agreate de SRI în acest sens fiind folosite controalele ANAF.
Sorin Cosma a ajuns în SRI în 1992 grație faptului că soția sa de atunci, Pompilia Cosma, era nepoata directorului de la aceea vreme al SRI, Virgil Măgureanu. Între timp, Pompilia Comșa a ajuns adjunct la Direcția F din SRI, care se ocupă de sistemele informatice.
Generalul Sorin Cosma a fost subiectul mai multor scandaluri în SRI. În anii 1998-1999, numele său a apărut în Ministerul Lucrărilor Publice condus de Nicolae Noica. Ofițerul SRI ar fi fost implicat în mai multe afaceri dubioase, iar Noica l-a reclamat la șeful SRI de la aceea vreme, Costin Georgescu, cerând să fie dat afară. Nu a fost însă dat afară, ci a fost numit pe zona de agricultură.
În 2006, Sorin Cosma era șeful Direcției C-Economică din SRI, unde mai apoi a pus-o șef pe Istode, și a ordonat o anchetă a SRI îndreptată împotriva jurnalistului Răzvan Belciuganu de la Jurnalul Național care scrisese o anchetă despre construirea Spitalului SRI de la Balotești. Este vorba de același spital care s-a aprovizionat cu substanțe dezinfectante de la Hexi Pharma, firma patronată de Dan Condrea.
În ancheta sa, Răzvan Belciuganu dezvăluia că, pentru dotarea spitalului, statul a garantat un credit extern de 15 milioane de euro. O parte din acești bani au fost folosiți pentru achiziționarea de echipamente medicale de la firma MEDICARE TEHNICS SRL. Achiziția s-a făcut din „sursă unică”, semn că această societate comercială era agreată de SRI.
Potrivit declarațiilor făcute FLUX 24 de fostul ofițer SRI, Adrian Radu, „în MEDICARE TEHNICS SRL îl găsim la data de 5 martie 2008, ca reprezentant, în calitate de director general, pe Coldea George Tudor, din Cluj Napoca. Presa a scris că George Coldea este verișorul primar al adjunctului directorului SRI, generalul Florian Coldea ”.
Imediat după scandal, Cosma a fost schimbat de la șefia Diviziei C, condusă acum de partenera sa și numit șef la Antitero, una din cele mai puternice structuri din SRI, iar între timp a ajuns să controleze o structură a SRI care se ocupă de ORNISS.