Acasa Top SecretServicii secrete Cutremur politic la Varşovia: Procurorii anchetează pe ex-şeful serviciului secret

Cutremur politic la Varşovia: Procurorii anchetează pe ex-şeful serviciului secret

scris de Ion Petrescu
12 afisari

Dacă un serviciu secret e pe urmele tale, nu ai nicio şansă – afirma Alexander Valterovici Litvinenko, fost ofiţer KGB/FSB, fiind el însuşi o victimă a acestui serviciu de intelligence, pentru dezvăluiri compromiţătoare vizând conducerea statului rus.

ciaAfirmaţia lui Litvinenko se potriveşte şi lui Zbigniew Siemiatkowski, ex-şef al serviciului de informaţii polonez/AW. Conform postului public de radio, din Varşovia, el a fost acuzat, pe 27 martie a.c., că a privat de libertate persoane identificate a fi fost deţinute în locaţii secrete ale CIA.

Acuzatul a confirmat – la televiziunea publică şi în Gazeta Wyborczade – că face obiectul anchetei ce se derulează, în Polonia, pe această temă.

Şi a dat un semnal interesant! Concret, Siemiatkowski a declarat că a refuzat să răspundă la întrebările procurorului, aşa cum va face şi în continuare, inclusiv în sala de judecată.

Procuratura şi-a demarat acţiunea la 10 ianuarie a.c., fără anunţarea opiniei publice. O discreţie ce confirmă implicarea în acest dosar şi a altor factori de decizie, la nivelul cel mai înalt.

Aceeaşi învinuire i se aduce şi colonelului Andrei Derlatka, care a fost locţiitorul lui Siemiatkowski. Şi a discutat direct, cu emisarii CIA, detaliile operaţiunii de aducere şi deţinere, în locuri secrete, a persoanelor susceptibile de a fi membri ai al-Qaida.

Despre ce anchetă este totuşi vorba?

Zbigniew Siemiatkowski

Zbigniew Siemiatkowski

Aceasta a început în anul 2008, pentru confirmarea, sau nu, a supoziţiilor privind găzduirea, de către Polonia, a unor centre de detenţie ale CIA.

Totuşi, ce structură externă, de intelligence ar fi putut genera acuzaţiile aduse fostului conducător al serviciului de informaţii polonez/AW?…

Aici fiind vorba de încălcarea dreptului internaţional, prin privarea de libertate şi aplicarea – cu îngăduinţa sa – a unor pedepse corporale, celor întemniţaţi ca prizonieri de război.

Şi ca tacâmul să fie complet, baza militară de la Kiejkuti Stare, situată în nord-estul Poloniei ar fi fost folosită, între decembrie 2002 şi septembrie 2003, ca unul dintre centrele menţionate, ale CIA.

Atunci, guvernul de la Varşovia era condus de Leszek Miller, un democrat de stânga. De altfel, procurorul Waledmar Tyl, din Varşovia a indicat că rezultatele investigaţiei nu pot vedea lumina zilei, până în luna august 2012.

Dar o sursă, din interiorul procuratorii, a informat presa că oficialii polonezi nu au avut acces la edificiul utilizat atunci, de CIA, drept centru de detenţie!

Confirmările privind anchetarea fostului şef al AW, de către procurori, au fost furnizate jurnaliştilor doar după ce – la 26 martie a.c. – a început o audiere la Parlamentul European, din Bruxelles. Una ce vizează presupusa existenţă a unor centre de detenţie, ale CIA, în Polonia, Lituania şi…România.

Însă Polonia a refuzat să trimită vreun reprezentant oficial la Bruxelles. Anterior, preşedintele ţării, Bronislaw Komorowski a declarat că doreşte lămurirea acestei supoziţii.

Vulturii” presei poloneze se aşteaptă la aducerea în instanţă a ex-premierului Leszek Miller!

Bine mersi!

În ianuarie 2012, procurorii polonezi acordaseră deja statutul de victimă arabului Abu Zubaydah, unul dintre cei 14 deţinuţi importanţi, transferaţi, în septembrie 2006, de la Guantanamo, în centre de detenţie ale CIA, din Asia, Europa şi Africa.

Zubaydah a declarat că a fost deţinut şi torturat, patru ani şi jumătate, în închisori din Thailanda, Polonia, România, Lituania şi Maroc.

Preşedintele din acel moment al Poloniei, Aleksander Kwasniewski, ar fi aflat târziu de centrul de detenţie al CIA ordonând închiderea sa.

Preşedintele şi premierul României, din acea vreme, sunt bine mersi.

Articol aparut in numarul 52 al saptamanalului ZIUAVECHE.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult