Acasa Top SecretServicii secrete De ce a aterizat o aeronavă spion AWACS E-3A în România

De ce a aterizat o aeronavă spion AWACS E-3A în România

scris de D.S.S.
23 afisari

Unul dintre cele 16 avioane AWACS E-3A ale flotei NATO a aterizat, luni, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul organizării la București a unui eveniment de prezentare a importanței misiunilor NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C, în cadrul măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței.

Aeronava AWACS a NATO

Aeronava AWACS a NATO

Aeronava — din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force — NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania — a fost întâmpinată de o delegație condusă de comandorul Bazei Aeriene 90, general de flotilă aeriană Viorel Pană, precum și de reprezentanți ai unor structuri de comandă NATO — general de brigadă Kevin A. Huyck și general-maior Dawn M. Dunlop.

Generalul de brigadă Kevin A. Huyck a vorbit despre întărirea flancului de est prin operațiuni ce folosesc avioane de acest tip. „AWACS a jucat un rol important în operațiunile din Libia și Afganistan și a furnizat suport aerian pentru summit-urile NATO și alte evenimente internaționale”, a declarat Kevin A. Huyck.

La bordul avionului AWACS E-3A, care a aterizat în România, sunt și trei români, care lucrează pentru o perioadă de patru ani în colaborare cu personal din alte țări NATO.

„Este foarte important pentru noi, ca și români, să avem personal la bordul AWACS-ului. (…) Avem oameni din 15 țări, Statele Unite, Germania, Franța, Italia, din majoritatea țărilor NATO. Totul începe cu ‘mission planning-ul’, la care fiecare știe ce are de făcut, se coordonează foarte bine misiunea, stabilim de la început contacte între noi, cum trebuie să efectuăm misiunea și totul este foarte bine. (…) Pentru noi este o experiență foarte mare mai ales atunci când o să ne întoarcem să o dăm mai departe celor care sunt aici”, a spus căpitan Mihai Iordache, ”fighter allocator” la bordul avionului.

Un alt român de la bordul aeronavei a vorbit despre rolul acestui tip de avion în misiunile NATO.

„Suntem cumva interfața în tot lanțul de comandă în cadrul unei operațiuni, fie că e de nivel tactic sau operativ. Noi acționăm numai la nivel tactic și transformăm cumva ordinele în realități tactice prin acțiunile aeronavelor care, sub îndrumarea noastră, duc acțiuni fie de suport, ceea ce înseamnă sprijin aerian apropiat, misiuni de realimentare în zbor, dirijarea la interceptare. Putem ține legătura cu centre de comandă de pe suprafața pământului, de pe suprafața apei, nave, aeronave din aer, alte centre de comandă în aer”, a spus locotenentul Cătălin Ciubotaru.

 

Evenimentul a avut loc în contextul în care Forțele Aeriene Române organizează la București, în perioada 15 — 18 mai, conferința de planificare trimestrială a NAEW&C Force.

Bucureștiul a fost ales să găzduiască această conferință pentru a crește nivelul de cooperare dintre NATO și centrele regionale de comandă, cu această ocazie urmând să fie efectuată și o vizită la Centrul de Operații Aeriene din România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult