Acasa Top SecretServicii secrete De ce a solicitat Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, azil politic în Ecuador

De ce a solicitat Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, azil politic în Ecuador

scris de D.S.S.
239 Afisari

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks,  s-a refugiat marţi la ambasada Ecuadorului de la Londra şi a solicitat „azil politic”, adresând o cerere în acest sens, a anunţat marţi la Quito liderul diplomaţiei ecuadoriene, Ricardo Patino.

Julian Assange a solicitat azil politic la misiunea diplomatică a Ecuadorului la Londra” iar „guvernul ecuadorian va examina această cerere„, a declarat Patino pentru presă. Această cerere intervine după ce Curtea supremă britanică a respins la 14 iunie cererea de reexaminare a apelului depus de Julian Assange pentru decizia de extrădare în Suedia. Cererea de azil a fost confirmată de WikiLeaks într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, precizând că Assange se află „sub protecţia ambasadei Ecuadorului la Londra„.

Diplomaţia ecuadoriană a precizat într-un comunicat că acesta a depus cererea de azil marţi. „El s-a prezentat la sediul misiunii diplomatice a Ecuadorului la Londra solicitând protecţia guvernului ecuadorian”, indică comunicatul. Tot conform comunicatului, fondatorul WikiLeaks a explicat acest demers prin „«regretabila declaraţie de abandon»”, o aluzie la decizia celei mai înalte instanţe britanice.

„În calitate de semnatar al Declaraţiei universale a Drepturilor Omului şi având obligaţia de a examina toate cererile de azil, am transmis imediat solicitarea sa serviciilor competente de la Quito”, a declarat ambasada Ecuadorului la Londra într-un comunicat. „Decizia de a examina solicitarea de azil a lui Assange nu trebuie nicidecum interpretată ca o intruziune a guvernului ecuadorian în problemele judiciare ale Marii Britanii sau ale Suediei”. La sfârşitul lui 2011, ministrul adjunct ecuadorian al Afacerilor Externe sugerase deja să i se ofere azil lui Assange, o propunere respinsă în final de preşedintele ţării Rafael Correa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS